Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Tror vi må leve med tiltak i 18 måneder

Vaksine eller annen effektiv behandling vil trolig avgjøre når vi kan gå tilbake til normalen, sier Camilla Stoltenberg.

FORTSETTER: Regjeringen besluttet tirsdag at de inngripende tiltakene skal fortsetet til over påsken. Video: NTB Scanpix / Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI) tror vi må leve med tiltak mot coronaviruset i minst 18 måneder.

Det skriver NRK.

Stoltenberg sier at Norge kanskje ikke vil vende tilbake til normalen før det finnes vaksine eller effektiv behandling, noe som kan ta 18 måneder eller mer.

- De mest optimistiske anslagene for en vaksine er ett og et halvt år. Det kan ta lengre tid, og det kan også tenkes at man ikke får vaksiner, sier Stoltenberg til NRK over telefon fra hjemmekarantene.

DIREKTØR: Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI), her på en pressekonferanse for snart to uker siden. Stoltenberg er nå i hjemmekarantene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DIREKTØR: Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI), her på en pressekonferanse for snart to uker siden. Stoltenberg er nå i hjemmekarantene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Kan blusse opp

Målet nå er å slå smitten ned så godt man kan.

- Får man det til raskt, vil fortsatt en høy andel av befolkningen ikke være immune. Da er det høy risiko for at smitten blusser opp igjen hvis man slakker på tiltakene, sier FHI-direktøren til NRK.

I Folkehelseinstituttets risikovurdering skriver de at de «frykter menneskers synkende etterlevelse av og respekt for tiltak som griper inn i deres liv, og som de ikke forstår bakgrunnen for».

Tirsdag kunngjorde statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen viderefører alle tiltakene mot spredning av coronaviruset til over påske.

Dette inkluderer tiltak som karantene- og isolasjonsbestemmelsene, hytteforbudet og stengte skoler og barnehager.

AKSJON: Politiet måtte jage bort grupper med mennesker i en park 24. mars. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Tiltakstretthet

- Vi har vært opptatt av at tiltakene skal iverksettes til riktig tidspunkt. Dette gjelder særlig tiltak som berører hverdagslivet til folk, og tiltak som det er knyttet store samfunnsøkonomiske konsekvenser til, sier avdelingsdirektør Line Vold til Dagbladet.

- Det er alltid en avveining om hvor lenge et samfunn tåler denne typen tiltak. I risikovurderingen påpeker vi bare at tiltakstretthet må inkluderes i vurderingene.

- Har dere allerede merket tendenser til dette?

- Nei. Tvert imot opplever vi veldig stor oppslutning om tiltakene. Vi har holdt på i bare to uker ennå, men man kan spekulere i om inngripende tiltak over tid kan medføre tiltakstretthet. Befolkningens etterlevelse av tiltakene avhenger av om de ser nytten i dem, sier Vold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!