Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror «tarmbomber» kan sprenge fly

Eksperter vil endre sikkerhetstiltak på flyplasser etter at al-Qaida-mann trolig dyttet bombe opp i rumpa.

DØDELIG EKSPLOSJON: Angrepet i Jeddah 27. august tok bare livet av selvmordsbomberen, men eksperter tror det var første gang al-Qaida testet ut en metode der eksplosivene blir skjult i kroppen og at mer vellykkede angrep kan komme.
DØDELIG EKSPLOSJON: Angrepet i Jeddah 27. august tok bare livet av selvmordsbomberen, men eksperter tror det var første gang al-Qaida testet ut en metode der eksplosivene blir skjult i kroppen og at mer vellykkede angrep kan komme. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Detaljer om et unikt terrorangrep i Saudi Arabia tidligere i høst sprer frykt hos europeiske myndigheter og kan føre til nye, kompliserte sikkerhetstiltak for reisende også i Norge.

Mye tyder på at al-Qaida-tilknyttede grupper nå kan utføre angrep med selvmordsbombere som ikke har bombebelter eller ryggsekker - men nok sprengstoff i rektum til å styrte et fly eller drepe en statsleder.

«Overga seg» med et smell
Det var i Jeddah 27. august i år Abdullah Hassan Tali al-Asiri sprengte seg selv i lufta - angivelig i rundt 70 biter - i samme rom som den saudiske prinsen Mohammed bin Nayef, landets antiterrorsjef. Prinsen fikk bare småskader, men selv om nettopp selvmordsbomberens kropp trolig tok av for mye av eksplosjonen, er den spesielle metoden på flere måter mer skremmende enn «tradisjonelle» angrep.

Mens saudiske etterforskere mener eksplosiver i undertøyet er mer sannsynlig, jobber blant andre fransk etterretning ut fra at bomben var dyttet opp i al-Asiris tykktarm. Det gjorde i så fall at livvaktende rundt bin Nayef aldri var i nærheten av å oppdage eksplosivene og at den kjente terroristens løfte om å overgi seg bare var et påskudd.

Den tilsynelatende medgjørlige eks-fienden ble blant annet fraktet med ministerens eget fly i nærmere 24 timer.

Da al-Asiri seinere diskuterte med prinsen på bakken, skal  «analbomben» ha blitt utløst med en mobiltelefon - trolig da prinsen ble lurt til å slå et telefonnummer til det som skulle være en annen sentral terrorist som var klar for å samarbeide med myndighetene.

Det at man i hele tatt lyktes med å detonere en slik bombe på riktig sted og tidspunkt, får ekspertene til å tro at al-Qaida nå utvikler enda kraftigere minibomber som kan gjemmes i kroppen, eller opereres inn.

Det har lenge vært kjent i sikkerhetsbransjen at terroristgrupper blir stadig bedre til å lage effektive, svært små bomber med bedre utløsningsmekanismer. For et år siden skrev Homeland Security Today at dedikerte jihadister da hadde begynt å eksperimentere med alle slags oppfinnsomme, tidvis bisarre, metoder å skjule potensielt kraftige eksplosiver inni kroppen.

- Framskritt
Trolig vil en «tarmbombe» være umulig å oppdage ved dagens ordinære sikkerhetskontroller, som på norske flyplasser. Installering av røntegnmaskiner som samtlige må gå gjennom regnes per i dag som det eneste effektive, men framstår ennå som urealistisk.

- Det vanskeligste for terroristene var å lage en detonator og en måte å få den til å gå av på. Når de gjør framskritt i gjøre den mindre, nærmer de seg, sier ekspert Sebastien Mahé  ved sikkerhetsselskapet Brink's til britiske The Times.

AVANSERT ANGREP: Den ettersøkte Abdullah al-Asiri, her på et bilde frigitt av  «Qaedas Jihad-organisasjon på den arabiske halvøy", ga seg ut for å være en angrende militant da han tok seg inn i Saudia Arabia fra Jemen, men hadde etter alt å dømme en bombe i kroppen som var myntet på kongefamilien.
AVANSERT ANGREP: Den ettersøkte Abdullah al-Asiri, her på et bilde frigitt av «Qaedas Jihad-organisasjon på den arabiske halvøy", ga seg ut for å være en angrende militant da han tok seg inn i Saudia Arabia fra Jemen, men hadde etter alt å dømme en bombe i kroppen som var myntet på kongefamilien. Vis mer

En rapport fra Europols antiterrorenhet i september konkluderer med at den nye metoden definitivt vil påvirke sikkerheten i flytrafikken og metodene som brukes for å avsløre bomber før det er for seint.

- Sensitiviteten og styrken til metall- og sprengstoffdetektorer som brukes til å sjekke passasjerer ved flyplassene må økes eller endres for å finne innretninger som er skjermet av menneskekroppen, skriver de europeiske politietatenes terroreksperter.

Noen bombekjennere mener det er vanskelig å lage bomber som sammen med detonatorer er små nok til å få inn i kroppen samtidig som de har sprengkraft nok til å gjøre betydelig skade også etter å ha ødelagt «vertens» bein og muskler. Slike bomber kan heller ikke inneholde store mengder metallsplinter, slik for eksempel ofte «vanlige» selvmordsbombere bruker for å gjøre maksimal skade.

Andre påpeker at narkosmuglere uten problemer klarer å få store kvantum stoff ned i magen eller i tarmene, samtidig som ett av flere skrekkscenarioer er en terrorist som smugler sprengstoff i kroppen for så å få det ut i løpet av for eksempel flyturen og plassere det på et mer strategisk sted.

- Implikasjonene her er enorme. Hvis vi ser flere av denne typen angrep vil det til slutt koste samfunnet enormt både juridisk, økonomisk og emosjonelst, sier Sandy Straus ved det Florida-baserte Explosives Academy om Jeddah-angrepet til The Times.

OVERLEVDE: Prins Mohammed bin Nayef, som er Saudi Arabias antiterrorsjef, slap fra attentatforsøket med bare mindre skader. Foto: SPA / AFP / SCANPIX
OVERLEVDE: Prins Mohammed bin Nayef, som er Saudi Arabias antiterrorsjef, slap fra attentatforsøket med bare mindre skader. Foto: SPA / AFP / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling