Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trosser Ernas abort-avtale med KrF

Høyre-leder Yngve Brox stopper abortavtale i Trondheim.

IMOT ABORT-AVTALE: Leder i Sør-Trøndelag Høyre, Yngve Brox og Høyres bystyregruppe vil torsdag trosse Høyres avtale med KrF om å innføre en reservasjonsrett for leger ved abort. Foto: Jacques Hvistendahl
IMOT ABORT-AVTALE: Leder i Sør-Trøndelag Høyre, Yngve Brox og Høyres bystyregruppe vil torsdag trosse Høyres avtale med KrF om å innføre en reservasjonsrett for leger ved abort. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Trondheim går Høyres bystyregruppe imot regjeringspartiets avtale med KrF om å lovfeste en reservasjonsrett til fastleger ved abort.

Da Høyres bystyregruppe hadde møte mandag ble det klart at 14 av de 18 fremmøtte i gruppa vill stemme i mot legers reservasjonsrett. Saken kommer opp for bystyret torsdag. Allerede før Høyres gruppe hadde bestemt seg, var det klart at et flertall i byen ikke vil ha regjeringens forslag tredd ned over huet.

- Et solid flertall hos oss i Høyre kommer til å gå imot reservasjonsrett i Trondheim. Dermed antar jeg det blir et overveldende flertall mot reservasjonsrett, sier Høyres gruppeleder i Trondheim og leder i Sør-Trøndelag Høyre.

KrF har i Trondheim to bystyrerepresentanter og går dermed på et politisk nederlag lokalt. Avtalen partiet har inngått med Høyre i regjering, vil dermed ikke kunne bli en realitet i byen.

Økende Høyre-motstand Dermed øker den lokale motstanden internt i Høyre mot regjeringens avtale med KrF. Høyre i Trondheim støtter Venstre, Ap, SV og Rødt som alle går inn for at fastleger i kommunen ikke kan reservere seg mot å henvise til abort, slik KrF på Stortinget har fått gjennomslag for i samarbeidsavtalen med Høyre og statsminister Erna Solberg.

- Vi er uenige i behovet for en slik reservasjonsrett. Det må holde med en reservasjonsrett for leger som utfører abort, sier Brox.

Allerede har en rekke Høyre-topper i storbyene, særlig i Oslo og Bergen, markert sin motstand mot avtalen eget parti har inngått med KrF. Oslo-ordfører Fabian Stang, byrådsleder i samme by, Stian Berger Røsland og Høyre-ordfører i Bergen, Trude Drevland er blant disse. Sistnevnte gikk nylig knallhardt ut og mente reservasjonsretten er «forhistorisk».

- Usedvanlig klokt Yngve Brox i Trondheim mener forslaget fra regjeringen ivaretar lokalt demokrati når det i høringsforslaget gir kommunene mulighet til å gjøre vedtak mot en reservasjonsrett.

- Det synes jeg er en uvanlig klok måte og gjøre det på. Det blir veldig feil å påtvinge oss som inngår avtaler med legene noe som vi er uenige i, sier han.

- Kan du forstå at det opprører KrF at Høyre-politikere trenerer partiets egen avtale med KrF i storbyene?

- KrF har jo sitt syn på dette, og mener det veldig sterkt. Samtidig mener vi at reservasjonsretten er unødvendig. Vi har fristilt gruppa vår fordi det er et samvittighetsspørsmål.

- Burde ikke Høyre på Stortinget bli fristilt på samme måte?

- Stortingsgruppa ga et mandat til ledelsen uten noe som helst forbehold. Det er en annen problemstilling. Jeg skjønner godt at de er nødt å stå for den avtalen de har gått inn for med KrF.

MOTSTAND FRA EGNE: Stadig flere steder lokalt trosse Høyre-politikere Erna Solbergs abortavtale med KrF. I Trondheim går Høyres bystyregruppe inn for å stoppe reservasjonsretten når saken kommer opp i morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
MOTSTAND FRA EGNE: Stadig flere steder lokalt trosse Høyre-politikere Erna Solbergs abortavtale med KrF. I Trondheim går Høyres bystyregruppe inn for å stoppe reservasjonsretten når saken kommer opp i morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart