- Tror sunnipolitiker står bak bombingen

Men sikkerhetskilder tror ikke attentatmannen ble drept i selvmordsaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Selvmordsbomberen som i går sprengte seg selv i det irakiske parlamentet, sprengte også fore-stillingen om sikkerhet innenfor Bagdads tungt bevoktede grønne sone.

Dagen etter bombeaksjonen i parlamentet trådte Iraks folkevalgte sammen og fordømte terrorhandlingen. Amerikanerne er forberedt på at det vil komme flere dystre dager som i går.

Filmet eksplosjonen

Røde og hvite blomster på det tomme setet som tilhørte den drepte Mohammed Awad, knust glass og blodrester vitner om det som skjedde ved lunsjtid i går.

Et videokamera fanget opp øyeblikket da eksplosjonen skjedde: Et lysglimt og en oransje ildkule får parlaments-medlemmet Jalaluddin al-Saghir til å dukke idet han blir intervjuet. Etter på er det svart røyk, panikk og rop fra mennesker som fanges opp av videokameraet fra fjernsynskanalen Alhurra.

I kaoset som oppstod etterpå ble det antatt at selvmordsbomberen hadde tatt livet av tre irakiske politikere og fem sivile, da han sprengte seg selv i kafeterian. I dag har både irakerne og amerikanerne gått tilbake på dødstallene, og sier at kun én ble drept.

Anonyme kilder i sikkerhetsstyrken sier de tror selvmordsbomberen var et sunnimuslimsk parlamentsmedlem, som ikke ble drept i aksjonen. Kildene ville ikke navngi det mistenkte parlamentsmedlemmet, skriver nyhetsbyrået AP.

Også talsmannen for den irakiske regjeringen, Ali al-Dabbagh, antyder at mannen som utløste bomben, jobber i parlamentsbygningen.

- Tror sunnipolitiker står bak bombingen

- Det er de som jobber i politikken på dagtid og gjør andre ting på kveldstid, sier regjeringstalsmannen til tv-stasjonen Alhurra.Et tv-kamera fanget i går inn bildene av en kvinne som knelte over det som ved første øyekast så ut som en død mann. Da kameraet gikk tettere på kunne man se at det var et blodig og skadd bein - angivelig det som tilhørte selvmordsbomberen.

Signal fra opprørerne

Angrepet blir tolket som et klart signal til Iraks folkevalgte og irakerne som valgte dem: På tross av flere soldater, så kan ikke USA beskytte dere fra voldelige opprørere.

President George W. Bush hadde derfor denne beskjeden til Iraks politiske ledelse etter bombeangrepet:

- Mitt budskap til den irakiske regjeringen er: «Vi står sammen med dere».

Utenriksminister Condoleezza Rice uttrykte at dette var en av dedårlige dagene som Washington hadde advart mot at ville komme.

Gårsdagens angrep viste med all tydelighet at Bagdads grønne sone langt fra er så sikker som den er ment å være.

Innenfor det 10 kvadratkilometer store området, som blant annet rommer parlamentet, regjeringsbygninger, den amerikanske ambassaden og det britiske konsulatet, lever omkring 15 000 irakere.

Til tross for de mange kontrollpostene både utenfor og inne i parlamentet har sikkerhetsstyrker lenge fryktet at noen skal klare å smugle eksplosiver inn.

Den første indikasjonen fikk de i forrige måned, da Iraks visestatsminister Salam Zikam Ali al-Zubaie, ble skadd av en selvmordsbomber innenfor sonen.Nylig fikk amerikanerne også rapporter om at de hadde funnet to bombebelter inne på området.

Ny strategi

Det oppsiktsvekkende og mest dødbringende angrepet innenfor Den grønne sonen skjer samtidig med at USA har satt inn ekstra tropper i Bagdad og irakiske styrker deltar mer aktivt i å trygge den irakiske hovedstaden.

Det har endret trusselbildet. Den sekteriske volden i noen av Bagdads forstadsområder har avtatt, sunniopprørere er drevet på flukt og Muqtada al-Sadrs sjiamilits avventer situasjonen i påvente av at sikkerhetsoperasjonen skal trappes ned.Den nye situasjonen har ført til at sunniopprørere har lagt om strategien og satser på mer høyprofilerte bombemål, mens al-Sadr har mobilisert til større politisk aktivitet, slik som store demonstrasjoner mot det amerikanske militæret nærværet, skriver Time.

Frykter brosprengning

Eksplosjonen i parlamentsbygningen skjedde bare timer etter at en selvmordsbomber ødela den store al-Sarafiya-broen i Bagdad. Et tjuetalls biler havnet i elva Tigris, 26 mennesker ble skadd og 11 drept da broen kollapset.

Bombingen av broen blir også sett på som symbolsk viktig. De siste månedene er det kommet ubekreftede rapporter om at sunniopprørere og al-Qaida i Irak planlegger å sprenge broene i Bagdad. Det amerikanske militæres hovedkvarter nær flyplassen og Den grønne sonen ligger på vestiden av Tigris.