Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tror vi får fire ganger dødsstraff

I dag begynner sluttprosedyrene i saken mot Joshua French og Tjostolv Moland.

KRYSTALLKLAR: Etterforskningsleder, aktor og oberst Jacob Samwaka er klar på hva han ønsker: - Dødsstraff for de drapstiltalte nordmennene. Foto: Espen Røst
KRYSTALLKLAR: Etterforskningsleder, aktor og oberst Jacob Samwaka er klar på hva han ønsker: - Dødsstraff for de drapstiltalte nordmennene. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


KISANGANI (Dagbladet): Drapstiltalte Joshua French tror han og Tjostolv Moland blir dømt til «fire ganger dødsstraff».

I går kveld møtte Dagbladet aktor oberst Jacob Samwaka i militærhovedkvarteret i Kisangani. Samwaka la ikke skjul på at han gleder seg til å bli ferdig med saken mot nordmennene.

- Jeg ser fram til å få nordmennene dømt, sier obersten.

Samwaka har også flere ganger tidligere, overfor Dagbladet, gjort det klart at aktoratet vil ha dødsstraff for nordmennene.

Det nærmer seg slutten på drapssaken i Kongo. Avhør, obduksjonsrapport og private tekstmeldinger har vært sentrale bevis, men er blitt holdt skjult fra offentligheten.

I dag begynner sluttprosedyrene i rettssaken mot Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27). De tiltalte er selv overbevist om at de vil bli dømt.

Selv om de skulle bli dømt til døden, mener Amnesty det er lite sannsynlig for at de faktisk blir henrettet. Ingen dødsdommer i vanlige straffesaker er effektuert i landet de siste ti årene.

Dagbladet følger prosedyrene fra rettssaken i Kisangani i dag.

SMS-innhold
Tekstmeldinger hentet fra Molands mobiltelefon har vært lagt fram som sentrale bevis i retten. To meldinger ble lest opp i retten på mandag, og aktoratet sa i retten at de også var i besittelse av flere.

Dagbladet har fått se det de tiltalte hevder er innholdet i tekstmeldingene. En er sendt fra Tjostolvs mor, Mathilde Moland (58). 12. mai, dagen etter at sønnen overga seg, skriver hun:

«Ring like før du overgir deg slik at vi vet at du er kommet fram. Svar ok ved mottatt sms», forteller Joshua French.

De to drapstiltalte nordmennene forteller videre om de såkalt mystiske sms-meldingene:

En ekskollega har sendt Moland to tekstmeldinger. Den 5. mai forteller han om egne skoleplaner, og spør når Moland er i Norge igjen. Den 12. mai sender han også en bekymret melding: «Hei. Er du tatt? Hører 2 er tatt i congo. R».

Moland har også mottatt meldinger fra bekjente i Uganda: Etter noen høflighetsfraser skriver en ekskollega 27. april «(...) Good work on your successful assignment! Truthfully u probly saved his life as somebody would have killed him eventually. Look after yourself and ill give u a shout when i'm back in Kampala».

«Hva i regnskauen gjor du i Congo? Jeg trodde du skulle gjøre deg en karriere i Aden-bukta. Nye planer?», tikket inn fra en ugandisk mobiltelefon 2. mai.

Begge de tiltalte sier de har jobbet som sikkerhetsvakter på piratutsatte skip i Aden-bukta utenfor Somalia.

Undersøkte aldri skuddsår
Dødsårsaken av avdøde Abedi Kasongo er oppgitt å være skudd, som har ført til omfattende skader på ansikt og hodeskalle. Ingen videre paraklinisk undersøkelse er gjennomført, heter det i den medisinske rapporten.

Det er ikke uutført en skikkelig undersøkelse av inngangs- og utgangssår, for å finne ut hvilket våpenm som ble brukt under drapet.

Rapporten sier heller ingenting om hvor mange skudd som traff Kasongo.

Hadde kniv
Dagbladet sitter på en utskrift av avhørene av French og Moland like etter pågripelsen. Vitnene Gina Kepo Aila og Kasimu Aradjabo har utpekt Tjostolv Moland som drapsmannen.

Tjostolv Moland var da han overga seg i besittelse av to kniver, en Brusletto brukskniv, en kniv med sagtannblad, og et Finelli skytevåpen.

Dette var for å beskytte seg selv og French mot kriminelle, sa Moland i avhør 12. mai og 10. juli.

21. mai spurte oberst Roger Wawara om Molands bevegelser drapsnatta.

Moland forklarte at det medbrakte våpenet lå i en ganske stor bag, sammen med et telt og noe annet utstyr.

Moland forklarte i avhøret at han og French sto noen meter foran, og til høyre for bilen da det første skuddet falt. I avhøret forklarte han også at han mistenkte Kepo Aila og Aradjabo for å stå bak drapet sammen med ukjente hjelpere.

- De drepte sjåføren for å stjele motorsykkelen, en klokke og resten av utstyret vårt, var Molands teori i politiavhøret. Han kunne ikke si hvor vitnene var da skuddene falt.

- Hvorfor drepte de sjåføren, og ikke dere? spurte Wawara.

- Fordi tingene våre var i bilen. Drapsmannen kan ha blitt skremt da jeg skrek militært til Josh etter det første skuddet.

- Var du ikke redd de skulle stjele tingene underveis, da dere begge to satt i førerhuset?

- De hadde ikke hatt tid.

Da oberst Roger Wawara i avhøret 10. juli spurte hva slags aktivitet Molands SIG Uganda er involvert i, svarte 28-åringen «sikkerhetstjenester og turisme». Moland forklarte at de to hadde med 1500 dollar inn i Kongo.

Dødsstraff
Aktoratet holder sin sluttprosedyre i morgen. Han ser nå fram til rettssaken, og sier nå til Dagbladet at de tiltaltes valg om å nekte å uttale seg klart svekker deres sjanse til å unngå maksimumsstraffen. Som i verste fall er dødsstraff.

- Spør folket. Hva tror du de ønsker? spør Samwaka.

TAUSE: Tiltalte Tjostolv Moland og Joshua French har valgt å tie under rettsforhandlingene som en protest mot det de mener er en farse av en rettssak. Her ber likevel Moland om ordet en sjelden gang. Foto: Espen Røst
TAUSE: Tiltalte Tjostolv Moland og Joshua French har valgt å tie under rettsforhandlingene som en protest mot det de mener er en farse av en rettssak. Her ber likevel Moland om ordet en sjelden gang. Foto: Espen Røst Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!