Får kritikk fra Blå Kors

Tror Sylvis alkohol-uttalelse kan skremme kristenvelgere fra Frp

- Jeg er sikker på at de som ønsker å forstå hva jeg mener, kristne eller ikke, forstår det veldig godt, svarer Listhaug. 

MISFORSTÅTT: Sylvi Listhaug (Frp) tror misforståelsen hennes i går er blitt misforstått. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MISFORSTÅTT: Sylvi Listhaug (Frp) tror misforståelsen hennes i går er blitt misforstått. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sylvi Listhaug (Frp) har fått kritikk etter at hun i går ba innvandrere innrette seg det norske samfunnet.

- Her spiser folk svin, drikker alkohol og viser ansiktet sitt, sa innvandrings- og integreringsministeren til Dagbladet, før hun gjentok budskapet på sin facebookside.

Blant dem som reagerer er avholdsfolk. som synes det er feil å trekke fram alkoholbruk som en del av norsk kultur.

- For det første er det mange mennesker som ikke drikker av ulike årsaker, og det er faktisk mer vanlig enn det Listhaug later som. Det er også en del av vår norske kultur å ta alkoholproblemer på alvor og være opptatt av de helse- og sosiale problemene det fører med seg. En av de positive tingene med innvandring er nettopp at norsk ungdom bruker mindre rusmidler og alkhol fordi de lar seg påvirke av miljøet de er i og kamerater som er innvandrere, sier kommunikasjonssjef Sten Magne Berglund i den tverrkirkelige organisasjonen Blå Kors.

- Tror du mange avholdsfolk har reagert på dette?

- Ja, det tror jeg. Jeg tror mange avholdsfolk oppfatter at vi er et mer tolerant samfunn enn dette, sier Berglund, som først ble intervjuet i den kristne avisa Dagen.

Ikke heldig

I mange kristne miljøer står avholdssaken fortsatt sterkt.

Dermed kan uttalelsen om alkohol være en strek i regninga for Listhaug, som er blitt omtalt som den nye stjerna på den kristne politiske himmelen.

Valgforsker Bernt Aardal tror ikke alkohol-uttalelsen fra Listhaug var heldig hvis hun ønsker å trekke til seg kristne velgere.

- Alkoholpolitikken er et felt hvor Frp og KrF har stått langt fra hverandre, og selv om det å drikke alkohol har blitt vanligere også i kristenkretser, er det klart at avholdssaken står veldig sterkt i særlig de konservative gruppene, som er dem som Frp har apellert til tidligere. I disse kretsene er nok ikke dette noen vinnersak for Frp, mens det er en viktig sak i gruppene KrF rekrutterer fra. Spørsmålet er hvordan velgerne som har sympatier mot Frp veier denne saken for eksempel opp mot innvandringsspørsmålet, sier Aardal til Dagbladet.

Han påpeker at kristenfolket ikke er de eneste som kan reagere på uttalelsen, men også for eksempel vegeterianere.

- Det skaper et bilde av Norge som et veldig homogent land, mens hun ikke har tatt høyde for at det blant etniske nordmenn finnes et veldig ulikt spekter i måten man ser på disse tingene på.

Går rett hjem

Han tror imidlertid uttalelsen går hjem hos kjernen av Frp-velgere - men sier det er umulig å si om Listhaug vinner mer på uttalelsen enn hun taper.

Uansett er han usikker på hvor stor konkurranse Frp kan gi KrF om kristenvelgerne. Den lille gruppen konservative kristne ansees ikke som noen stor og viktig velgergruppe for Frp, men kan bli tungen på vektskåla for KrF i stortingsvalget neste år.

- I 2001 og 2005 hentet FrP en del velgere fra KrF, og det var liksom en ny tendens, særlig på Sør- og Vestlandet. Så stoppet det litt opp og man fikk blant annet det nye Partiet De Kristne. Det er altså ikke nødvendigvis bare en overgang mellom KrFog Frp for disse velgerne. Partiet De Kristne har kilt seg mellom, noe som kan gjøre det vanskeligere for Frp, forklarer Aardal.

Kort tid etter uttalelsene i går, rykket Listhaug ut på Facebook for å korrigere fordi hun følte seg misforstått - og viste til at uttalelsen var ment til personer som jobber i resturantbransjen og at hun ikke mente at innvandrere i Norge skulle tvinges til å drikke alkohol eller spise svin mot sin vilje.

Det er ikke første gang Sylvi Listhaug har følt seg misforstått.

Et annet eksempel er for eksempel da hun badet i Middelhavet med flytedrakt, noe som i særlig utenlandske medier ble oppfattet som et forsøk på å forstå båtflyktningers situasjon.

- De som vil forstår

- Om det er en veldig bevisst strategi må hun svare på selv, men det er et mønster som særpreger både henne og for eksempel Per Sandberg som politikertyper. De snakker veldig klart, ofte med utestemme, og da kan man vel ofte bli litt misforstått også, og overrasket etterpå over hvordan noen reagerer på det, sier Aardal.

I en epost til Dagbladet kommenterer innvandrings- og integreringsministeren kritikken på følgende måte:

- Det finnes avholdsfolk som jobber i restaurantbransjen og serverer alkohol. Den norske velferdsmodellen trenger at flere med flyktningbakgrunn kommer i jobb og man må selv se hva man kan gjøre for å komme inn på det norske arbeidsmarkedet. Jeg er sikker på at de som ønsker å forstå hva jeg mener, kristne eller ikke, forstår det veldig godt: De som kommer til Norge må tilpasse seg de norske lover, regler og verdiene og tilpasse seg det norske arbeidslivet slik at en kan komme i arbeid, noe veldig mange tross alt gjør.