Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror verken på vaksiner eller terrorangrepene

Her er aktørene som vil skremme deg fra å ta svineinfluensavaksinen.

MISLIKER MYNDIGHETER: Flere av de involverte i denne ukas antivaksinekampanje mener også at terrorangrepene 11. september 2001 var en «innsidejobb» eller jødisk konspirasjon, og at ulike kosttilskudd og «sølv-vann» er mer effektivt enn vaksinering. Montasje: Dagbladet
MISLIKER MYNDIGHETER: Flere av de involverte i denne ukas antivaksinekampanje mener også at terrorangrepene 11. september 2001 var en «innsidejobb» eller jødisk konspirasjon, og at ulike kosttilskudd og «sølv-vann» er mer effektivt enn vaksinering. Montasje: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): «Folkeaksjonen» som nå vil skremme deg fra å ta vaksiner, tjener penger på svært omstridte alternativer og har sine helt egne teorier om sykdomsepidemier og verden forøvrig.

«En usynlig ond makt har erklært krig mot verdens befolkning og våpenet som brukes er en sprøyte», heter det om svineinfluensavaksinen på Nyhetsspeilet.no, en av samarbeidspartnerne bak antivaksinekampanjen som i kveld skal gå i fakkeltog.

På nettstedet er skyggeregjeringer, utenomjordiske farkoster, mektige jødenettverk, giftspredning fra svarte fly, tankekontroll, og en lang rekke andre konspirasjonsteorier de sentrale temaene. Et favorittemne er at det var USA selv som sto bak terrorangrepene 11. september 2001, kanskje som ledd i en plan om jødisk verdensherredømme.

Årsaken til at alt dette blir lite omtalt i offentligheten er at Dagbladet og andre medier er en del av konspirasjonen, ifølge skribentene.

- Det ligger virus i vaksinen og de som vaksinerer seg sprer smitten over til friske mennesker, står det å lese blant teorier som at mennesker allerede har besøkt Mars (men månelandingen var en bløff).

Skeptisk til dødsfallene
Tønsberg-mannen Kjetil Andreas Dreyer (28) er en av lederne av vaksineaksjonen.

—Bevegelsen ble startet på grunnlag av at vi så skremselspropagandaen fra Folkehelseinstituttet (FHI), sier Dreyer til Dagbladet.

Han er ikke sikker på at noen har dødd av svineinfluensa i det hele tatt.

—Du tror ikke på at 22 nordmenn er døde av svineinfluensa?

TANKEKONTROLL? Der mange av oss andre ser kondensstriper fra fly, ser folkene bak Nyhetsspeilet hemmelig gift som spres av myndighetene for å hjernevaske befolkningen.
TANKEKONTROLL? Der mange av oss andre ser kondensstriper fra fly, ser folkene bak Nyhetsspeilet hemmelig gift som spres av myndighetene for å hjernevaske befolkningen. Vis mer

—Hvor konkret er dokumentasjonen rundt disse tilfellene? Vi vet at 1500-2000 dør av vanlig influensa i Norge hvert år. Kommer en lege til meg og klassifiserer noe som svineinfluensa, tror jeg ikke noe på det, sier Dreyer.

Han antyder derimot at klassifiseringen av influensaen som pandemi, og den etterfølgende massevaksinasjonen, bunner i økonomiske motiver.

I går skrev Dagbladet.no at Dreyer selv tjener penger på å selge «sølv-vann» som et alternativ til vaksine, noe legemiddelverket betegner som «hårreisende» og klart ulovlig.

- Det er en nettbutikk som jeg lever av, men det er ikke mye penger i det, opplyser 28-åringen, som også driver Networkmarketing.no, et nettsted som bedyrer at det ikke fronter pyramidespill.

Dreyer tror Folkehelseinstituttet har flere skumle planer.

—Vi har informasjon om at de skal kjøre en ny pandemi neste år — for det er det mye penger i. Jeg synes det er skittent, sier aksjonslederen til Dagbladet.

«Trygt alternativ»
«Fritt Helsevalg», en annen aktør bak vaksineaksjon.no, har lenge frontet uvanlige behandlingsformer, for eksempel å spise aprikoskjerner mot kreft - på tross av Mattilssynets advarsler om at det kan være livsfarlig.

Etter svineinfluensautbruddet har nettstedet fokusert på motstanden mot vaksinen, og leverandører av «alternativer».

