Kim Jong-un rasler med sablene:

- Tror vi får akutt krise

Kim Jong-un har takket nei til alle invitasjoner fra Sør-Korea og USA. I stedet har han reist på propagandaturné og tester nye våpen. Norsk forsker tror det brygger opp til krise.

KIM-BESØK: Kim Jong-un besøkte - for første gang i løpet av sin åtte år lange regjeringstid - de kvinnelige soldatene på Changrin-øya. Hans far Kim Jong-il skal ha besøkte de samme soldatene for flere tiår siden. Foto: KCNA / REUTERS / NTB Scanpix
KIM-BESØK: Kim Jong-un besøkte - for første gang i løpet av sin åtte år lange regjeringstid - de kvinnelige soldatene på Changrin-øya. Hans far Kim Jong-il skal ha besøkte de samme soldatene for flere tiår siden. Foto: KCNA / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har de siste ti dagene kraftig opptrappet sine besøk rundt til militærinstallasjoner i landet.

Det skjer etter at den unge diktatoren har ligget relativt lavt i terrenget siden samtalene om atomnedrustning mellom USA og Nord-Korea strandet i februar i år.

REAGERER: Kim Jong-un beordret prøveskyting med artillerivåpen under besøket. Det får Sør-Korea til å reagere. Foto: KCNA / Ap / NTB Scanpix
REAGERER: Kim Jong-un beordret prøveskyting med artillerivåpen under besøket. Det får Sør-Korea til å reagere. Foto: KCNA / Ap / NTB Scanpix Vis mer

Militærbesøk

Pariastaten har i etterkant krevd at USA legger vekk sin «fiendtlige politikk» overfor landet, men på tross av nye diplomatiske samtaler i oktober, skal det være så godt som stillstand i forhandlingene.

Det har fått Kim til å rasle med sablene med sine nylige militærbesøk. Kim tok over diktatorrollen fra sin fra Kim Jong-il i 2011 og besøkte nylig den lille øya Changrin for første gang.

Øya ligger like ved grensa til Sør-Korea og Kim Jong-un skal ha beordret prøveskytinger med artilleri under besøket.

Den norske Asia-forskeren Stein Tønnesson ved Prio mener det brygger opp til en ny krise mellom USA og Nord-Korea.

- Jeg tror vi får en akutt krise rett etter nyttår, og havner tilbake der vi var i 2017. Kim Jong-un reiser nå rundt og forbereder befolkningen på krig, sier Tønnesson.

FYRTE AV IGJEN: Nord-Koreas test av nye missiler skaper bekymring. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video/Foto: AP, NTB. Vis mer

Deadline fra Kim

Han begrunner sitt utsagn med stagnasjon i forhandlingene mellom Kim Jong-un og USAs president Donald Trump.

- Kim har bestemt seg for å sette en deadline for forhandlingene, og det er nyttår. Hvis ikke Trump har kommet opp med noe innen da, så er Kim trolig villig til å sette alt på spill igjen. Det han nå gjør, er å forsøke å få Trump til å forstå at han har én siste sjanse til å gjøre en avtale med Nord-Korea, sier Tønnesson.

Om hva en slik krise kan bestå i, nevner Tønnesson flere scenarioer.

Tønnesson kan se for seg at Nord-Korea vil foreta nye oppskytninger av langdistanseraketter, eller en ny atomprøvesprengning.

- Forhåpentligvis er ikke Kim så vill at han gjennomfører flere slike sprengninger, sier Tønnesson.

Han mener også at Kim kan komme til å tenke nytt, og dermed utfordre USA på nye måter.

- Kim har trolig lagt merke til at Trump er større i kjeften enn i handling, så en direkte militær provokasjon mot et mindre amerikansk mål kan være tenkelig. Trump har flere ganger forberedt militæraksjoner, som han har avbrutt i siste øyeblikk. Spørsmålet er om Kim har observert dét og tenker at Trump er en som kan la seg presse. Vil han på ny trekke seg, og risikere å bli kalt en feiging som trekker seg når det gjelder, eller vil han trykke på knappen? Det er grunn til å rope varsko nå, sier Asia-forskeren.

