Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kronjuvel-tyveri:

Tror tyveriet var bestilt: - Dumme om de smelter dem

Krimekspert Leif G.W. Persson er overbevist om at det dreier seg om et bestillingstyveri, og sier at for den riktige kjøperen, er tyvgodset verdt mye penger.

VERDIFULL: Tyvene fikk med seg kong Karl IXs krone, dronning Kristinas krone og et rikseple. Tyvene kan smelte gjenstandene, og selge det til en anslått verdi av 500 000 kroner per kilo rent gull. Foto: Svensk politi / NTB Scanpix
VERDIFULL: Tyvene fikk med seg kong Karl IXs krone, dronning Kristinas krone og et rikseple. Tyvene kan smelte gjenstandene, og selge det til en anslått verdi av 500 000 kroner per kilo rent gull. Foto: Svensk politi / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et tyveri av kronjuveler i Strängnäs domkirke i Sverige har vakt stor oppsikt. Nå lurer verden på hvordan i alle dager de skal klare å omsette tyvgodset, men krimekspert Leif G.W. Persson mistenker at dette dreier seg om et bestillingstyveri.

Alarmen gikk like før en messe i Strängnäs domkirke tirsdag, men politiet rakk ikke å komme til stede før tyvene hadde forsvunnet. Ifølge vitner stakk de av i en åpen båt eller en vannskuter på den store innsjøen Mälaren.

De fikk med seg kong Karl IXs krone, dronning Kristinas krone og et rikseple. Kronjuvelen tilhørte Karl IX som ble gravlagt i 1611. Siden 1600-tallet har de vært oppbevart i en låst sikkerhetsmonter i domkirka.

POLITIJAKT: Alarmen gikk like før en messe i Strängnäs domkirke tirsdag, men politiet rakk ikke å komme til stede før tyvene hadde forsvunnet. Foto: Pontus Stenberg / TT / NTB Scanpix
POLITIJAKT: Alarmen gikk like før en messe i Strängnäs domkirke tirsdag, men politiet rakk ikke å komme til stede før tyvene hadde forsvunnet. Foto: Pontus Stenberg / TT / NTB Scanpix Vis mer

Massiv omtale

Det frekke tyveriet er siden blitt omtalt verden over. Blant annet av gigantaviser som New York Times, Washington Post og The Guardian.

- Kong Carl Gustaf og dronning Silvia er nok i sjokk over at to kongekroner er stjålet. Selv om de ikke inngikk i riksregaliene er de to kronene og rikseplet likevel viktige kronjuveler for Sverige, sier Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng.

Det som er så spesielt med tyveriet, er at politiet beskriver tyvgodset som nærmest uomsettelig.

74 ÅR GAMMEL: En innbruddstyv brøt seg inn hos Rebbie Roberson. Det skulle han ikke gjort... Video: KSLA / CNN Vis mer

Maria Ellinor ved det svenske politiets nasjonale enhet for kulturarvforbrytelser begrunner det med to ting: For det første vil et slikt tyveri skape enorm medieomtale. For det andre er kronjuvelene etterlyst internasjonalt via Interpol.

- Det går rett og slett ikke an å selge dem, så man kan bare spekulere på hvor godt kjennskap tyvene har til disse kronene og hva de akter å gjøre med dem, sier hun ifølge NTB.

- Bestillingstyveri

Den svenske krimeksperten Leif G.W. Persson er overbevist om at noen er villig til å betale mye penger for tyvgodset.

- Dette er et rent bestillingstyveri. Det er det nesten alltid, sier han til svenske Aftonbladet.

At politiet mener tyvgodset nærmest er verdiløst, er Persson uenig i. I hvert fall er det bare en del av sannheten. Han mener at kronjuvelene har høy verdi for dem som ønsker seg dem.

Politiet har også uttrykt bekymring for at tyvene skal smelte gjenstandene og selge gullet til kilospris. Om man skulle finne på å smelte gjenstandene, vil man kunne få et par kilo rent gull. Et kilo er verdt nesten en halv million kroner.

Å la seg friste av en slik løsning, mener Persson ville vært dumskap.

- Om kronjuvelene smeltes, er de dumme i hodet. Om man har den riktige kjøperen, må verdien på kronjuvelene være mye høyere.

Persson tror imidlertid ikke at det finnes et svensk marked for slikt tyvgods. Dermed må man kanskje til utlandet for å få igjen penger for tyveriet.

BESTILT: Krimekspert Leif G.W. Persson mistenker at dette dreier seg om et bestillingstyveri. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BESTILT: Krimekspert Leif G.W. Persson mistenker at dette dreier seg om et bestillingstyveri. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

James Bond-stil

Tyvene flyktet på sykkel fra domkirka, før de seinere fortsatte flukten til sjøs på det som beskrives som en båt, eller en vannskuter. Politiet har søkt etter tyvene både til lands og til vanns, og det er også benyttet helikopter.

Kongehusekspert Anders Johan Stavseng mener tyveriet ble utført i James Bond-stil.

- Nå sørger nok kongeparet for å ta en ekstra titt på sikkerheten rundt de kongelige riksregaliene, som stilles ut i Skattkammeret på Stockholms slott. Disse kronene bæres ikke, men tas fram ved begravelser, bryllup og dåp. Sist vi så en krone i dagslys var under prinsesse Adriennes dåp i juni.

Også i 2013 stakk tyver med svenske kronjuveler, skriver NTB. Den gang var det kronen til Gustav Vasas sønn, Johan III, som var oppbevart i marmorsarkofagen til halvbroren, kong Erik XIV.

Selv om tyveriet var vellykket, ble de nok ikke rike på det. For etter et anonymt tips fant politiet kronjuvelene henslengt i en svart søppelsekk i en grøft.