<strong>BEKYMRER:</strong> Den siste tida har antallet daglige coronatester i USA sunket betydelig og ekspertene er bekymret. Foto: NTB Scanpix
BEKYMRER: Den siste tida har antallet daglige coronatester i USA sunket betydelig og ekspertene er bekymret. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Corona

Tror USA-tall er feil

Selv om økningen i antall registrerte coronatilfeller har bremset opp i USA, er ekspertene langt fra sikre på at situasjonen bedrer seg. Tvert imot frykter de at det er trøbbel med testingen som gjør at det blir registrert færre tilfeller.

Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): USA har registrert om lag 5,2 millioner coronatilfeller. Mer enn 165 000 amerikanere har mistet livet.

For første gang på flere måneder flater nå veksten i nye daglige tilfeller ut. De siste sju dagene har USA registrert gjennomsnittlig 52875 tilfeller daglig. Det er en nedgang på 19 prosent fra 65285 nye tilfeller daglig 28. juli, ifølge en analyse CNBC har gjort basert på tall fra Johns Hopkins University.

Samtidig viser The New York Times til analyser gjort av Centers for Disease Control and Prevention (CDC) som tilsier at mer enn 200 000 kan ha dødd av coronaviruset i USA.

Imidlertid har også antallet tester sunket i samme periode. For to uker siden ble det gjennomsnittlig gjennomført 814 000 tester daglig over en sjudagersperiode. De siste to ukene er antallet tester sunket med 12 prosent til et gjennomsnitt på 716000, ifølge data samlet inn av Covid Tracking Project.

KLAR BESKJED: Erna Solberg hadde en klar oppfordring til nordmenn som nå lurer på om de skal ta en svipptur til Sverige før helgen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Test-krise

Det er særlig i områdene med de verste utbruddene at antallet tester har gått ned. I Texas har for eksempel antallet tilfeller sunket med 10 prosent fra 8203 daglige tilfeller for to uker siden til 7381 tilfeller daglig nå. Men i samme periode har testingen sunket med 53 prosent. Andelen positive tester har doblet seg i samme periode. Nå er rundt 24 prosent av testene positive. Til sammenlikning er mindre enn 1 prosent av testene i New York positive.

Også andre delstater som Florida, Nord-Carolina og Tennessee, som har noen av de største utbruddene, opplever at antallet tester synker, ifølge Covid Tracking Project.

– Jeg tror virkelig vi har gått inn i en ny, voksende krise med testingen. Det gjør det vanskelig å vite hvor pandemien bremser opp og hvor den ikke gjør det, sier direktør for Harvard Global Health Institute, doktor Ashish Jha, til CNBC.

Han tror nedgangen blant annet skyldes at det er forsinkelser i behandlingen av tester. Noen laboratorier bruker mer enn ei uke på å få svar på tester. De to største testprodusentene, Quest Diagnostics og LabCorp, har også innrømmet at det er store forsinkelser på grunn av en vekst i etterspørselen.

NÅDELØST OPPGJØR: Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden (t.v.) ber USAs president, Donald Trump, våkne opp. Video: AP Vis mer

– Rotete

– Hvorfor vil noen ta en covid-19-test dersom det tar ti dager å behandle den? Hvor patetisk er vi som nasjon som etter seks måneder med pandemi ikke klarer å gjøre dette riktig? Vi har ikke nok tester. Testene tar to uker. Vi klarer ikke å finne ut om utbruddet blir bedre eller verre fordi tallene er så rotete at vi må myse mot tallene, sier Jha.

Epidemiologen Catherine Troisi ved University of Texas Health Science Center påpeker at antallet tester sank kraftig på et kritisk tidspunkt i utbruddet. Hun mener den økende andelen positive testresultater tilsier at delstaten burde teste mer, ikke mindre.

– Vi vet vi går glipp av mange mennesker. Grunnleggende sett vet vi ikke hva som skjer. Vi kaster ikke ut et bredt nok garn fordi vi vet at testingen går ned, sier Troisi til CNBC.

– Vill vest

I Florida har det gjennomsnittlige antallet daglige tester sunket med 37 prosent fra rundt 54000 tester til 38000 tester, ifølge tallene fra Johns Hopkins University.

– Når det kommer til innsamling og deling av covid-19-data har USA blitt den ville, ville vesten, sier den tidligere direktøren for California Department of Public Health, Karen Smith, ifølge TV-kanalen.

Det er Department of Health and Human Services som nå samler inn data om Covid-19. De mener nedgangen i antallet tester har flere forklaringer.

– Det er færre tilfeller og derfor mindre behov for å teste tilfeller og kontakt. Vi går heller ikke gjennom backloggen som førte til at antallet tester ble oppblåst. Etterspørselen etter tester har sunket og det er sannsynligvis passende. Vi tror også at mer testing blir gjort andre steder og ikke blir rapportert inn i systemet, forklarer en talsperson for departementet til CNBC.

IVRIG SPILLER: Til tross for krisen USA står i, er Donald Trump ofte å se på golfbanen. Video: KameraOne / AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer