Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trosser kritikere og frykt for diktatur - stiller til valg enda en gang

Rwandas president Paul Kagame.

KRITIKK:  Rwandas president Paul Kagame (t.h) stiller ifølge NTB til valg for en tredje presidentperiode. Kongos president Joseph Kabila vil trolig heller ikke gå av. Ugandas president Yoweri Museveni (t.v.) har også fått kritikk for en stadig mer autoritær linje. Foto: AP / NTB scanpix
KRITIKK: Rwandas president Paul Kagame (t.h) stiller ifølge NTB til valg for en tredje presidentperiode. Kongos president Joseph Kabila vil trolig heller ikke gå av. Ugandas president Yoweri Museveni (t.v.) har også fått kritikk for en stadig mer autoritær linje. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rwandas president Paul Kagame stiller ifølge NTB til valg for en tredje presidentperiode neste år. Han har styrt landet siden 2000.

Kagame viser til at han i fjor bestilte en folkeavstemning som lot ham stille til presidentvalg atter en gang.

Talte Det var overveldende flertall for lovendringen, viser resultatet fra folkeavstemningen som ble gjennomført 18. desember.

- Dere har bedt meg om å lede landet etter 2017. Med tanke på viktigheten dere tillegger denne saken, kan jeg ikke gjøre annet enn å akseptere, sa han i en nyttårstale på rwandisk fjernsyn fredag.

Kagame ble valgt til president i 2000. Men han har i praksis hatt makten i landet siden 1994 da han sammen med opprørsbevegelsen Rwandas patriotiske front (RPF) inntok hovedstaden Kigali for å sette en stopper for det regjerende hutu-regimets folkemord på tutsiminoriteten, som kostet anslagsvis 800 000 mennesker livet.

Kagame er selv tutsi.

Kritikk Kagame har fått krass kritikk for å nekte å gi fra seg makta. En rekke menneskerettighetsgrupper har advart om at presidenten har antydninger til diktatoriske trekk.

Også UDA oppfordret Kagame til å respektere den eksisterende grunnloven i fjor, selv om folket stemte fram en endring som lar ham regjere til 2034.

- USA er skuffet over at det på kort varsel ble holdt en folkeavstemning som endrer Rwandas grunnlov og innfører unntak fra begrensningene for en presidentperiode, het det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Ikke alene En rekke afrikanske ledere gjør nå som Kagame og tviholder på makten.

Det til tross for at Burkina Fasos president nylig ble styrtet etter 27 år i et blodig opprør.

Denis Saddou Nguesso, som har ledet Kongo-Brazzaville i over 31 år, har bestilt en tilsvarende folkeavstemning som Kagame. I Rwandas naboland Kongo er tiden egentlig inne for at Joseph Kabila skal kaste inn håndkleet, etter 15 år som president.

Frykten øker imidlertid for at han blir sittende med makten i det urolige landet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media