Tror uroen i Ap kan fortsette

Valgforsker Bernt Aardal mener konflikten internt i Arbeiderpartiet har vært så sterk at den kan fortsette, selv om partileder Thorbjørn Jagland nå trekker seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Jagland tar ikke gjenvalg som partileder

Statsminister Bondevik: Veien åpen for Stoltenberg

Frank Aarebrot: Jagland beholder mye makt

Konfliktfaren i Arbeiderpartiet er ikke over, mener valgforsker Bernt Aardal. Mye avhenger av at Jens Stoltenberg viser lederegenskaper og klarer å samle partiet.

Lederstriden i Ap har pågått så lenge og vært så tilspisset at det langt fra er sikkert at uroen i partiet nå vil dø ut, mener valgforskeren, som var overrasket over meldingen fra Thorbjørn Jagland søndag om at han ikke tar gjenvalg.

- Det virket som om han ville stå løpet ut, sier Aardal til NTB.

Peker på Jens

Han har ikke tro på at andre kandidater kan utfordre Jens Stoltenberg fram mot landsmøtet i november.

- Hvis Jens Stoltenberg ikke skulle være lederkandidat, havner partiet i en enda vanskeligere situasjon. Det er ingen andre enn ham som har samme erfaring og posisjon i partiet, sier Aardal.

Når alle nå peker på Stoltenberg som partiets neste leder, mener Aardal at Stoltenberg må ta en del grep for å berolige dem som er usikre på hvilken kurs Ap vil ha fremover.

- Stoltenbergs strategi har vært å ligge veldig lavt i terrenget. Nå vil det nok komme krav om at han må vise lederegenskaper og gå mer aktivt ut, sier Aardal.

Vinnere og tapere

Han peker på at det nå blir interessant å se om situasjonen i Ap vil roe seg ned eller om det kommer en runde med skyldfordeling etter den opprivende lederstriden. Jagland nevnte selv i sin redegjørelse at folk som har støttet ham kunne bli skuffet og lei seg over denne avgjørelsen.

Aardal mener den store utfordringen for både Jagland og Stoltenberg fram mot landsmøtet i november er å unngå en situasjon hvor noen føler seg som vinnere og noen som tapere.

- Indre strid skaper alltid negative vibrasjoner hos velgere og andre, sier Aardal.

Derfor må de to klare å bilegge striden og konsolidere partiet både politisk og i forhold til sine sympatisører. Mye avhenger nemlig av hvordan de to og partiet takler den nærmeste tiden, mener valgforskeren.

(NTB)

UROEN KAN FORTSETTE: Valgforsker Bernt Aardal.
<B>KLART FOR EN LEDER: Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland klarte ikke å dele ledelsen av Arbeiderpartiet mellom seg.