En død, to hardt skadd etter ulykke i togtunnel:

Tror tenåringene kom borti kabel 5,35 meter over bakken

Politiet etterforsker hvordan de tre skolekameratene kom i kontakt med den strømførende kilden i togtunnelen.

TOGTUNNEL: De tre tenåringene kom i kontakt med en strømførende kilde inne i tunnelen, som ligger mellom Skillebekk og Filipstad i Oslo. En av guttene ble bekreftet omkommet i går. De to andre ble innlagt på sykehus med livstruende skader. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet
TOGTUNNEL: De tre tenåringene kom i kontakt med en strømførende kilde inne i tunnelen, som ligger mellom Skillebekk og Filipstad i Oslo. En av guttene ble bekreftet omkommet i går. De to andre ble innlagt på sykehus med livstruende skader. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En tenåring ble bekreftet omkommet og to tenåringsgutter ble innlagt på sykehus med livstruende skader, etter å ha kommet i kontakt med en strømførende kilde inne i en togtunnel i Oslo søndag ettermiddag.

Samtlige tre har kommet i kontakt med en strømførende kilde inne i tunnelen som ligger mellom Skillebekk og Filipstad i Oslo.

Mandag forteller seksjonsleder Rune Skjold ved økonomi og spesialetterforskning i Oslo politidistrikt til Dagbladet at tilstanden fremdeles er kritisk for de to som overlevde.

Skolekamerater

Politiet ønsker fortsatt ikke å si noe om alder og kjønn, da dette ikke er avklart med pårørende. I Oslo universitetssykehus rapport om de innlagte pasientene, kom det imidlertid fram at de er tenåringsgutter.

- Vet politiet hvorfor de var i tunnelen og hvordan de kom seg inn?

- Jeg ønsker ikke å spekulere i det. Vi har ingen opplysninger om hvordan og hvorfor.

Han forteller at de går på samme skole i nærområdet, og at rektor ble varslet i går.

OMKOM: En person er død etter å ha kommet i kontakt med en strømførende kilde i en togtunnel i Oslo, melder NRK. To andre er skadd. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Inngjerdet område

Harry Korslund, pressevakt i Bane Nor, forteller til Dagbladet at området rundt tunnelen er inngjerdet. De vet foreløpig ikke hvor guttene har tatt seg inn, heller ikke på hvilken måte.

- Gjerdene i området er stort sett flettverksgjerder på 1,8 meter. Skal man inn på området er det mulig å klatre over, krype under eller gjennom, men da må man forsere fysiske sperringer for å ta seg inn på et område som ikke er beregnet for vanlig ferdsel.

Korslund sier det er viktig å understreke at sikkerhetstiltakene de har er i samsvar med gjeldende regler for å markere og sperre området. Bane Nor har ingen indikasjon på at det er noe som tyder på at anleggene ikke tilfredsstiller kravene som gjelder.

ULYKKE: Ulykken skjedde ved Filipstad, vest i Oslo sentrum, søndag ettermiddag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ULYKKE: Ulykken skjedde ved Filipstad, vest i Oslo sentrum, søndag ettermiddag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Høyspenningsanlegg

Anlegget forsyner togene med 15 000 volts kjørestrøm. Det er klassifisert som et høyspenningsanlegg og er skiltet med advarselen «høyspenning - livsfare»,

- Det er snakk om store spenninger og det er bokstavelig talt forbundet med livsfare å komme i nærkontakt med de strømførende delene av anlegget.

Kjøreledningen er plassert høyt oppe i tunnelen, 5,35 meter fra bakken og opp. Det er kabelen høyt over bakken det antas at tenåringene har kommet borti.

- Vi vet ikke hvordan. Politiet jobber med etterforsking for å finne ut hvordan de kom i kontakt med den, sier Korslund.

Det er også kabler i bakken, men de er sikret og isolert. Det å bevege seg på bakkeplan er ikke forbundet med fare for nærkontakt med ledningen.

Seksjonsleder Skjold ønsker ikke å gå ut med detaljer i saken, og vil derfor ikke kommentere om ledningen som er fem meter over bakken i tunnelen er årsaken til ulykka.

OMKOM: En person er død etter å ha kommet i kontakt med en strømførende kilde i en togtunnel i Oslo, melder NRK. To andre er skadd. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Har ikke kameraovervåkning

Bane Nor har ikke kameraovervåkning inne i den gjeldende tunnelen.

- Vi har overvåkningskameraer mange steder, samtidig som det er mange områder hvor vi ikke har det. Sånn sett er vi ikke i stand til å ha full oversikt. Hvis noen for eksempel tar seg inn i nattens mulm og mørke, så kan det være områder de kan ta seg inn uten å bli oppdaget umiddelbart, sier pressekontakt Korslund.

Selskapet ble varslet av politiet om hendelsen.

- Den varslinga var, basert på det jeg har skjønt, noen som tilfeldigvis hadde passert og hørt rop om hjelp.

- Vi mobiliserte det apparatet vi har i sånne situasjoner og rykket ut med mannskaper som har fagkompetanse på våre høyspenningsanlegg.

Det som er primært i sånne situasjoner, er å bistå politiet og redningsetater, slik at de kan foreta redningsarbeid på en trygg måte, forteller Korslund.

- Vi vil rutinemessing etter hendelser som dette sette i gang en intern granskning. Vi må kartlegge hva som har skjedd og hvorfor. Det er for tidlig å konkludere med noe så lenge vi ikke kjenner til hele forløpet som ledet til ulykka, men vi vil jo rutinemessig vurdere sikkerhetstiltak.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap skal se på hvordan sikringen har vært og ta en vurdering og gjennomgang, forteller seksjonsleder Skjold i Oslo-politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer