Pessimist:  Knut Anton Mork tror velferskutt må til etter oljeprisfallet. Foto: Iván Kverme/FA
Pessimist: Knut Anton Mork tror velferskutt må til etter oljeprisfallet. Foto: Iván Kverme/FAVis mer

Tror velferdsstaten må under kniven

Knut Anton Mork tror ikke at det holder selv med full pakke fra Norges Bank og Finansdepartementet for å møte oljeprisfallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I kommende utgave av Samfunnsøkonomen barker økonomer fra SSB, Handelsbanken, BI og DNB Markets sammen med ulike syn på hva oljeprisfallet betyr for norsk økonomi, skriver Finansavisen.

I hovedsak presenterer de syn og prognoser som allerede er kringkastet. Dermed argumenterer SSB-økonomene Ådne Cappelen, Torbjørn Eika og Joakim Prestmo for at Norge unngår en resesjon, blant annet på grunn av lavere kronekurs og fleksibel lønnsdannelse, mens seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror Norge unngår resesjon selv ved en varig oljepris på 50 dollar fatet.

BI-professor Hilde Bjørnland bruker anledningen til å vise hvordan finanspolitikken har virket medsyklisk, noe som gjør oppgaven vanskeligere nå, men heller ikke hun tror det tilbudssidedrevne oljeprisfallet gir resesjon, skriver Finansavisen.

Mest pessimistisk er sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets, som mener det er høy sannsynlighet for at vi står foran en resesjon.

- Jeg har ikke skrevet at det kommer en resesjon i Norge, men at det godt kan komme, understreker Mork overfor Finansavisen.

- I artikkelen peker jeg på hvordan pengepolitikken ikke bare har en konjunkturell funksjon, men også kan brukes til å støtte opp under en strukturell omstilling.

Mork viser til hvordan Norge trolig er på vei fra en normalsituasjon til en helt ny.

- Og i den nye normalsituasjonen må trolig likevektsreallønnen være betydelig lavere enn i dag, regnet i utenlandsk valuta. For å komme dit kan man gå veien om langvarig lønnsmoderasjon eller brå kutt i nominelle lønner.

- Og over tid må vi regne med at skattegrunnlaget vil krympe i den nye normalsituasjonen. Derfor tror jeg ikke man kommer utenom å gjøre velferdsstaten mindre generøs, sier Mork til Finansavisen.

Flere nyheter Rentekutt i mai eller juni?
- Har ødelagt sin troverdighet
- Ikke kjøp sensasjonspressens budskap om boligprisene