«Tror staten at jeg er et dyr? Men også dyr har tak over hodet i Norge.»

To uker til får Opse (23) beholde senga si på asylmottaket i Svolvær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opse Dihnsa Sasihga (23) ble historisk da staten ved regjeringsadvokaten begjærte henne satt på gata. Forrige torsdag avsa Lofoten tingrett kjennelsen: Hun får to uker på å forlate rom 216 på Svolvær statlige mottak for asylsøkere.

-  Jeg er så redd. Skal jeg sove på gata? Tror staten at jeg er et dyr? Men også dyr har tak over hodet i Norge, sier Opse fortvilet.

-  Ukristelig politikk

Da den etiopiske kvinnen fikk endelig avslag på søknaden om opphold i Norge, mistet hun penger til mat, i tråd med de nye reglene.

-  Det er vondt å se, hun har mistet gnisten i øynene, sier Eline Øwre i Støttegruppa for ureturnerbare asylsøkere i Svolvær.

I fire måneder har støttegruppa holdt Opse med matpenger.

-  Hvis ikke støttegruppa hadde hjulpet meg, hadde jeg vært død. Å herregud, de er så snille, gråter hun.

40- 50 etiopiere bor på mottaket i Svolvær. Minst ti har nylig fått endelig avslag. De fleste er ikke-returnerbare asylsøkere, som Opse. Etiopiske myndigheter nekter å ta imot hjemsendte etiopiere uten pass og identifikasjonspapirer.

-  Jeg er sjokkert, for dette er utrensking. Denne politikken blir for mørkeblå for meg, den er ukristelig og kynisk. Erna Solberg får applaus for sin knallharde linje. Jo da, hun får knallkarakter for stil, men i innhold får hun stryk, sier prest Gisle Meling.

Forfulgt

I snart fire år har Opse bodd i Svolvær, der hun har gått på skole og jobbet på fiskefabrikken. I dommen heter det at hun ikke har forsøkt å dokumentere sin identitet for å kunne returnere.

Kommunaldepartementet mener hun trygt kan reise til Etiopia. Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) mener hun risikerer fengsel og tortur.

-  De vil drepe meg som de drepte faren min. Jeg kom alene til Norge for å leve i fred. Jeg hadde ikke løpt fra mamma'n min hvis jeg kunne leve i Etiopia, sier Opse, som tilhører oromo-folket og er blitt mishandlet og forfulgt.

-  Dette er hjerterått og uverdig. Innstramningene for asylsøkerne har skjedd gradvis, nesten uten at folk har fått det med seg, sier Eline Øwre. Støttegruppa nekter å la Opse bo på gata. Gjestesengene i Svolvær vil bli redd opp.

NEDBRUTT: I snart fire år har Opse bodd i Svolvær, der hun har gått på skole og jobbet på fiskefabrikken. I dommen heter det at hun ikke har forsøkt å dokumentere sin identitet for å kunne returnere. Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) mener hun risikerer fengsel og tortur.