TVILSOMT VIDUNDERMIDDEL: Rugspiredråper har blitt markedsført som et alternativ til vaksine mot svineinfluensa, i likhet med ulike homeopatiske preparater som ifølge vitenskapelig forskning ikke har noen beviselig effekt.
TVILSOMT VIDUNDERMIDDEL: Rugspiredråper har blitt markedsført som et alternativ til vaksine mot svineinfluensa, i likhet med ulike homeopatiske preparater som ifølge vitenskapelig forskning ikke har noen beviselig effekt. Vis mer

Homeopaten Gro Lystad, som forrige uke holdt foredrag for Fritt Helsevalg, driver også med healing ved håndspåleggelse. Homeopati har ifølge vitenskapelige undersøkelser ingen påviselig medisinsk virkning, men Lystad mener behandlingsformen «er et trygt alternativ til enhver vaksine».

Norske myndigheter mener det er farlig å påstå noe slikt?

- Dette bygger på lang, lang, lang erfaring. Ikke bare mine 23 år som homeopat, vi kan gå helt tilbake til Svartedauden, sier Lystad, som mener hennes produkter kan gjøre folk immune mot alt fra Malaria til meslinger og altså svineinfluensa.

60-åringen er sterkt engasjert mot vaksiner, men er usikker på om hun rekker fakkeltoget i kveld.

- Hvis jeg får tid. De siste dagene har jeg hatt nok med å helbrede folk med svineinfluensa og vaksineskader, sier healeren.

- Krig
Flere av nettstedene kampanjen anbefaler, oppfordrer til å ta spesielle D-vitaminer i stedet for vaksinen, eller produkter som «rugspiredråper».

FNs internasjonale standarder for matvaresikkerhet blir betraktet som en trussel av mange av vaksinemotstanderne, og det norske Mattilsynet er angivelig en del av komplottet som hindrer at du får tilgang på effektivte kosttilskudd.

Legemiddelindustrien står i ledtog med myndigheter på alle nivåer, og sensurerer altså mediene, skal man tro konspirasjonsteoretikerne.

- Vi står midt i krigen mot Folkehelseinstituttet. Dette er en befolkningskontrolltest. Det kommer til å komme noe større og enda verre framover, sier Espen Lillevik i «Folk for frihet» - en tredje aktør bak kampanjen - om vaksinen i en hjemmelaget YouTube-video.

OPPGITT: Førsteamenuensis Asbjørn Dyrendal ved NTNU er ekspert på nyreligiøsitet, og kjenner igjen vaksinemotstandernes skriverier fra lignende perifere miljøer i USA.
Foto: Jon Eeg / SCANPIX
OPPGITT: Førsteamenuensis Asbjørn Dyrendal ved NTNU er ekspert på nyreligiøsitet, og kjenner igjen vaksinemotstandernes skriverier fra lignende perifere miljøer i USA. Foto: Jon Eeg / SCANPIX Vis mer

Ingunn Røiseland, som i går frontet vaksinemotstanden i debatten i RedaksjonEN på NRK, har tidligere vakt oppsikt med kompliserte utspill om temaet.

«Vi vet at CIA har utviklet en RFID-chip som kan implanteres under huden eller en nanochip som kan distribueres gjennom, ja - vaksiner. I tillegg til å inneholde et GPS-system som gjør at myndighetene alltid vil vite hvor du er, inneholder også en slik chip muligheten for tankemanipulasjon», skrev hun i et debattinnlegg i Telemarkavisa tidligere i høst.

- Kjent konspirasjonsmiljø
Religionshistoriker og førsteamanuensis ved NTNU, Asbjørn Dyrendal, kjenner godt til flere av personene som nå utgjør kjernen i aksjonen.

- Dette er et nokså kjent konspiratorisk miljø som også er knyttet til alternativ medisin. De har gjerne både økonomiske og ideologiske interesser som ligger helt på siden av det som er virkeligheten for oss som forholder oss til vitenskapelig forskning, sier Dyrendal til Dagbladet.

Han mener bakmennene har hentet mye inspirasjon fra perifere elementer i lignende amerikanske miljøer og i en grunnleggende demonisering av alt som har med skolemedisin å gjøre.

- De er veldig aktive, men ikke veldig mange, sier Dyrendal.

Les også: MAGASINET - Slik oppsto svineinfluensaen egentlig

APRIKOSKJERNER: Nettstedet «Fritt Helsevalg» antyder at Folkehelseinstituttet har økonomiske motiver bak å skape et falskt behov for vaksine. Samtidig kjempes det for at helsekostindustrien skal dereguleres så folk for eksempel kan spise aprikoskjerner mot kreft.
APRIKOSKJERNER: Nettstedet «Fritt Helsevalg» antyder at Folkehelseinstituttet har økonomiske motiver bak å skape et falskt behov for vaksine. Samtidig kjempes det for at helsekostindustrien skal dereguleres så folk for eksempel kan spise aprikoskjerner mot kreft. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media