Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trosser advarsler

ÅSERAL (Dagbladet): To nederlandske soldater omkom da en militær lastebil kjørte utfor veien sør for Breland i Åseral i Vest-Agder i går. Ambulansesjåfør Toralf Austrud gjorde alt han kunne for å få den nederlandske militærkolonnen til å vente noen minutter, slik at hans bror kunne kjøre i forveien med strøbilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De reagerte ikke, men kjørte bare videre, forteller strøbilsjåfør Magnar Austrud.

Militærkolonnen kjørte avgårde på speilholka med sine fire lastebiler på sommerdekk. På lasteplanet satt soldatene på løse benker.

Forgjeves

Kappløpet startet da en person på Ljosland ringte Magnar i et forsøk på å holde militærkolonnen igjen inntil veien var blitt strødd.

- Jeg var på vei for å hente sand og kunne rekke fram i tide. Derfor ba jeg Ljosland-mannen ringe min bror som bor like ved veien. Han gikk ut og snakket med nederlenderne da de kom kjørende, forteller Magnar.
Broren, som er ambulansesjåfør, kan verken nederlandsk eller engelsk. Men han brukte kroppsspråket og var sikker på at de hadde forstått hva han mente.

Ulykken skjedde få minutter etter at Toralf forgjeves forsøkte å holde igjen kolonnen i Kyrkjebygda, snaut to mil syd for ulykkesstedet.
Magnar Austrud kom kjørende med strøbilen like bak og var førstemann på ulykkesstedet.

- Soldatene kom springende imot meg og ropte «police» og «ambulance», forteller Magnar.

Kjørte de døde

Da måtte Magnar på nytt ringe til broren Toralf som i årevis har kjørt Åseral-ambulansen. Han måtte sette alt inn på å gi førstehjelp til de tilskadekomne i kolonnen.

Seinere på dagen måtte Austrud kjøre de to omkomne til sykehuset i byen i Åseral-ambulansen.

Lensmann Odd Arild Eikeland i Åseral sier til Dagbladet at disse opplysningene vil bli et svært sentralt tema i den videre etterforskningen.

Inntil i går kveld hadde ikke lensmannen avhørt Austrud-brødrene.

- I mer enn 25 år har jeg jobbet med å holde veien så god som mulig. Jeg tør si at ingen i Åseral hadde kjørt på sommerdekk på veien slik den var i går. Overfor folkene på Vegkontoret sa jeg at det er selvmord å kjøre slik, sier Austrud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!