Tror streiken blir kort

Storstreiken vil føre til at tusenvis av arbeidstakere permitteres. Dermed vil streik og permitteringer i løpet av kort tid kunne holde mer enn 200000 nordmenn borte fra jobben. Men nei-general Per Østvold tror streiken blir kortvarig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykter varige skader

Du slipper bomavgift

- Folk er desperate

Leder i Transportarbeiderforbundet Per Østvold tror at dersom LO-ledelsen trapper opp konflikten og tar flere medlemmer ut i streik, kan det bety streikens snarlige endelikt.

- En opptrapping tilsier at det går mot en snarlig løsning på konflikten, tror Østvold.

Trappes opp tirsdag?

- Folk er trøtte av en tariffpolitikk der bare arbeidstakerne viser moderasjon, mens ledere og eiere bevilger seg selv høye lønnstillegg og fallskjermer. Jeg vil tro denne streiken vil vare en til to uker, sier Østvold.

I dag går 82000 ut i streik. Alt i morgen kommer LO trolig til å varsle at streiken trappes opp fra tirsdag neste uke. Sentrale LO-krefter har tidligere arbeidet for å ta ut alle de har i streik. Det betyr i så fall nær 200000 arbeidstakere.

Samtidig varsler stadig flere bedrifter at de permitterer ansatte. Ingen sitter med oversikt over hvor mange som rammes, men det er snakk om tusenvis alt de nærmeste dagene.

Store skader

På sikt ser situasjonen enda mørkere ut. NHOs medlemsbedrifter har sendt ut store mengder permitteringsvarsler. - De fleste av våre medlemmer har sendt ut varsler om permitteringer. Om lag 6000 personer kan dermed bli tatt ut i løpet av en dag eller to, sier Rønneberg.15000- 16000 ansatte i bedrifter innen Transportbedriftenes Landsforening vil etter hvert bli berørt.

Store konsekvenser

TBL-direktør Karl Nysterud frykter konsekvensene.- For verkstedindustrien kan en langvarig streik føre til ubotelige skader. Dersom bilindustrien stopper opp som følge av streiken i Norge, kan følgene bli katastrofale.Nysterud mener store deler av verkstedindustrien ikke tåler mer enn en ukes streik uten tap av markeder og kontrakter.

- Alle taper på streiken. Hotellene og bryggeriene taper i omsetning, men markedet er der når de gjenopptar virksomheten. For eksportindustrien er det alvorligste de langsiktige virkningene. Vi hadde streik i verkstedindustrien i 1996. Nå får vi streik igjen. I utlandet står vår troverdighet på spill, sier Nysterud.