KJENDISADVOKAT: Tang Hongxin er Kinas ledende forsvarsadvokat. Han har vært forsvarer i en rekke høyprofilerte saker, og er også TV-kommentator. Foto: Kristoffer Egeberg
KJENDISADVOKAT: Tang Hongxin er Kinas ledende forsvarsadvokat. Han har vært forsvarer i en rekke høyprofilerte saker, og er også TV-kommentator. Foto: Kristoffer EgebergVis mer

Tror Zhao Fei slipper dødsstraff

Kinas mest berømte forsvarsadvokat, Tang Hongxin, mener det finnes tre grunner til at den drapsmistenkte 26-åringen kan unngå å bli dømt til døden, for drapet på Pernille Marie Thronsen (21).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEIJING (Dagbladet): Om alt fra en til seks måneder vil Zhao Fei bli stilt for retten i Kina.

Det vil skje innenfor murene på lagmannsretten lokaler helt sør i Beijing eller i Shijingshan, øst i byen.

Hittil er det i norske medier blitt hevdet at Zhao Fei risikerer en rask rettssak og påfølgende dødsdom, dersom han dømmes for drapet på sin norske ekskjæreste.

Det er også blitt antydet at 26-åringen ikke engang vil få oppnevnt en forsvarsadvokat.

Kan unngå dødsdom Tang Hongxin, Kinas fremste forsvarsadvokat, rister bestemt på hodet når han hører disse beskrivelsene av et rettssystem han kjenner fra innsida.

Tang leder avdelingen for kriminalsaker i Kinas største advokatfirma Yingke. Yingke har kontor i alle de store byene i Kina, samt et utenlandskontor i Budapest. Tang sier firmaet har cirka 60 saker i året, der de forsvarer klienter som risikerer samme straff som Zhao Fei.

Etter hans oppfatning har Zhao Fei gode sjanser til å unngå lovens strengeste straff.

- Dersom en person som risikerer dødsstraff har meldt seg for politiet, kan han slippe dødsstraff eller dødsstraffen kan bli utsatt i to år, noe som gir bedre tid til å anke dommen, sier Tang til Dagbladet.

Kan be om erstatning Stjerneadvokaten sier også at en tilståelse, som Zhao skal ha kommet med, også vil virke formildende.

HER DØMMES HAN: Denne rettsbygningen i Fengtai er ett av lagmannsrettens to lokaler i Beijing. Det er trolig her saken mot 26-åringen vil føres. Foto: Kristoffer Egeberg
HER DØMMES HAN: Denne rettsbygningen i Fengtai er ett av lagmannsrettens to lokaler i Beijing. Det er trolig her saken mot 26-åringen vil føres. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer

En tredje formildende omstendighet vil være utbetaling av erstatning til ofrene.

- Kompensasjon til ofrene kan påvirke domsutfallet. Drapsofferets familie kan fremme erstatningskrav gjennom en kinesisk advokat, sier Tang.

Han er også krystallklar på at alle som er arrestert og mistenkt for noe kriminelt, får bistand av advokat, enten det er i form av egen advokat eller en offentlig oppnevnt forsvarer. Denne advokaten vil bistå klienten gjennom hele rettsprosessen.

Få svar Så lenge drapssaken fortsatt er under etterforskning er det lite informasjon tilgjengelig.

Sikkerhetsministeriet har ikke svart på Dagbladets gjentatte henvendelser. Politiet har ikke noe ansvar for å opplyse om hvem som er Zhao Feis forsvarer. Og med mindre advokaten og hans klient selv ønsker det, kommer det heller ingen informasjon derfra.

Først når saken er ferdig etterforsket, er det mulig å få svar. Tre til ti dager før saken er berammet i lagmannsretten, vil det bli annonsert på en tavle utenfor rettslokalet.

Åpen rettssak - Det tar fra to til sju måneder fra den antatte gjerningsmannen er arrestert til rettssaken kommer opp, sier Tang.

Selve rettssaken vil være åpen for både presse og publikum, og vil trolig vare i halvannen måned.

Den kjente forsvarsadvokaten mener det er viktig å få fram at det ikke er noen automatikk i å få dødsstraff, selv om man har begått en forbrytelse som i Kina kvalifiserer for det.

DREPT: Pernille Marie Thronsen (21) ble funnet drept på et herberge i den ungarske hovedstaden Budapest 29. august.
DREPT: Pernille Marie Thronsen (21) ble funnet drept på et herberge i den ungarske hovedstaden Budapest 29. august. Vis mer

Han sier at av fem-seks saker der hans klient risikerte dødsstraff, var det bare to av dem som fikk det.

- Kinas rettssystem er brutalt, ja. Men det er ankemuligheter, og dødsstraff-saker blir automatisk anket.

Tang Hongxin sier at i fraværet av en utleveringsavtale mellom Ungarn og Kina, er det kinesisk UD, som sammen med kinesisk politi, samarbeider med ungarske myndigheter om å komme fram til en løsning.