Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Troskapsløftet

Mens nye borgere skal avkreves troskapsløfte til staten, er det nye jet set\'et troløse verdensborgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DA DET BLE KJENT at John Fredriksen skulle bli kypriot, ble andre rikinger spurt om de også vurderte å flagge ut. Svarene var påfallende sentimentale og nasjonalromantiske. Nei, de kunne aldri tenke seg å forlate norsk natur, lakseelver og skiturer i Nordmarka. Det var et uformelt troskapsløfte til Norge og det norske, men ingen av dem fremhevet det som hvert år får tusenvis av flyktninger og asylsøkere til å søke seg til landet Fredriksen har gitt på båten.De nevnte ikke demokrati, rettssikkerhet, økonomisk trygghet og fravær av konflikter. De nevnte ikke helsevesenet, utdanning og eldreomsorg. Den nordiske velferdsmodellen, som gjør Norge og våre naboer så unike, nådde ikke opp på deres liste over grunner til å bli. Kanskje tar alle som er vokst opp her i landet den for gitt. Snarere er det systemets mangler vi klager over. Kanskje spiller slike fellesgoder mindre rolle for mennesker som har råd til å betale for godene selv, og som uten særlig risiko kan bosette seg hvor som helst i verden.

TROSKAPSLØFTET nye borgere skal avgi til Norge har mindre med naturopplevelse å gjøre. De skal ikke sverge å holde solbærtoddyen på Kikut hellig hver søndag. I likhet med den amerikanske eden, slik vi har sett den avgitt i utallige svulstige scener fra Hollywood, handler det planlagte troskapsløftet om ukrenkelige verdier og borgernes rettigheter og plikter. Det er ikke grensene som utgjør nasjonen, men et sett med felles verdier som er formet og har forandret seg over lang tid. Ideen om et slikt troskapsløfte stammer ikke fra et ønske om likhet, men heller en erkjennelse av forskjeller, og det som likevel forener innbyggerne. Som George W. Bush stadig gjentar i den pågående immigrasjonsdebatten i USA; vi er en nasjon av immigranter, hver ny borger tilfører oss noe.

DEN SOM SATT tørt og varmt foran TV\'en 17. mai, opplevde en grenseløs nasjonalromantikk. De to riksdekkende kanalene prøvde å overgå hverandre i å presentere etniske minoriteter i nasjonaldrakter fra sitt opprinnelige hjemland. Enkelte som ble intervjuet, insisterte riktignok på at de slett ikke var indiske, pakistanske eller irakiske - de var norske gode som noen. De ville heller ikke kalles 2. og 3. generasjon innvandrere. Hvor lenge må vi være her før vi blir norske? var det retoriske spørsmålet til reportere på røtterjakt som om de var Tore på sporet. Flere sa de aldri følte seg så norske som på 17. mai. Resten av året ble de stadig minnet om at de var annerledes, men nettopp på nasjonaldagen ble de minnet om at det var her de hørte hjemme.Kutt til Minneapolis, hvor bunadkledde norsk-amerikanere danset halling og drev treskjæring for å ta vare på «forfedrenes arv». De ble likevel straks arrestert av bunadpolitiet, i form av en norsk korrespondent, som pekte på at store klovnehatter ikke var standard til telemarksbunad. Han fikk blidt og stolt til svar at, vi er amerikanere, vi gjør ting litt annerledes her.

INNVANDREREN John Fredriksen må ikke avgi troskapsløfte til Kypros, og han vil antagelig aldri føle seg hjemme der. Hans barn og barnebarn skal ikke bli kyprioter. Hans advokater vil sørge for at han følger lovens paragrafer, men han trenger ikke kjenne lovens ånd. Naboene vil ikke se ham som en belastning. Fredriksen tilhører en voksende verdenselite av moderne jet set\'ere, som har hus på flere kontinenter og statsborgerskap i land de knapt har forretningsmessig tilknytning til. 15 prosent av alle eiendommer i Vest-Europa er hjem nummer to, ifølge siste Newsweek. Mens staten er asylsøkerens havn, flykter de rike fra staten. Kypriotismen er statsløs. Den har mange adresser og et hovedkvarter.

FLYKTNINGER kommer ikke til Norge for å fiske laks, eller nyte naturen. Hvis journalister hadde spurt nye borgere her i landet om hvorfor de vil bli landet Fredriksen forlater, ville svarene trolig sagt mer om hva Norge er. Det kunne komme til å høres ut som et ekte troskapsløfte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling