Ekstremvarmen i USA og Canada:

Tror tallene overrasker

Klimaekspert Tore Furevik sier at hetebølgen i Nord-Amerika kom som forventet, men at temperaturene kan overraske forskerne.

HETEBØLGE: For tre dager siden var den nasjonale varmerekorden i Canada på 45 grader. Nå er den på 49,5 grader. Foto: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery
HETEBØLGE: For tre dager siden var den nasjonale varmerekorden i Canada på 45 grader. Nå er den på 49,5 grader. Foto: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For tredje dag på rad har Canada registrert en ny nasjonal varmerekord i forbindelse med den pågående hetebølgen i Nord-Amerika. Hetebølgen kommer for så vidt som forventet, mener direktør Tore Furevik ved Bjerknessenteret, men temperaturene kan overraske.

- Det som jeg tror at overrasker mange forskere nå, er hvor ekstremt varmt det er. For eksempel var den gamle varmerekorden i Canada 45 grader, mens det 28. juni ble målt 47,9 grader, noe som er en veldig stor temperaturøkning. Det ser ut til at hetebølgene kan bli varmere enn man kanskje hadde trodd, sier Furevik til Dagbladet.

Siden Dagbladet intervjuet Furevik har det blitt satt nok en nasjonal varmerekord i Canada - 49,5 grader. «Denne historiske hendelsen kan ikke beskrives med ord», skrev Enviroment and Climate Change Canada (ECCC) onsdag morgen, og viste til at det ble satt 43 nye lokale varmerekorder i den kanadiske provinsen British Columbia 28. juni.

- Urovekkende

Camilla Schreiner, leder for seksjon for klimakunnskap ved Miljødirektoratet, omtaler hetebølgens virkninger som urovekkende.

- Det er urovekkende å se hva slags virkninger disse ekstremtemperaturene har for mennesker og natur. Selv om det kan være vanskelig å si nøyaktig i hvor stor grad én bestemt hendelse kan kobles til klimaendringer, viser klimaforskning at hetebølger og ekstreme temperaturer skjer hyppigere og forsterkes av menneskeskapte utslipp av klimagasser, opplyser Schreiner til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer