Trosser advarsel - åpner opp

Italia letter på coronarestriksjonene i de fleste av landets regioner, til tross for at Verdens helseorganisasjon har advart og sagt det kan være for tidlig.

ÅPNER OPP: Italia letter på tiltak til tross for advarsel fra WHO. Her vises turistbyen Venezia. Foto: REUTERS/Manuel Silvestri
ÅPNER OPP: Italia letter på tiltak til tross for advarsel fra WHO. Her vises turistbyen Venezia. Foto: REUTERS/Manuel Silvestri Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 107 000 +503
innlagt220 -22
døde 711 +4
påvist smittet 140 000 000+854.9K
døde 3 000 000 +12.9K
Se mer

Det blir mer frihet til å reise i landet, og barer, restauranter og museer kan igjen ha åpent på dagtid. Seksten regioner regnes som gule og har dermed forholdsvis lav risiko. Fem regioner er fortsatt oransje.

Roma ligger i den gule regionen Lazio, noe som betyr at Colosseum og andre historiske landemerker i «den evige stad» igjen kan ta imot gjester. Museer kan riktignok bare være åpne på hverdager i gule regioner. I oransje områder er museene fortsatt stengt, og serveringssteder kan kun selge mat som tas med hjem.

Også Vatikanet løser opp litt og slipper igjen folk inn i sine museer og i Det sixtinske kapell. De har vært stengt i 88 dager, den lengste stengingen siden krigen.

Det nasjonale portforbudet mellom 22 og 5 om morgenen gjelder fortsatt, og det samme gjør krav om å holde avstand og bruke munnbind på offentlige steder.

Over 2,5 millioner har fått påvist smitte i Italia, 11.252 av dem søndag. Den dagen ble det registrert 237 coronarelaterte dødsfall. Totalen er oppe i rundt 88.500.

MUTERT VIRUS: Dette sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad om mutert virus og vanlig coronavirus. Vis mer

Macron sier nei

Frankrikes president trosser forventningene og klare råd fra helsetopper: Han vil ikke ha en ny nedstenging for å bremse coronapandemien.

I en uke har den franske regjeringen tilsynelatende forberedt en ny nedstenging av samfunnet. Men på et regjeringsmøte fredag sa president Emmanuel Macron at han heller vil skjerpe eksisterende restriksjoner på reise og handel. Fredag ble det besluttet å stenge alle større kjøpesentre, mens innreise fra land utenfor EU ble forbudt fra søndag av.

Dermed velger Frankrike en annen strategi enn nabolandene Tyskland og Storbritannia for å hindre spredningen av det britiske mutantviruset.

Etter at den andre nedstengingen ble opphevet i desember, har franske myndigheter imidlertid opprettholdt et strengt portforbud om natten.

FUNN: Slik så en av testene som dukket opp fra utlandet ut. Foto: Tollvesenet Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Konsekvenser uroer

Kilder sier til AFP at Macron er bekymret for konsekvensene av en tredje nedstenging for både økonomien og befolkningens mentale helse.

- Alt tyder på at vi kan få en ny bølge på grunn av denne virusvarianten, men kanskje vi kan unngå den takket være tiltakene vi innførte tidlig, og som den franske befolkningen respekterer, uttalte helseminister Olivier Véran søndag til avisa Journal du Dimanche.

Ifølge avisa skal Macron også frykte protester som dem Nederland har opplevd den siste tida.

Smitten stabil

Veran viser til at i motsetning til flere andre land har smittetallene knapt økt i Frankrike den siste uka. Også andre indikatorer, som mengden av virus i avløpsvann, virker betryggende.

Dødstallene i Frankrike er også langt lavere enn i både Storbritannia og Tyskland. Hver dag dør rundt 250 koronasmittede franskmenn.

Macron skal ha tatt beslutningen etter at nye beregninger viser at landet kan greie å stabilisere smittespredningen på rundt 24.000 nye tilfeller daglig uten å måtte stenge skoler og butikker og hindre reiser innenlands.

- Selv om veien er smal, må vi ta den, skal Macron ha sagt til sine ministre på møtet fredag, ifølge Journal du Dimanche.

Trosser råd

Men samtidig trosser han dermed rådene til både helseminister Veran og andre topper i fagmiljøet. Det betyr at han personlig bærer et større ansvar for en beslutning som kan vise seg å være feil.

I en meningsmåling søndag sier bare 36 prosent av franskmennene at de har tillit til regjeringens håndtering av coronapandemien.

Samtidig sier 60 prosent at de støtter en ny nedstenging, men at de ønsker at skoler og butikker skal holdes åpne.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer