SPIONER: Boko Haram, her ved leder Abubakar Shekau, skal ha benyttet tenåringsjenter som spioner. Samtidig kommer gruppas inntektskilder fram: Kriminell virksomhet, kidnappinger, støtte fra ytterliggående muslimer og slavehandel.  Foto: Reuters / NTB scanpix
SPIONER: Boko Haram, her ved leder Abubakar Shekau, skal ha benyttet tenåringsjenter som spioner. Samtidig kommer gruppas inntektskilder fram: Kriminell virksomhet, kidnappinger, støtte fra ytterliggående muslimer og slavehandel. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Tror tenåringsjenter jobbet som spioner for Boko Haram

Slik skaffer terroristene informasjon - og penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nigerianske hæren har pågrepet fire tenåringsjenter og siktet dem for å være spioner for den ekstreme islamistgruppa Boko Haram, melder nigerianske medier søndag ifølge nyhetsbyrået NTB.

Den ene jenta skal ha vært i besittelse av et maskingevær da hun ble pågrepet, og den nigerianske hæren frykter at Boko Haram i stadig større grad rekrutterer barn til å spionere på regjeringssoldater som forbereder angrep mot islamistgruppa.

Spesialsoldater pågrep først en 13 år gammel jente i delstaten Borno nord i landet.

Jenta ledet deretter soldatene til tre andre jenter som, også angivelig er rekruttert av Boko Haram. De fire jentenes oppdrag var å lekke militær informasjon til islamistgruppa, opplyser det nigerianske nyhetsbyrået NAN.

Opplysningen kommer omkring ei uke etter at det ble kjent at ti generaler og 15 andre offiser står tiltalt for å ha forsynt Boko Haram med våpen og informasjon.

Flere drept Samtidig meldes det at minst tre personer i dag er drept i en eksplosjon utenfor en militærforlegning i byen Gombe, nordøst i Nigeria.

- Jeg hørte en høy lyd, før området ble dekket av svart røyk. Vi så soldater som bar på lik, sier forretningsmannen Bello Kasuwankatako, som bevitnet tragedien, til nyhetsbyrået Reuters.

På hausa betyr «Boko Haram» «vestlig utdannelse er en synd», og Reuters påpeker at der terrorgruppa tidligere angrep militære mål - i tillegg til skoler som sprer vestlig filosofi, religion og tankegods - har de den seinere tida rettet seg mot også andre sivile mål.

Ifølge Reuters har det bare gjort vondt verre at flere landsbyer har opprettet borgervern som skal forsøke å beskytte lokalmiljøet mot terroristene.

Boko Haram skal ha tatt over 1500 liv så langt i år, ifølge NTB.

Store penger Samtidig kommer det nå fram nye opplysninger om hvordan gruppa - som besitter et enormt våpenarsenal, og tar seg fram i kostbare og robuste Toyota HiLux-pickuper - får pengene sine fra.

Dagbladet fortalte for tre uker siden om hvordan Boko Haram knyttes til såkalt Nigeria-svindel - e-postsvindel som også er svært utbredt i Norge.

Washington Post oppsummerer nå gruppas inntekter slik:

Kriminell virksomhet, kidnappinger, støtte fra ytterliggående muslimer og slavehandel.

Det er ikke så mange enkeltsummer som er kjent, men Osama bin Laden skal rundt 2002 ha sendt en medhjelper til Nigeria med omkring 18 millioner kroner til islamistiske grupper. Videre skal Boko Haram stå bak bankran med en profitt på totalt 36 millioner kroner.

Lokket i felle Delstaten Borno har vært plaget med en rekke grufulle angrep de siste månedene. Det var i Borno at flere hundre mennesker ble drept torsdag kveld, i et koordinert Boko Haram-angrep mot landsbyene Goshe, Attagara, Agapalwa og Aganjara.

I en av landsbyene ba Boko Haram-soldatene, ifølge CNN, om at alle i landsbyen skulle komme fram og samle seg ute i et fellesområde.

- Vi skal beskytte dere fra Boko Haram, sa angriperne.

Så pekte de seg ut guttene og mennene i forsamlingen - og åpnet ild.

BORGERVERN: følge Reuters har det bare gjort vondt verre at flere landsbyer har opprettet borgervern som skal forsøke å beskytte lokalmiljøet mot terroristene. Her en gruppe i landsbyen Maiduguri. Foto: Reuters / NTB scanpix
BORGERVERN: følge Reuters har det bare gjort vondt verre at flere landsbyer har opprettet borgervern som skal forsøke å beskytte lokalmiljøet mot terroristene. Her en gruppe i landsbyen Maiduguri. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer