- Tror vi har løst mysteriet

Elevenes funn er verdt over en million kroner. Slik var politiets jakt på eieren.

VERDIFULLT: En haug med penger ble resultatet av skoleturen. Video: Feda Skole Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble en skoletur helt utenom det vanlige for elevene i 3. og 4. klasse på Feda skole, da de i mai fant to skrin med nesten 100 000 kroner i en fjellsprekk. Skrinene, som var fylt med |00-lapper, var godt pakket inn og i svært god stand.

- Elevene fant en trekasse i en fjellsprekk like ved ei gammel gruve. I den lå det to skrin fulle av penger. Du skulle sett øynene på elevene. De var som tinntallerkener. Vi går tur hver 14. dag, men jeg kan vel trygt si at dette ikke er hverdags, sa rektor Torbjørn R. Johansen til Dagbladet etter funnet.

Det var likevel ett problem. Ingen forstod hvor pengene, som var fra 60-tallet, kom fra. Men at funnet var verdifullt - nærmere bestemt omkring 1,2 millioner kroner i dagens verdi - var det liten tvil om.

Politiet ble informert om funnet. Nå kan lensmann Asbjørn Skåland i Flekkefjord og Kvinesdal fortelle at de anser saken som oppklart.

FYR OG FLAMME: Elevene ble forståelig nok svært ivrige da de fant skatten. Foto: Feda Skole
FYR OG FLAMME: Elevene ble forståelig nok svært ivrige da de fant skatten. Foto: Feda Skole Vis mer

Gjemt og glemt

- Vi tror vi har løst mysteriet. Sporene peker mot at det er sparepenger som rett og slett har blitt gjemt i terrenget, sier Skåland til Dagbladet.

Politiet har blant annet sjekket eventuelle ran som kan ha blitt begått i de aktuelle årstallene pengene stammer fra. En rekke personer har tatt kontakt etter at funnet ble kjent, og fortalt om hvordan kjente og familie pleide å gjemme penger på grunn av manglende tillit til både bank og frykt for tyveri.

Eieren av funnet har imidlertid uteblitt, og politiets teori er at vedkommende ikke lenger er i live.

- Det var nok ikke like god tiltro til banksystemet den gang. Det var ei anna tid enn i dag, sier lensmannen.

Kan få kjempesum

Til tross for at politiet har fulgt opp samtlige tips, ser det ut til at funnet vil gi en stor fortjeneste for finnerne. Ifølge Skåland er reglene klare - dersom en eier melder seg, er finnerlønna ti prosent. Nå som ingen har gjort krav på pengene, havner de derimot på auksjon. Det kan vise seg å bli svært lønnsomt.

- Vi anser oss som ferdige med saken, med mindre det dukker opp noen helt nye spor. Etter sommeren har det gått tre måneder siden funnet, og da vil fristen for å hevde at man er eier være ute. Dersom ingen melder seg, skal finnerne ha en tredjedel av verdien, forklarer Skåland.

Lensmannen legger til at det i utgangspunktet er summen som er funnet man regner ut ifra. I dette tilfellet vil det likevel være naturlig at det er en tredjedel av inntektene fra en eventuell auksjon.

- Ja, det er nok ikke mange skoleturer som har vært så innbringende, humrer Skåland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer