Trosser Høyesterett - selger amerikansk DVD-film

Daglig leder Trond Wikborg i multimediakjeden Akers Mic har ikke tenkt å fjerne DVD-filmer han selv har importert fra USA fra hyllene selv om Høyesterett mener han skal gjøre det. Nå forbereder videoimportørene søksmål og politianmeldelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innledningsvis vant Wikborg i namsretten, da Norsk Videogramforening og videoimportøren Sandrew Metronome ville stoppe salget av Hollywood-filmen «Waterboy» ved juletider i fjor. Videobransjen anket, og dommen fra lagmannsretten sier klart at Wikborg og Akers Mic ikke har anledning til å selge «The Waterboy» så lenge Sandrew Metronome har tatt den inn som europeisk sone 2-film. Da Wikborg anket, ble saken avvist i Høyesterett.

- Det er viktig å få med seg at det var dissens i lagmannsretten. Det var det også i Høyesterett. I realiteten er to dommere med meg, og to i mot. Poenget mitt er at det ville være en fordel om Høyesterett hadde kommet med en prinsipiell dom framfor bare å avvise saken, sier Wikborg til Dagbladet.

Han mener at han fortsatt har rett til å selge storfilmer fra Hollywood, dersom disse ikke har hatt kino- eller videopremihre i Norge.

- Leker Vinmonopol

- Så lenge jeg selger filmene før importøren har tatt den inn, er det jo jeg som hjelper dem og ikke omvendt. Sone 1-filmer er generelt dyrere enn sone 2, så bare de mest entusiastiske vil kjøpe dem når sone 2-versjonen er like om hjørnet. Etter mitt syn er det faktisk Akers Mic som har bygget opp DVD-salget i Norge, og videodistributørene prøver å leke Vinmonopol for å maksimere sin fortjeneste.

Wikborg legger til at han kjenner til flere tilfeller der filmbransjen selv har torpedert sitt eget system, der filmer ment for det amerikanske videomarkedet ikke skal selges i Europa.

- Det er svært enkelt. Et filmselskap kan gjerne pålegge en distributør å ikke selge filmen til Europa. Men de kan ikke nekte den samme distributøren å selge til tredjepart, som i sin tur selger til meg eller andre europeiske butikker. På denne måten får filmselskapene både i pose og sekk.

Vil anmelde

Leder Roald Dye i Norsk Videogramforening har ikke overraskende liten sans for Wikborgs praksis.

- Vi kommer både til gå til politianmeldelse og om nødvendig private søksmål dersom vi opplever at ulovlig importerte filmer selges over disk. Vi ønsker ikke å ramme filmentusiaster som vil ha spesielle titler eller spesialutgaver. Det er parallellimporten av storfilmene vi vil til livs, sier han.

Han understreker at mens det finnes lovlig importerte sone 1-filmer på det norske markedet, er all utleie av amerikanske sone 1-filmer forbudt.

RYDDER IKKE HYLLA: Akers Mic-sjefen Trond Wikborg fortsetter å selge DVD-filmer importert direkte fra USA, selv om norske videoimportører fikk rettens kjennelse for at han ikke kan gjøre det.