Tror USA og Iran samarbeider i Irak

Om å bekjempe IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mye som tyder på at USA og Iran samarbeider om å bekjempe ekstremistgruppa IS i Irak, trass i at begge parter benekter dette, mener NUPI-forsker Sverre Lodgaard.

- USA og Iran har felles interesser i Irak. Det ser ut til å ha foregått en koordinering av innsatsen, men det har så langt ikke gått så langt som til felles aksjoner, sier Lodgaard til NTB.

Han betegner koordineringen som en underhåndskommunikasjon og mener det er naturlig at begge parter vil nekte for at de samarbeider om å bekjempe Den islamske staten (IS).

-Både USA og sjiamuslimske Iran er jo erkefiendene til sunnimuslimene i IS. Dersom det blir kjent at de har gått sammen, kan det gi IS en anledning til å mobilisere og intensivere kampen, sier han.

Kilder i Teheran opplyste fredag til persiske BBC at Irans ayatolla Ali Khamenei har gitt sin øverste forsvarssjef fullmakter til å samordne militæroperasjoner med amerikanske, irakiske og kurdiske styrker.

Talsmenn fra både det iranske og amerikanske utenriksdepartementet hevder at opplysningene ikke stemmer.

-Vi kommer ikke til å samordne militæraksjoner eller dele etterretning med Iran, og vi har ingen planer om å gjøre det, uttalte Marie Harf i USAs utenriksdepartement fredag kveld ifølge nyhetsbyrået AFP.

Grønt lys Mens USA siden august en rekke ganger har bombet IS-stillinger i Irak fra luften, har iranske styrker hjulpet irakiske sjiamilitser som kjemper mot IS-opprørerne.

Ifølge BBC har sjefen for elitestyrkene i Irans revolusjonsgarde, Qasem Soleimani, som tidligere har gjort seg bemerket med sin bistand til president Bashar al-Assads regime i Syria, fått grønt lys fra Khamenei til å samarbeide med alle som kjemper mot IS, inkludert USA. På internett har det dukket opp bilder av Soleimani, som er tatt i Nord-Irak da IS ble presset ut av byen Amerli sist helg, skriver BBC.

Også iranske militærrådgivere skal ha vært til stede for å bistå de irakiske styrkene, noe som kan tyde på at samarbeidet med USA allerede har startet.

Isfront Forholdet mellom USA og Iran har vært iskaldt siden den USA-allierte sjahen ble styrtet i revolusjonen i 1979 og gisselkrisen ved ved den amerikanske ambassaden i Teheran oppsto.

Samarbeidet mot IS kan imidlertid bidra til at isfronten smelter, tror Lodgaard. Det kan få betydning for de fastlåste atomforhandlingene med Iran.

-Ingen ønsker krig med Iran, bortsett fra muligens Israel, mens det er tydelig at sanksjonene mot Iran ikke har virket, siden atomprogrammet har fortsatt ufortrødent. Samarbeidet mot IS kan bidra til en avtalte og til at Iran blir tatt inn igjen i den internasjonale varmen, sier Lodgaard.

Han understreker imidlertid at det er helt åpent om partene greier å bli enige om en atomavtale innen fristen i november.

-Partene står fortsatt langt fra hverandre, og tvilen er stor, sier han.

FORSKER: Sverre Lodgaard ved NUPI. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
FORSKER: Sverre Lodgaard ved NUPI. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer