Tror «tarmbomber» kan sprenge fly

Eksperter vil endre sikkerhetstiltak på flyplasser etter at al-Qaida-mann trolig dyttet bombe opp i rumpa.

DØDELIG EKSPLOSJON: Angrepet i Jeddah 27. august tok bare livet av selvmordsbomberen, men eksperter tror det var første gang al-Qaida testet ut en metode der eksplosivene blir skjult i kroppen og at mer vellykkede angrep kan komme.
DØDELIG EKSPLOSJON: Angrepet i Jeddah 27. august tok bare livet av selvmordsbomberen, men eksperter tror det var første gang al-Qaida testet ut en metode der eksplosivene blir skjult i kroppen og at mer vellykkede angrep kan komme. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Detaljer om et unikt terrorangrep i Saudi Arabia tidligere i høst sprer frykt hos europeiske myndigheter og kan føre til nye, kompliserte sikkerhetstiltak for reisende også i Norge.

Mye tyder på at al-Qaida-tilknyttede grupper nå kan utføre angrep med selvmordsbombere som ikke har bombebelter eller ryggsekker - men nok sprengstoff i rektum til å styrte et fly eller drepe en statsleder.

«Overga seg» med et smellDet var i Jeddah 27. august i år Abdullah Hassan Tali al-Asiri sprengte seg selv i lufta - angivelig i rundt 70 biter - i samme rom som den saudiske prinsen Mohammed bin Nayef, landets antiterrorsjef. Prinsen fikk bare småskader, men selv om nettopp selvmordsbomberens kropp trolig tok av for mye av eksplosjonen, er den spesielle metoden på flere måter mer skremmende enn «tradisjonelle» angrep.Mens saudiske etterforskere mener eksplosiver i undertøyet er mer sannsynlig, jobber blant andre fransk etterretning ut fra at bomben var dyttet opp i al-Asiris tykktarm. Det gjorde i så fall at livvaktende rundt bin Nayef aldri var i nærheten av å oppdage eksplosivene og at den kjente terroristens løfte om å overgi seg bare var et påskudd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer