Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Handelskrig:

Tror Trumps knallharde krav kan få ham kastet ut av Det hvite hus

«Make America great again», «America will start winning again» og «America First» …

- VELGERNE KOMMER TIL Å LIDE: USAs president Donald Trump blir møtt med krass kritikk både på hjemme- og bortebane, etter at han har innført ekstratoll på en rekke varer. Flere mener det er Trumps egne velgere som kommer til å lide. Foto: Eric Thayer / Reuters / NTB Scanpix
- VELGERNE KOMMER TIL Å LIDE: USAs president Donald Trump blir møtt med krass kritikk både på hjemme- og bortebane, etter at han har innført ekstratoll på en rekke varer. Flere mener det er Trumps egne velgere som kommer til å lide. Foto: Eric Thayer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trumps populære slagord fra valgkampen i 2016 inneholdt alle et løfte om at økt proteksjonisme og strengere krav til USAs handelspartnere skulle føre til en ny vår for amerikanske arbeidere.

Budskapet gikk hjem hos mange, og Trump ble som kjent valgt til USAs 45. president.

- Det hjalp ham å vinne industritunge delstater som Pennsylvania og Michigan, som republikanerne ikke hadde vunnet på nesten 30 år. Velgerne trodde på at han skulle bygge USA slik han hadde bygd bygninger.

Det sier USA-ekspert Hilmar Mjelde ved Institutt for informasjons- og medievitenskap på Universitetet i Bergen til Dagbladet.

Nå advarer imidlertid lederen av U.S. Chamber of Commerce (USCC), en lobbygruppe som representerer noen av USAs største bedrifter, mot at Trumps handelspolitikk kan føre til at flere millioner amerikanske arbeidsplasser går tapt, ifølge CNN.

Hardest rammet? Jo, det blir den gjennomsnittlige Trump-velgeren som sikret den omstridte presidentkandidaten en plass i Det hvite hus, mener Tom Donohue, lederen av USCC.

- Den nåværende tilnærmingen vil gi størst økonomisk lidelse til nettopp de områdene i landet som administrasjonen og kongressens flertall er avhengig av for videre politiske støtte, skriver Donohue i et brev til USCC-styret.

«KEEP AMERICA GREAT»: Donald Trumps tilhengere, som her i Nashville, håper presidenten skal levere på valgkampløfter om å sikre amerikanske arbeidsplasser. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Scanpix
«KEEP AMERICA GREAT»: Donald Trumps tilhengere, som her i Nashville, håper presidenten skal levere på valgkampløfter om å sikre amerikanske arbeidsplasser. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Millioner trues

Totalt er 2,6 millioner amerikanske arbeidsplasser truet som direkte resultat av Trump-administrasjonens handelspolitikk, mener Donohue.

Dersom USA trekker seg fra NAFTA-avtalen, som Trump har omtalt som «den verste noensinne», så vil 1,8 millioner amerikanere miste jobbene sine - bare i løpet av det første året, anslår han.

I tillegg vil Trumps kinesiske tollmur kunne koste 134 000 arbeidsplasser. Stål- og aluminiumstollen kan føre til at 470 000 amerikanere mister jobben, mens toll på biler og bildeler truer ytterligere 157 000 arbeidsplasser, anslår USCC.

- Vi har både privat og offentlig uttrykt våre bekymringer overfor administrasjonen og kongressen om hvilken økonomisk skade en eskalerende tollkrig vil ha på vårt eget land, skriver Donohue i brevet, ifølge CNN.

- Det er verdt å huske på at en tariff ikke er noe mer enn en skatt, og den betales ikke av eksportlandet - den betales av det amerikanske folket, skriver han videre.

Står og faller på dette

USA-ekspert og seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier er ikke i tvil om at Trump har en oppriktig tro på at en amerikansk egenrådig opptreden i internasjonal politikk gagner presidentens kjernevelgere.

- For Trump har alt hele veien handlet om hva som tjener hans politiske base. Hvis det går bra for dem, så driter han i elitens analyse av politikken, sier Melby, før han legger til:

- Men det er klart at hans muligheter for å bli gjenvalgt som president står og faller på at han klarer å mobilisere denne basen. Hvis den positive økonomiske utviklingen fortsetter så har han gode muligheter, men hvis det blir frynsete så taper Trump valget i 2020.

Uavhengig av økonomien tror Melby uansett at en sterk Demokratisk presidentkandidat kan vippe Trump ut av presidentstolen.

- Dersom Demokratene klarer å finne en motkandidat som kan lykkes med det Obama gjorde i sin tid, å få engasjement hos minoriteter, kvinner og middelklassen, så kan det bli vanskelig for Trump, sier han.

FARVEL?: I ytterste konsekvens kan Donald Trumps ekstratoll føre til at han mister støtte fra sine trofaste følgere, og dermed ikke blir gjenvalgt, mener Svein Melby. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
FARVEL?: I ytterste konsekvens kan Donald Trumps ekstratoll føre til at han mister støtte fra sine trofaste følgere, og dermed ikke blir gjenvalgt, mener Svein Melby. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Tror på Trump-seier

Hilmar Mjelde har liten tro på at Donald Trumps muligheter for å bli gjenvalgt vil bli påvirket i særlig stor grad av den økonomiske utviklingen.

- Økonomien skal være bortimot i krise for å ødelegge gjenvalgssjansene. Økonomien totalt sett går veldig godt nå. I tillegg blir presidentene normalt gjenvalgt etter at partiet bare har sittet en periode. Jeg blir overrasket om Trump ikke blir gjenvalgt

- Donald Trump har selv skrytt, samt fått en del skryt, for fallet i arbeidsledigheten i USA. Kan Trump overleve politisk dersom alle pilene plutselig skulle peke i motsatt retning, og arbeidsledigheten øker dramatisk?

- Ja. Barack Obama ble gjenvalgt til tross for åtte prosent arbeidsledighet i 2012. Ikke siden Roosevelt i 1936 hadde en president blitt gjenvalgt med en så høy arbeidsledighet. Det viser at velgerne som regel er villig til å gi et parti to perioder i Det hvite hus, men en høy arbeidsledighet er en potensiell trussel mot en president. Jimmy Carter ble ikke gjenvalgt, fordi velgerne ga ham skylden for en økonomi i krise, sier Mjelde.

Per dags dato kunne ting knapt sett bedre ut for Trump når det kommer til arbeidsledighet i landet. 223 000 nye jobber dukket opp i mai, og arbeidsledigheten til landet falt til 3,8 prosent. Det er det laveste nivået på 18 år, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mjelde legger imidlertid til:

- Det er i liten grad Trumps fortjeneste at økonomien går så godt nå. Det meste av den økonomiske aktiviteten skjer utenfor politikernes rekkevidde

Tordner mot Trump

Donald Trumps tiltak for å sikre amerikanske arbeidsplasser og vekst i den amerikanske økonomien blir også møtt med krass kritikk fra alle verdenshjørner.

Kina kritiserer USA for alenegang og proteksjonisme. Frankrikes president og Tysklands statsminister kaller Trumps ekstratoll for ulovlig, Canada tordner og sier det er en fornærmelse mot en nær alliert, partifeller av Trump i Kongressen sier tollen er idioti, mens Norges utenriksminister er bekymret, ifølge NTB.

- Jeg er bekymret over at USA nå trapper ytterligere opp proteksjonistiske tiltak i handelspolitikken, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Trump svarer på kritikken med at USA altfor lenge er blitt utnyttet av andre.

Mjelde mener det er rart om man nå skal bli overrasket over Trumps tøffe handelspolitikk halvannet år etter presidentvalget i 2016:

- Trumps budskap (under valgkampen, red.anm.) innebar også den proteksjonismen vi ser han nå iverksetter. Handelstiltak mot land som angivelig utmanøvrerer USA har Trump snakket om siden 1980-tallet. Det er den ene politiske kjepphesten han alltid har hatt, sier Mjelde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media