Tror Trump vil «straffe sviket»

Det går mot et oppgjør i det republikanske partiet, tror USA-forsker Anders Romarheim.

TAP: Her returnerer Donald Trump til Det hvite hus etter et slag golf lørdag. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB
TAP: Her returnerer Donald Trump til Det hvite hus etter et slag golf lørdag. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

De aller fleste er enige om at Joe Biden nå har vunnet det amerikanske valget.

Unntaket er avtroppende president Donald Trump og hans nærmeste og mest lojale støttespillere.

Trump-teamet har varslet at han vil gå rettens vei for å få endret det han omtaler som et «korrupt» og «falskt» valgresultat. Det finnes ingen beviser for at det har skjedd noe uregelmessig, opplyste lederen i den føderale valgkommisjonen tidligere lørdag.

Men hva kan egentlig Donald Trump gjøre i løpet av månedene før Biden flytter inn i Det hvite hus?

- Vil gå radig

KOM TILBAKE: En twittermelding fra Donald Trump fra 2016 har på nytt gått i vitalt etter at valgresultatene har blitt kjent. Video: AP/Dagbladet TV Vis mer

- En normal og rasjonell president vil ringe den nye presidenten og erkjenne nederlag. Men jeg er usikker om vi kan forvente dette av Trump.

Det skriver USA-forsker ved forskningsinstituttet Norce, Hilmar Mjelde, i en SMS til Dagbladet.

- For øvrig er det standardiserte prosesser for maktoverføring og jeg regner med det vil gå radig, skriver Mjelde.

Generaloppgjør

Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), tror de neste månedene blir preget av like mye uforutsigbarhet som resten av presidentperioden har vært.

IKKE FORNØYDE: På et hagesenter i Pennsylvania holder advokatene til Donald Trump pressekonferanse lørdag. Video: AP Vis mer

- Men mitt fremste tips er at det vil komme et generaloppgjør rettet mot hans eget parti. Dette fordi Trump sjelden innrømmer nederlag, og nesten alltid skylder på andre, skriver Romarheim i en SMS til Dagbladet lørdag kveld.

- Partifellene hans hjalp ham lite i valgkampen, og vender ham nå ryggen i økende antall for hver dag som går, skriver han, og legger til.

- SKADELIG: NRK-programleder kritiserer Trumps uttalelser, og mener det er det største angrepet på det amerikanske demokratiet i hans levetid. Vis mer

- Å straffe dette sviket tror jeg Trump vil bruke tid og energi på i tiden han har igjen.

Mye tvitring

Mjelde tror ikke de neste månedene blir så veldig dramatiske.

- Utover tvitring, noen oppsigelser og kanskje litt motarbeiding av den nye presidenten, tror jeg ikke dette trenger å bli dramatisk, skriver Mjelde.

Bidens innsettelsesseremoni er 20. januar.

- Biden har jo selv vært gjennom denne prosessen som innkommende visepresident i 2008 og utgående i 2016. Så han trenger ikke råd fra den sittende presidenten, avslutter Mjelde.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer