Tror Tore Tønne ville gått fri

Advokat Per Danielsen mener Økokrim ville bruke Tønne-saken til å endre gjeldende rettspraksis i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Advokaten tviler på om Tønne ville blitt dømt om Økokrims tiltale ville ha blitt behandlet i norsk rett.

- Jeg har tidligere møtt Økokrim i Høyesterett om de samme juridiske forhold. Det opprører meg at Økokrim har lagt opp til en form for omkamp med Tore Tønnes skjebne som innsats, sier Danielsen til VG.

Danielsen mener tiltalen er basert på en juridisk forståelse som Høyesterett allerede har avvist.

- For å bli dømt for grovt uaktsomt bedrageri som Økokrims tiltale lyder på, måtte Tønne være særlig sterkt å bebreide. Det er ikke grunnlag for at han var særlig sterkt å bebreide om han i det hele tatt kunne bebreides, sier Danielsen.

Advokaten viser til to Høyesterettskjennelser fra 1991 og 1999. Her ble det slått fast at såkalt situasjonsforvillelse ikke er grunnlag for en bedrageridom.

Situasjonsforvillelse innebærer i Tønnes tilfelle at han faktisk trodde at honoraret fra Aker RGI ikke var i strid med etterlønnsreglene.

Med mindre Økokrim kunne bevise det motsatte, mener Danielsen at Tønne etter gjeldende norsk rettspraksis ville blitt frikjent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer