Trosser kritikken

Israelske tropper har i natt flyttet på seg og gått lenger inn i to byer på Vestbredden. Dette til tross for sterk kritikk fra Bush i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag morges ble det meldt at israelske stridsvogner trakk seg ut av Ramallah på Vestbredden. Israel vil ikke bekrefte de palestinske opplysningene, men ifølge nyhetsbyrået AP sier militære kilder at «det foretas en forflytting av styrker».

Nå har det vist seg at panservognene ikke trakk seg ut av byen, men har endret sine posisjoner.

- Vi har flyttet på oss av taktiske grunner. Operasjonen i Ramallah er ikke over, sier den regionale militærsjefen Yaur Golan til Associated Press.

Også i Bethlehem har israelske styrker befestet sine posisjoner og har plassert seg kun 250 meter fra Manger Square.

Folketomme gater

De to siste dagene har israelerne paralysert det kommersielle og administrative senteret i Ramallah.

Gatene i byen var folketomme onsdag, bortsett fra israelske soldater og stridsvogner. Fra tid til annen dukket palestinske menn opp, skjøt mot israelerne - og forsvant igjen. En palestinsk sikkerhetsoffiser og en israelsk soldat ble drept i går.

Fem andre palestinere ble drept i går, deriblant to som ble drept av sine egne for samarbeid med Israel. I dag tidlig mistet tre israelere livet da en bombe gikk av i en bilkolonne. Ifølge NTB er 1175 palestinere og 340 israelere drept siden intifadaen startet for 17 måneder siden.

Press fra USA

USA håper å kunne redusere volden som har økt de siste to ukene, når utsendingen Anthony Zinni i dag kommer til Israel for tredje gang på fire måneder. Israel har tidligere sagt at de vil trappe ned offensiven når Zinni ankommer landet.

President George W. Bush kritiserte i går israelernes inntog i Gaza og på Vestbredden, den største israelske offensiven på 35 år.

- Ærlig talt, det Israel har gjort i det siste er ikke behjelpelig. Jeg har forståelse for at man ønsker å forsvare seg og bekjempe terror, men de siste aksjonene er ikke til hjelp, sa Bush.

Ifølge NRK har også USA sagt nei til Israels ønske om mer pengestøtte.

Pressen ikke fredet

  • I nærheten av Ramallah, skjøt og drepte israelske soldater i går en italiensk fotograf som oppholdt seg bak en gruppe bevæpnede palestinere.
  • En fransk fotograf ble truffet av en granatsplint fra en bombe som skal ha blitt plassert av palestinske krigere.
  • I to separate hendelser sa en egyptisk tv-reporter og en korrespondent fra Qatar-baserte Al-Jazeera at de ble beskutt av israelske soldater i Ramallah.

En internasjonal presseforening kritiserte soldatene som skjøt mot reportere.

Associated Press melder også at deres kontorer i Ramallah ble gjennomsøkt av 20 israelske soldater i går.

I ILDEN: En palestinsk soldater skyter mot Israelske styrker mens det brenner rundt ham.
TREKKER SEG UT: Israelske tropper trekker seg ut av Ramallah. Her må en sykebil opp på fortauet etter at den møter en israelsk stridsvogn.
KRITISERER: - Ærlig talt, det Israel har gjort i det siste er ikke behjelpelig, sa Bush i går.
ANKOMMER I DAG: USAs spesialutsending Anthony Zinni skal forsøke å snakke partene til fornuft.