I CANADA: Statsminister Erna Solberg (H) er denne i Quebec for å besøke G7-toppmøtet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I CANADA: Statsminister Erna Solberg (H) er denne i Quebec for å besøke G7-toppmøtet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer

Erna på G7-toppmøtet i Canada

Tror Trumps handelskrig kan ramme Norge hardt

Statsminister Erna Solberg (H) håper hun får sjansen til å fortelle Donald Trump hva slags alvorlig og nedadgående spiral han kan ha startet med sin varslete straffetoll.

QUEBEC (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg kom fredag ettermiddag lokal tid til G7-toppmøtet i Quebec. Hun er invitert som den første norske statsministeren noensinne til å snakke med den mektige gruppa av demokratiske og økonomiske stormakter.

Men før møtet er det konflikten mellom USA på den ene siden og de andre nære allierte, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Japan, Italia og vertslandet Canada som har overskygget det meste.

Solberg legger ikke skjul på at hun er dypt bekymret for hvordan konflikten mellom USA og de andre økonomiske stormaktene i gruppa kan ramme både Norge og resten av verden.

- Et større tilbakeslag

- Siden andre verdenskrig hvor vi begynte å bygge de internasjonale samarbeidet, har de fleste skrittene stort sett gått i riktig retning med mer handel og mindre barrierer. Det vi opplever nå er et større tilbakeslag og en vanskelig situasjon. Jeg er mest bekymret for den spiralen amerikanske tiltak kan sette i gang. Det er ikke bra for arbeidsplassene verken resten av verden eller i USA, sier statsministeren til Dagbladet

Hun frykter særlig at straffetollen USAs president, Donald Trump, har varslet, og med påfølgende mottiltak fra Europa og Canada vil sende verden inn i en negativ spiral.

- Det er det beste for norsk næringsliv og norske arbeidsplasser at vi har tilgang til andre markeder, og at andre får tilgang til det norske markedet. Da vinner vi. I den åpne handelen har hele verden tjent godt, sier Solberg.

Uformelle samtaler

Denne uka har vært hektisk for den norske statsministeren. Hun har både møtte EU i Brussel og Storbritannias statsminister Theresa May i London. I alle møtene hun har hatt, har handelssituasjonen vært tema.

- Det er kortvarig glede i proteksjonisme. I stedet for å jobbe med de tingene du skal bli best på i et land, opprettholder du kunstige barrierer. Derfor kommer jeg også til å ta det opp i margen av dette møtet. Det er alltid litt uformelle samtaler i en sammenheng som dette, sier Solberg.

Foruten straffetollen, har atomforhandlinger med Nord-Korea samt Trumps marsj ut av Iran-avtalen og den globale klimaavtalen ført til anspent stemning før toppmøtet. I forkant av møtet har Trump gått til harde angrep på Twitter, og både Canadas statsminister, Justin Trudeau, og Frankrikes president, Emmanuel Macron, har kommet med harde ord i retur.

- Høyt toneleie

- Det har vært et høyt toneleie både fra Tyskland og Frankrike. Det er fortjent. Hvis du møter dine nærmeste allierte med sikkerhetsbegrunnet straffetoll, så stiller det store spørsmål. Det er en mekanisme fra førkrigstida. Det hadde vært bedre med dialog og samtaler, men det er også et punkt hvor land må sette ned foten og si at dette opplever vi som uakseptabelt, sier Solberg.

Dersom hun får klarer å få den amerikanske presidentens øre, vil hun fortelle hvorfor denne typen mekanismer ikke bør brukes.

- Det er mulig at Trumps metode med å være tøff først og så få en løsning kanskje har gehør hjemme, men det er ikke bærekraftig. Arbeidsplasser og velferden i USA vil rammes. Samtidig vet jeg at alle politikere har sitt hjemlige publikum. Alle kan bli helter ved å snakke høyt. Det er Trump-metoden. Men i det lange løp, skaper ikke dette løsninger, sier Solberg.

Hun viser til hvordan mange fryktet at mange land ville bygge opp proteksjonistiske tiltak etter finanskrisa, men at det stort sett ikke har skjedd. Hun mener det er årsaken til at det har vært økonomisk vekst i både Europa og USA. Spiralen Trump har startet, kan særlig ramme små land som Norge hardt.

Ikke våken om nettene

- Det holder meg ikke våken om nettene. Det er ingenting i verden som blir bedre av at jeg ikke sover. Men det som er bekymringsfullt er at den veksten vi har sett i Europa kan stanse opp. For to-tre år siden snakket vi mye om problemene med større ulikhet, og at for mange ungdommer ikke opplever framtidshåp. Denne typen handelskrig medfører fort at dette problemet blir større igjen. De som kommer i skvisen i sånne situasjoner, er små land som Norge, som er avhengig av multilaterale systemer, sier Solberg.

I januar fikk hun komme og besøke den amerikanske presidenten i Det hvite hus. Da var tonen mellom dem god.

- Hva er din strategi for å få Trump til å se lyset dersom du får noen ord med ham på tomannshånd?

- Jeg tror ikke vi skal ha ambisjoner om å klare å snu folk på dette nivået så raskt. Men det som var viktig da jeg traff ham i Det hvite hus var å vise at de har en egeninteresse av handel med Norge. Det av vi har et handelsunderskudd til USA, gjør at vi ikke er det landet de er mest aggressive mot. Både Tesla- og F-35-kjøpene bidrar til dette. Det er viktig å huske at det er mer jobber i frihandel, sier Solberg.