SJELDEN: Svært sjelden, nesten aldri, svarer formann Kim Jong-un en utenlandsk journalist. Men i Hanoi gjorde han et unntak. Video: AP Vis mer

Oppgjør

Sør-Korea har allerede tatt et oppgjør med prøveskytingen, som ble annonsert av nordkoreanske statlige medier mandag morgen.

Nabolandet i sør mener øvelsen er et klart brudd på landenes avtale om å ikke drive aktivitet som kan eskalere konflikten.

PÅ INSPEKSJON: Kim Jong-un har holdt seg relativt lavt i terrenget i høst. De siste ukene har han hatt flere opptredner. Foto: KCNA / Reuters
PÅ INSPEKSJON: Kim Jong-un har holdt seg relativt lavt i terrenget i høst. De siste ukene har han hatt flere opptredner. Foto: KCNA / Reuters Vis mer

Fra referatene framgår det også at Kim besøkte en kvinnelig tropp som holder til på den lille øya.

Fortapt

Mens dette var tredje generasjons Kims første besøk på Changrin, skal hans far ha besøkt øya og troppen med de kvinnelige soldatene for flere tiår siden.

- Han nøt øyeblikket i lang tid, mens han var fortapt i tankene om Kim Jong-il, heter det i referatet fra KCNA.

Bildene fra besøket er også i umiskjennelig propagandastil. De viser Kim Jong-un omsvermet av kvinnelige soldater med identiske uniformer og frisyrer, tilsynelatende over seg av begeistring for å få et glimt av lederen i det brutale regimet.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skal Kim ha beordret soldatene sine til å klargjøre et fullverdig system for å være forberedt på kamper til enhver tid.

PÅ BESØK: Donald Trump blir USAs første president som krysser grensa over til Nord-Korea. Video: CNN Vis mer

Avviste invitasjoner

- Prøveskytingen som er nevnt her er et brudd på avtalen vår av 19. september. Vi ber om at Nord-Korea umiddelbart stopper alle militærhandlinger i grenseområder som kan øke spenningen militært, sier talsperson Choi Hyun-soo i Forsvarsdepartementet på en pressekonferanse.

De siste månedene skal Nord-Korea ha testet flere kortdistansemissiler og nye våpen. De siste forsøkene skjedde seint i oktober som følge av svært lite framgang i grensesamtalene med Sør-Korea og atomvåpensamtalene med USA.

Nord-Korea har i løpet av de siste ukene takket nei til både toppmøter med USA og et felles asiatisk toppmøte.

Nord-Korea krever at amerikanerne må tilby en avtale med vilkår som er akseptable for begge parter i atom- og sanksjonssamtalene mellom landene.

Moon på sidelinja

Tønnesson beskriver sin egen tro på en overensstemmelse mellom USA og Nord-Korea som minkende.

- Inntil nylig har jeg vært ganske optimistisk, fordi Kim og Trump fortsatte sitt personlige diplomati overfor hverandre etter toppmøtene som har vært. Jeg tenkte at Sør-Koreas president Moon Jae-in kunne fortsette å spille en tilretteleggende rolle mellom partene. Nå er jeg blitt mindre optimistisk, fordi det ser ut til at verken Kim eller Trump har fortsatt å bruke Moon i sin konstruktive rolle, sier forskeren.

Pessimismen skyldes òg det faktum at Trump og Kim ser ut til å være de eneste som kan forhandle på vegne av sine respektive land.

- Det eneste som kan løse denne situasjonen, er at de to topplederne møtes og kommer til en avtale, men de har alt møttes tre ganger uten å få til noen avtale. Det er vanskelig å forestille seg at Trump og Kim på egen hånd, uten et apprat som har reelle forhandlinger på forhånd, skal komme fram til en forpliktende avtale, sier Tønnesson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer