Tror Trine er ferdig innen nyttår

Trine Skei Grande fredes ikke av Venstre-toppene. Samtidig er man bekymret for om utfordrerne hennes «er modne nok» til å overta partiet nå. Unge Venstre krever endringer i ledelsen.

<strong>VIL FORTSETTE:</strong> Men flere i Venstre peker på at valgkomiteen må få gjøre sin jobb. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VIL FORTSETTE: Men flere i Venstre peker på at valgkomiteen må få gjøre sin jobb. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet var i går først til å melde at Trine Skei Grande akter å fortsette, til tross for nok et svakt valgresultat.

På direkte spørsmål om 2019-valget blir hennes siste som leder, var svaret klart:

- Nei, nei, nei, sa Skei Grande kontant.

- Jeg er klar til å gjøre lederjobben, gjentar Skei Grande overfor Dagbladet i dag.

Det ristes i dag oppgitt på Venstre-hoder over valgoppslutningen på 3,8 prosent. Sentrale kilder sier at «noe gjøres». Det hersker en oppfatning av at partiets politikk er god, at mange velgere kunne stemt Venstre, og at man drev en god valgkamp også i år.

Flere peker dermed på kommunikasjonen som hovedproblemet.

Ingen freding

Da Dagbladet møtte Venstre-toppene Guri Melby og Sveinung Rotevatn i dag, vil ingen av dem garantere Skei Grande lederjobben ved neste valg.

- Vi skal ha et valg. Trine bestemmer helt selv om hun vil stille til gjenvalg som leder på landsmøtet. Hun har ledet partiet til mange gode valg. Dette valget gikk ikke like godt, sier Rotevatn.

- Partiet får ta diskusjonen om hvem som er best egnet til å lede prosessen videre. Vi har en valgkomité, som er igang, og så får vi diskutere hele ledelsen, sier Guri Melby.

- Vi skal ha et valg på landsmøtet til våren, ingen tvil om det, legger hun til.

«Trine i bunkersen»

Samtidig som Skei Grande står fjellstøtt blant enkelte i partiet, er det også tidvis stor frustrasjon rettet mot henne. «Trine i bunkersen» er et begrep enkelte i Venstre bruker for å beskrive en partileder de mener ikke involverer partiet, men forholder seg til et lite hoff av personer som snakker henne etter munnen.

DAGEN DERPÅ: Guri Melby (V) mener gårsdagens valgresultat viser at man må finne ut hva som ikke funker. Reporter: Mats Rønning. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark sier Venstre har framstått som et «ekstremt uklart» parti i valgkampen, og at det snarest må stakes ut en tydeligere kurs.

- Velgerne får ikke noe inntrykk av hva Venstre vil. Vi må revurdere statsrådspostene våre, og det var galt å velge kultur og høyere utdanning som våre felt. Vi burde fokusere på noen få hovedsaker og vinne eierskap til disse.

Hansmark sier han «ønsker velkommen» en diskusjon om partiledelsen. Han mener utskiftninger er på høy tid.

- Det framstår ganske klart at det bør gjøres endringer i partiledelsen. De tre har sittet ganske lenge. Vi behøver nye og yngre krefter.

- La valgkomiteen jobbe

En av gårsdagens få Venstre-vinnere er Fjaler-ordfører Gunnhild Berge Stang. Hun doblet partiets oppslutning fra 2015-valget, og endte med 20,8 prosent av stemmene i kommunen.

- Vi må bli bedre til å bygge lag, vi må bygge begeistring og gjenreise Venstre, sier hun.

- Hvor naturlig er det for deg at Skei Grande leder partiet i 2021?

- Nå skal vi la valgkomiteen gjøre sin jobb først, og ta lederdiskusjonen etter det, svarer Stang.

Det er satt ned en valgkomité fram mot landsmøtet i 2020. Komiteen ledes av Per A. Thorbjørnsen, og skal legge fram et forslag til ny ledertrio. Thorbjørnsen har «overhodet ingen kommentar» på Skei Grandes ønsker om å fortsette som leder.

- Valgkomiteen har ikke hatt noe møte om valget i går. Vi skal jobbe solid og grundig og få fram en ledertrio som landsmøtet vil godta, sier han til Dagbladet.

VALGNEDERLAG: Hadde valgresultatet i går vært ved et stortingsvalg, ville Venstre havna under sperregrensa. Vis mer

Trines motivasjon

Landsstyremedlem Leif Gøran Vasskog fra Alta sier partiet må sette seg ned og finne ut hvor det gikk galt. Han sier Skei Grandes posisjon må evalueres før neste landsmøte, men at dette ikke er presserende akkurat nå.

- Først må vi evaluere valget. Der må vi alle gå i oss selv, ikke bare snakke om partilederen. Det går en prosess fram mot neste landsmøte hvor kandidater evalueres mot jobben som partileder, sier han.

- Mener du at Skei Grande bør lede partiet i 2021?

- Det avhenger av Trines motivasjon og hvor godt de andre kandidatene klarer å presentere seg selv i tida framover. Jeg er litt usikker på om de er modne til å ta over partiet akkurat nå.

- Er det navn som Raja, Rotevatn og Melby du har i tankene nå?

- Ja. Det kommer nødvendigvis en debatt om lederspørsmålet i forbindelse med neste landsmøte.

VALG: En svært skuffet Abid Raja er klokkeklar på at resultatene ikke er gode nok for Venstre. Men han ville ikke snakke om Trine Skei Grandes framtid som partileder. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Regjeringsspøkelset

Vasskog tror også regjeringsdeltakelsen må ta en stor del av skylda for det svake valgresultatet.

- Vi kom inn i regjeringen midtveis i den andre perioden, da slitasjen måtte komme. Nå må vi stå i det fram til 2021, men det slo uheldig ut i valget. Venstre må nå rendyrke budskap, og bli tydeligere i spørsmål rundt klima og sentralisering, hvor vi har mistet eierskap.

Torgeir Anda, leder i Trøndelag Venstre, sier «alle må analyseres», ikke bare partilederen.

- Dette er ikke tida for å diskutere lederspørsmålet. Problemet vårt er at vi må være dyktigere til å treffe de politiske bølgene som kommer. Vi har ikke vært tydelig nok i de store sakene, og bompengedisputten med Frp har ikke vært heldig for oss.

Tror Trine går

Statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger tror Skei Grande er ferdig som partileder innen året er omme.

- Jeg regner det som ganske sannsynlig at Venstre får et lederskifte innen neste år. Det likner litt på logikken man kan bruke om fotballag. Hvis du taper ti kamper etter hverandre, blir det en diskusjon om manageren, og Venstre er der, sier Tuastad til Dagbladet.

Han sier at det nå ikke er noen opplagt etterfølger.

- I de andre partiene er det ikke sikkert at partilederen har et selvstendig ansvar for tilbakegangen, mens i Venstre er det ikke like opplagt. Der kan det være at det har noe med partilederen å gjøre også.

VENSTRE: Venstres leder Trine Skei Grande nekter for at dette var hennes siste valg som partileder. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer