Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trosser Erna i homo-debatt

Selv om Erna Solberg ønsker en utredning om homoterapi, nekter KrF fortsatt plent. - Like dumt som å diskutere å utrede et forbud mot å slå barn, sier Ap.

UENIGHET: Mens Høyre og Erna Solberg ønsker en utredning om forbud mot homoterapi, står KrF på sitt og mener en utredning er unødvendig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UENIGHET: Mens Høyre og Erna Solberg ønsker en utredning om forbud mot homoterapi, står KrF på sitt og mener en utredning er unødvendig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Statsminister Erna Solberg (H) fortalte Dagbladet på mandag at hun støtter en utredning om et eventuelt forbud mot homoterapi.

- Det er vondt å se hvor vanskelig det er for mennesker som tror på gud, men som gis følelsen av at «gud ikke tror på deg». Det er deler av denne terapien som i utgangspunktet ville vært forbudt under dagens lovverk, sa Høyre-lederen.

KrF viker ikke

Dette er stikk i strid med holdningen i Solbergs regjeringspartner KrF.

Partiet står fortsatt hardt på at de ikke ønsker en utredning om homoterapi, selv etter signalet fra statsministeren.

- Vi tar sterk avstand ifra alle påtvungne, oppsøkende el aggressive forsøk på å endre menneskers legning. Det er uakseptabelt, og vi vil jobbe for at det ikke skal skje. Alle mennesker har rett til å være den de er, sier Jorunn G. Lossius til Dagbladet.

Hun representerer KrF i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

- Men vi ser ikke behovet for en utredning da vi opplever at de grenseoverskridende handlingene vi har hørt om i forbindelse med dokumentaren «Homoterapi» allerede er regulert i eksisterende lovverk, fortsetter Lossius.

Regjeringsproblemer

I Arbeiderpartiet aner man at homoterapi-saken skaper problemer internt i regjeringen.

Anette Trettebergstuen (Ap) mener Høyre er feige som nøyer seg med å ville utrede et forbud. Hun mener partiet burde kunne si at homoterapi skal forbys.

- Det å snakke om utredning er bare en måte å unngå problemer innad i regjeringen. Dette er like dumt som å skulle utrede om det skulle bli forbudt å slå barn. Her er Høyre åpenbart mer opptatt av å holde KrF fornøyd enn å gjøre det eneste rette, sier Anette Trettebergstuen.

PRIDE: Dagbladets reporter reagerer på hvordan folk endrer oppfatning av ham så snart de finner ut at han er sammen med en mann. Video: Emilie Rydning / Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Gjennom støtten fra Høyre, ligger det an til flertall for Arbeiderpartiets forslag om utredning av et forbud. Men Ap ønsker primært et forbud direkte.

- Vi fremmer selvsagt vårt primære standpunkt først. En utredning er ingen løsning, sier Trettebergstuen.

KRITISK TIL HØYRE OG KRF: Anette Trettebergstuen mener Høyre burde være tydeligere i diskusjonen om et forbud mot homoterapi. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK TIL HØYRE OG KRF: Anette Trettebergstuen mener Høyre burde være tydeligere i diskusjonen om et forbud mot homoterapi. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Uenighet i regjeringen

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, som sitter rundt kongens bord sammen med Erna Solberg, er klar på at han ikke ønsker en utredning av et eventuelt lovforbud.

- Jeg tenker det er unødvendig, fordi dette allerede er regulert i dag. Det er KrFs utgangspunkt, sa partilederen, som også er barne- og familieminister, til NTB før helgen.

- SPØR PRESTER: Kjell Ingolf Ropstad vil ikke svare på om han mener seksualiteten hører til et ekteskap mellom mann og kvinne. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Debatten om homoterapi har blusset opp etter at Arbeiderpartiet foreslo et forbud.

- Veldig mye av dette er forbudt i dag, enten det er kvakksalveri eller rett og slett overgrep, sier Ropstad.

Frist i desember

Familie- og kulturkomiteen har frist til 3. desember med å avgi sin innstilling til Aps forslag om forbud. Partiet har signalisert at partiet sekundært vil stemme for en utredning hvis det ikke blir flertall for forbud.

Et forbud mot homoterapi er ett av mange forslag i Aps pakke for å styrke LHBTI-politikken.

«I Norge har man i dag heller ingen forbud mot skadelig konverteringsterapi fra religiøse og terapeutiske miljøer. EU har nylig oppfordret sine medlemsland til å forby konverteringsterapi», heter det i forslaget fra Arbeiderpartiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media