Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump tas i ed som president:

Tror Trump vil løse Putin-floka: - Det er bra for hele verden

Trumps nære støttespiller frykter voldelige sammenstøt ved veisperringene rundt innsettelsesseremonien.

HISTORISK: Wendy Boles (t.v.) og Jeanna Scealf er kommet fra Tennessee for å overvære innsettelsen av Donald Trump som USAs neste president. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
HISTORISK: Wendy Boles (t.v.) og Jeanna Scealf er kommet fra Tennessee for å overvære innsettelsen av Donald Trump som USAs neste president. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Donald Trump og titusenvis av støttespillerne hans startet festen foran det berømte Lincoln-monumentet i Washington D.C. torsdag kveld amerikansk tid.

- Det er en monumental dag. Trump blir USAs 45. president. Han kommer til å forandre mye, og han kommer inn med ferske ideer og nye folk. Det er alltid bra. Trump kommer virkelig til å være annerledes, sier kommentator og tidligere medarbeider i Ronald Reagans administrasjon, Jeffrey Lord, til Dagbladet.

Gjennom hele den 18 måneder lange valgkampen forsvarte han kveld etter kveld den kontroversielle Trump som paneldeltaker hos CNN. Mange ganger var han den eneste som sto last og brast med presidentkandidaten da han kom med sine mest sjokkerende uttalelser. Dagbladet treffer ham mens han står i kø for å komme inn til feringen ved Lincoln-monumentet.

PÅ PLASS: Den profilerte Trump-støttespilleren Jeffrey Lord er i Washington D.C. for å være med på innsettelsesseremonien. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
PÅ PLASS: Den profilerte Trump-støttespilleren Jeffrey Lord er i Washington D.C. for å være med på innsettelsesseremonien. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Alvoret synker inn

Lord har hele tida hatt kontakt med Trump selv og hans nærmeste medarbeidere. Seinest torsdag var han i kontakt med flere i den påtroppende presidentens aller innerste krets. Trump er ikke akkurat kjent som en beskjeden og smålåten kar. Men Lord tror alvoret virkelig begynner å synke inn nå.

- Selv om fiendene hans nekter å tro det, vet jeg at han er ydmyk på en dag som dette. Dette er en temmelig stor greie. Det vet han, sier Lord til Dagbladet.

Trump selv forlot tårnet sitt på Manhattan torsdag og fløy sammen med den påtroppende førstedama Melania Trump til USAs hovedstad. Han tas i ed i en høytidelig seremoni seinere i dag, men allerede torsdag kveld startet han feiringen.

- Amerika igjen

Først la han ned en krans på Arlington-kirkegården. Deretter dro han til Lincoln-monumentet. Tilhengere med amerikanske flagg og røde «Make America Great Again»-luer strømmet til det svære parkområdet fra hele USA. I tillegg var det mange skuelystne som dukket opp for å se på festen.

- Trump får oss til å føle oss som Amerika igjen. Dette er en historisk hendelse. Landet vårt trenger en mann som ham, sier Wendy Boles til Dagbladet.

Hun er kommet til hovedstaden fra Knoxville i Tennessee sammen med venninnen Jeanna Scealf.

- Jeg er ikke bekymret i det hele tatt. Han ønsker å forbedre forholdet til Russland. Det er bra for hele verden, sier Boles.

Brødrene Paul og Don Brown har kommet til hovedstaden fra Catskills nord i delstaten New York.

- Dette er helt vidunderlig. Han kommer til å bli en fantastisk president som kutter skatter og reduserer reguleringer, sier Paul Brown til Dagbladet.

JUBLER: Brødrene Don (t.v.) og Paul Brown fra Catskills i New York er i Washington D.C. for å overvære innsettelsen av Donald Trump som USAs neste president. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet 
JUBLER: Brødrene Don (t.v.) og Paul Brown fra Catskills i New York er i Washington D.C. for å overvære innsettelsen av Donald Trump som USAs neste president. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet  Vis mer

- Så spesielt

USAs aller største stjerner har alle nærmest unisont tatt avstand fra Trump og nektet å delta i innsettelsesseremonien. På scenen sammen med den påtroppende presidenten var imidlertid berømtheter som skuespiller Jon Voight og artister som Sam Moore, Toby Keith og 3 Doors Down.

Trump satt på første rad sammen med kona og sin nærmeste familie. Bare hans yngste sønn, Barron (10) glimret med sitt fravær. Til slutt tok også hovedpersonen selv ordet en siste gang før han blir tatt i ed.

- Det vi har gjort er så spesielt. De snakker om det over hele verden. Dette blir helt fantastisk. Sammen skal vi «Make America Great Again», sa Trump.

Det er anslått at 800 000-900 000 personer vil komme for å se innsettelsesseremonien. Det vil i så fall være snaut halvparten så mange som de 1,8 millionene som kom for å se Barack Obama bli tatt i ed i 2009.

Samtidig ligger det an til at Trump også blir møtt av tidenes største motdemonstrasjoner. Politiet tror at minst 99 ulike grupper vil komme til Washington for å demonstrere. Lørdag skal en såkalt «Women´s March» gå gjennom hovedstadsgatene. Det er anslått at så mange som rundt 200 000 mennesker vil delta. Det er også planlagt store demonstrasjoner i 50 andre delstater og 32 andre land.

Allerede torsdag kveld var det tilløp til bråk og politi tok i bruk tåregass utenfor National Press Club.

TÅREGASS: En anti-Trump-demonstrant går gjennom tåregass fra politiet uten for National Press Club i Washington D.C. torsdag kveld. Foto: AP Photo/John Minchillo
TÅREGASS: En anti-Trump-demonstrant går gjennom tåregass fra politiet uten for National Press Club i Washington D.C. torsdag kveld. Foto: AP Photo/John Minchillo Vis mer

- Kan bli problemer

Derfor er sikkerhetsoppbudet enormt. 28.000 personer er kalt inn som sikkerhetspersonell, og det er lagt en jernring av barrikader og sikkerhetssluser rundt den amerikanske kongressen. Det vil koste rundt 100 millioner dollar (om lag 850 milloner kroner), ifølge CNN.

- Det er en grunnlovsfestet rett å demonstrere. Det har vært demonstrasjoner tidligere også. Det er ikke noe nytt. Men de bør være forsiktige for det kan slå tilbake mot dem som demonstrerer. Det kan skape sympati for presidenten, sier Trumps støttespiller, Jeff Lord.

- Frykter du at det vil utarte til voldelige opptøyer?

- Jeg håper ikke det bli voldelige demonstrasjoner. Jeg snakket med en politisjef tidligere i dag. Han sa at det kan bli problemer ved veisperringene, men veldig lite sannsynlig at det skjer der inne, sier Lord.

- Du har vært med på flere innsettelsesseremonier. Er sikkerheten høyere denne gangen?

- Jeg tror sikkerheten blir høyere for hvert valg uansett hvem som er president. I år er det spesielt med verdenssituasjon og Trump-faktoren i tillegg. Samtidig tror jeg nok sikkerheten kommer til å være enda høyere om fire år.

STOR BYRDE: Donald Trump og kona Melania foran Lincoln-monumentet i Washington D.C. Foto: REUTERS/Mike Segar
STOR BYRDE: Donald Trump og kona Melania foran Lincoln-monumentet i Washington D.C. Foto: REUTERS/Mike Segar Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media