GASSET: En av de gassrammede forlater sykehuset i Kunduz. Så mange som 80 lærere og elever skal være rammet av flere gassangrep mot pikeskoler i byen de siste ukene. Taliban og deres sympatisører slår spesielt hardt ned på all form for utdanning av kvinner. Gassangrep er blitt vanlige mot jenteskoler. Foto: EPA/NAQEEB AHMED/Scanpix
GASSET: En av de gassrammede forlater sykehuset i Kunduz. Så mange som 80 lærere og elever skal være rammet av flere gassangrep mot pikeskoler i byen de siste ukene. Taliban og deres sympatisører slår spesielt hardt ned på all form for utdanning av kvinner. Gassangrep er blitt vanlige mot jenteskoler. Foto: EPA/NAQEEB AHMED/ScanpixVis mer

Tror Taliban gasset skolejenter

48 falt om da afghansk pikeskole ble angrepet med giftig gass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Plutselig ble både lærere og elever på pikeskolen akutt syke. De fleste husker lite av hva som skjedde før de våknet opp på sykehuset i Kunduz.

- Det var midt i timen da en blomsterlignende lukt nådde nesa mi. Jeg så klassevenninnene mine og lærerinna falle om. Og når jeg åpnet øynene igjen var jeg på sykeuset, forteller 12 år gamle Sumaila til nyhetsbyrået Reuters.

48 elever og lærere ble rammet av gassen. Flere er fremdeles innlagt med smerter, svimmelhet, kvalme og oppkast. Byens politisjef, Abdul Razzaq Yaqubi, er ikke i tvil om at Taliban står bak angrepet.

Den militante islamistiske bevegelsen forbød all form for undervisning eller utdanning av kvinner da de styrte Afghanistan frem til 2001. I provinser og regioner hvor Taliban-opprørere har gjenvunnet innflytelse er mange nyåpnede jenteskoler stengt igjen på grunn av frykt. Dette gjelder særlig i sørlige og østlige deler av landet.

Men nå blir stadig flere pikeskoler også andre steder angrepet, som i den nordlige byen Kunduz, der Taliban til nå har hatt liten innflytelse.

Bruken av gass er også vanlig. Flere jenteskoler er blitt utsatt for gassangrep tidligere, og så sent som i forrige uke ble en annen pikeskole i Kunduz angrepet med gass. Da ble 20 jenter syke.

- Jeg er veldig redd. Mine foreldre var veldig bekymret. Min far sier jeg har lært mye, men jeg vet ikke om de vil la meg fortsette på skolen etter dette, sier Sumaila til Reuters.

INNLAGT: I det siste angrepet ble 48 elever og lærere rammet av den giftige gassen. Her er en av elevene som fremdeles er innlagt på sykehuset i byen. Foto: EPA/NAQEEB AHMED/Scanpix
INNLAGT: I det siste angrepet ble 48 elever og lærere rammet av den giftige gassen. Her er en av elevene som fremdeles er innlagt på sykehuset i byen. Foto: EPA/NAQEEB AHMED/Scanpix Vis mer