Tror Viksveen er Lanze

Journalist Stein Viksveens advokat Atle Helljesen bekrefter i kveld at Viksveen er siktet for å ha levert topphemmelige NATO-dokumenter til østtysk etterretning. Papirene er de samme som agenten med kodenavnet «Lanze» skal ha overlevert. På bakgrunn av det tror politiet at Viksveen og Lanze er samme person.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viksveen er siktet for de samme lovbruddene som den mye omtalte spionen Lanze skal ha utført, melder NRK. De påståtte lovbruddene skal ha skjedd i perioden fra 1962 til 1989.

Forhørsretten ga tillatelse til ransakelsene av blant annet redaksjonslokalene til Stavanger Aftenblad i Brussel 4. november i fjor. Denne tillatelsen har Helljesen sett. Men ifølge ham sto det svært lite konkret om hva Viksveen skal ha gjort.

Flere journalister forsøker på egen hånd å finne ut hva som er innholdet i siktelsen mot Stein Viksveen, og har i den forbindelse dratt til Tyskland for å snakke med Stasi-kilder.

Den pensjonerte Stasi-offiseren Heinz Becker avviser nå at han var føringsoffiser for «Lanze». I et intervju med Stavanger Aftenblad i Berlin sier Becker at han heller aldri har kjent Stein Viksveen, annet enn ved navn. Heinz Becker avviser med dette intervjuet VG brakte med ham før helgen som forvrengt, skriver NTB.

Ifølge VG skal han ha vært føringsoffiser for agenten «Lanze». I intervjuet, slik det ble framstilt i VG, innrømmet han også at han kjente Stein Viksveen. Til Stavanger Aftenblad hevder han nå at han ikke var «Lanze»s føringsoffiser, og at han bare kjente Stein Viksveens navn fra papirer. På spørsmål om hva slags papirer han mener, svarer Becker: «Aviser».