Trosser frykten

JERUSALEM (Dagbladet): De mange selvmordsaksjonene i sentrum har satt sterke spor i byens befolkning. Foreldre holder barna hjemme og drar bare til byen hvis det er helt nødvendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bare den siste måneden har ti israelske ungdommer blitt drept i Ben Yahoda-gata i Jerusalem. Gata kan sammenliknes med Karl Johan i Oslo. Området, som tidligere var fullt av folk, er i dag mer preget av alvor og frykt. Men venninnene Chaya Fish (15) og Tamar Barham (17) trosser foreldrenes forbud om å dra til Jerusalem sentrum.

- Det er skremmende å være her, men vi drar hit likevel. Dette er stedet å henge rundt, sier 15-årige Chaya.

Siden intifadaen startet for 15 måneder siden, er Chaya ifølge seg sjøl blitt mer politisk. Sammen med vennene snakker hun mer om arabere. Om hva som må gjøres for at israelerne skal få sin sikkerhet tilbake.

- Vi vil ha fred og slutt på bombingen. Men da må det bli krig sånn at vi kan få palestinerne bort herfra. Vi kom hit før dem, sier Chaya bestemt.

I shoppingsenter

Mens Jerusalem sentrum tømmes, drar stadig flere israelere til det høyt bevoktede shoppingsenteret Jerusalem Mall. Bygningen er s tappfull av barn og voksne, og for å komme inn i bygningen må du gjennom sikkerhetssjekker som på en flyplass. Familien Ben Amra føler seg trygge her.

- Jeg tar ikke med meg barna til sentrum av Jerusalem. Dit drar jeg bare hvis jeg er helt nødt. I byen går jeg rundt med en kontinuerlig frykt og lurer på hvor den neste bomben smeller. Vi kan ikke leve med den redselen vi har nå, sier tobarnsmoren Ety Ben Amra (29).

Lior Yavne jobber i den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'tselem. De dokumenterer brudd på menneskerettigheter i palestinske områdene. Ved flere anledninger har Yavne opplevd å bli angrepet av israelere. Han har både blitt slått og spyttet på.

- Etter hvert som situasjonen forverrer seg, endrer folks holdninger seg. Stadig flere israelere tenker svart-hvitt: Enten er du med oss eller mot oss, sier Yavne.

Han har ingen tro på en snarlig fredsløsning.

- Det vil ta tid. Begge parter kommer til å kjøre hverandre til grunne, mener Yavne.

Mens det israelske folket frykter nye bombeaksjoner, beskylder de palestinske og israelske myndighetene hverandre for å ødelegge sjansen for fred.

I går drepte israelske soldater en palestinsk 12-åring i Gaza. Også tre menn som skal være medlemmer av Islamsk jihad og Hamas ble drept.

- Skjebnedøgn

Hamas svarte med en uttalelse om at aksjoner mot israelerne vil fortsette til tross for Yassir Arafats anmodning om voldsstopp.

På Vestbredden ble tre jødiske bosettere beskutt av væpnede palestinere mens de satt i bilene sine. Ingen ble alvorlig skadd.

- Dagen i dag blir avgjørende. Arafats tale kan være et vendepunkt i den alvorlige situasjonen, men da må både israelerne og palestinerne vise at de mener alvor, sier FNs spesialutsending i Midtøsten, Terje Rød-Larsen, til BBC.

VIL HA KRIG: Tamar Barham (17) og Chaya Fish (15) tar jevnlige turer til Ben Yahoda-gata i Jerusalem til tross for at foreldrene ber dem la være. - Jeg vil ha en stor krig sånn at vi kan få palestinerne bort, sier skoleeleven Chaya.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer