Tror terrordømte Johan og Martin er fri om kort tid

Superdiplomat med oppsiktsvekkende opplysninger om svenskene i Etiopia.

TERRORDØMT: Johan Persson (t.v.) og Martin Schibbye er dømt til 11 års fengsel i Etiopia - men kan snart være fri. Foto: Kontinent Agency / Jonas Gratzer / Scanpix
TERRORDØMT: Johan Persson (t.v.) og Martin Schibbye er dømt til 11 års fengsel i Etiopia - men kan snart være fri. Foto: Kontinent Agency / Jonas Gratzer / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg forventer en løsning ganske snart, sier Belgias tidligere visestatsminister og utenriksminister Louis Michel i et intervju med Voice of America.

Den respekterte diplomaten, som nå sitter i EU-parlamentet, har i det stille hatt flere toppmøter med Etiopias ledere for å få utlevert Johan Persson og Martin Schibbye - de to journalistene som sitter terrordømt i hovedstaden Addis Abeba.

Vellykket møte - Jeg har hatt fruktbare diskusjoner om saken med Etiopias president Meles Zenawi. Jeg vet at han synes denne saken er pinlig og jeg tror han ønsker en løsning. Jeg tror også han er ganske kreativ når det gjelder å finne denne løsningen, sier Louis Michel.

Det har tidligere kommet fram at Sveriges utenriksminister Carl Bildt hadde en hemmelig plan for å få satt de to fri - og nå oppgir Louis Michel at også statsminister Fredrik Reinfeldt har møtt Etopias omdiskuterte president om saken.

- Møtet var vellykket, sier Michel.

Martin Schibbye og Johan Persson ble 21. desember dømt til 11 års fengsel for medvirkning til terror og ulovlig innreise i Etiopia. De har erkjent sistnevnte forhold, men nekter for terrormedvirkning.

Angrer Louis Michel har selv møtt Schibbye og Persson i fengsel. Han sier de to angrer, og at de vil ta lærdom av denne saken.

Schibbye og Persson valgte å ikke anke dommen, for heller å prøve å bli benådet. Det er det som har vært målet med de hemmelige toppmøtene.

Til Expressen sier Johan Perssons far Kjell at han benådningssøknaden ennå ikke er sendt inn, men at han setter pris på møtene som har funnet sted.

- Det er positivt når mennesker på et slikt nivå møtes, sier Kjell Persson - selv på vei til Etiopia for å snakke med sønnen.

HAR EN PLAN: Den erfarne diplomaten Louis Michel. Foto: AP / Thierry Charlier / Scanpix
HAR EN PLAN: Den erfarne diplomaten Louis Michel. Foto: AP / Thierry Charlier / Scanpix Vis mer