Tror sorte enker sprengte flyene

Russisk politi tror flyene ble sprengt i lufta av tsjetsjenske enker, som 22 år gamle Zarima Muzhikhoyeva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er funnet rester av sprengstoff i et av de to flyene som styrtet i Russland. Russiske myndigheter retter mistanke mot «de sorte enkene».

Det er enkene og døtrene til tsjetsjenere som har dødd i kamp mot Russland som velger å sprenge seg selv i lufta. 22 år gamle

Zarima Muzhikhoyeva ble tatt levende og dømt til 20 års fengsel i fjor.

Den unge kvinnen mistet både sin far og sin ektemann i kampen mot de russiske styrkene i Tsjetsjenia. Etter å ha oppholdt seg i sju dager i et sikkert hus i Moskva, fikk hun en bombe i en sportsbag. Hun bestemte seg for å sprenge den i Moskvas største McDonalds-restaurant på Pushkin Square, men hun ble skremt av sikkerhetsvaktenes blå uniformer. Hun trodde de var politimenn, forteller Scotsman.com

Hun ble derfor gående gatelangs i flere timer og endte opp i en av byens travleste handlegater. Hun gikk inn på kafeen «Mon Cafe», åpnet bagen og trykte på utløserknappen.

Ingen ting skjedde.

- Jeg trykket på knappen minst 20 ganger, men bomba ville ikke eksplodere, fortalte hun senere til politiet. En servitrise kom overraskende bort til henne for å fortelle at enten måtte hun bestille henne eller gå. Da hun fikk øye på bagen gikk hun i sjokk og begynte å skrike høyt.

En tsjetsjensk mann satt tilfeldigvis på bordet ved siden av. Han fortalte henne at hun burde skamme seg, og hun kom seg ut av kafeen.

Noen kvartaler unna ble hun tatt av politiet, og er den hittil første sorte enken som hittil er tatt til fange.

- Sorte enker bak flystyrtene

En seniormedarbeider i luftfartsverket sier til Moscow Times i dag at alt tyder på at de to flystyrtene natt til onsdag skyldes terrorisme

:

- Sannsynligvis ble eksplosiver med en timing-mekanisme levert om bord eller så hadde vi med en selvmordsbomber å gjøre, sier Anatoly Telegin i Tranportation Ministry's Urals Traffic Control. Han legger til at «noe må ha skjedd veldig fort». Hvis et fly får tekniske problemer vil flypilotene vanligvis ha tid til å rapportere til bakkemannskapet.

- Et fly kan ikke falle på et øyeblikk, sier han.

Mistanke mot tre kvinner

Det hersker landesorg i Russland etter flyulykken tirsdag som tok 89 menneskeliv. Det ene flyet, som er eid av Aeroflot, ble funnet med vingene opp ned, og selskapet mener det taler for at flykroppen ble ødelagt før den tok bakken. Nå har etterforskerne funnet spor etter eksplosiver i vraket av det minste av de to flyene, melder Interfax.

Like etter at flyene hadde styrtet oppstod det rykter om at tsjetsjenske separatister stod bak. Men separatist-lederen i den borgerkrigsherjede regionen, Aslam Maskhadov, slo fast at det ikke var en tsjetsjensk terrorhandling. De russiske myndighetene har rettet mistanken mot tre forskjellige kvinner. En av de drepte kvinnene ombord i det et av flyene vekker mistanke fordi ingen familiemedlemmer har tatt kontakt med myndighetene for å melde henne savnet. To andre kvinner vekker også mistanke, skriver danske Ekstrabladet. De ankom flyplassen i Domodedovo, kjøpte billetter til de to flyene som styrtet, sjekket så inn, men tok to andre fly i stedet. Unge tsjetsjenske kvinner med tilnavnet «sorte enker» har tidligere utført flere selvmordsaksjoner i Russland.

Sprengte boligblokk

I Russlans har tragedie fulgt tragedie de siste årene: massakren på blant andre norske Røde Kors-medarbeidere i Novye Atagi i desember 1996, sprengningen av boligblokkene i Moskva høsten 1999, i oktober 2002 fulgte blodbadet i Dubrovka-teatret i Moskva som kostet langt over 100 mennesker livet.

I det siste har tsjetsjenske selvmordsbombere gått til angrep mot sivile mål en rekke ganger i den russiske hovedstaden.

<B>TO FLY STYRTET: Det er funnet rester av sprengstoff i ett av flyene, og nå rettes mistanken mot de tjsetjsenske enkene.
SKULLE SPRENGE MCDONALDS: Zarima Muzhikhoyeva ble i april i år dømt til 20 års fengsel. Hun er den eneste «sorte enken» som er tatt hittil.