Tror valgomater kan påvirke ferske velgere

Over 1 million nordmenn har tatt valgtester på nettet. Hele 18 prosent av de som har fått anbefalt et annet parti enn de opprinnelig tenkte å stemme på, sier de vil følge anbefalingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Noen vil kanskje la seg påvirke, for eksempel førstegangsvelgere og folk med lite kunnskap om politikk, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU til Dagsavisen. Han understreker imidlertid at de fleste nok ser på valgomater som underholdning og tror ikke nettstedene vil påvirke valgresultatet.

Av de over 1 million valgtestene som er foretatt på nettet, er 700.000 tatt på nrk.no, 148.000 på ABC Startsiden, 122.000 hos Dagbladet og 102.000 på valgomaten som er felles for avisene Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen.

- Vi er med på å gjøre folk bedre orientert om de største politiske spørsmålene. Folk tar ikke valgomater for god fisk, mener redaksjonssjef for nettjenester på nrk.no, Erik Bolstad.

Han bekrefter også at småpartier som De Grønne og Pensjonistpartiet gjør det langt bedre i valgomater enn ved selve valget. Det gjelder også Venstre, men ikke i like stor grad de andre sentrumspartiene.

- Disse har nok en politikk som ligger nært opptil de store partiene. Ved valg er det mange som vil stemme på et stort parti, selv om de kanskje er mer enige med et av de små, mener Bolstad.

(NTB)


PS! Dagbladets valgomat ble nullstilt etter rundt 38 000 tester, derfor er tallet brukere som vises noe lavere enn totalen.