Pride

Trosser politiets anbefaling

Politiet har gått ut med en bred anbefaling og sagt at alle Pride-arrangementer bør avlyses. Det vil ikke alle følge.

VIL IKKE UTSETTE: Pride Mo i Rana vil ikke utsette kveldens markering, til tross for at politiet anbefaler å utsette. Her fra Pride Park i Spikersuppa i Oslo. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VIL IKKE UTSETTE: Pride Mo i Rana vil ikke utsette kveldens markering, til tross for at politiet anbefaler å utsette. Her fra Pride Park i Spikersuppa i Oslo. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Landet over er det planlagt ulike former for Pride-arrangementer de neste dagene.

Politiet har tidligere anbefalt at de bør avlyses, fordi PST mener at landet er i en ekstraordinær trusselsituasjon, særlig rettet mot skeive.

Likevel velger mange å likevel gjennomføre arrangementene.

Blant de som har varslet at de vil gjennomføre likevel er Mo i Rana, Trondheim, Trysil og Haugesund.

Nordland politidistrikt opplyser at de vil strekke seg langt for at arrangementet kan gjennomføres på et seinere tidspunkt når trusselsituasjonen er mer avklart.

– Lojaliteten til de skeive er sterkere enn anbefalingen til politiet, og vi føler at det ikke er veldig utrygt, sier leder Mirjam Bjerkenes i Haugaland Pride til NRK.

Avlyser

ÅPNET: Mandag 27. juni åpnet London dørene igen etter masseskyingen. Diego Mathias og Patrik synes det er gledelig. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet TV. Vis mer

Andre steder, som i Kristiansand, Sandefjord og Sunndal, avlyses eller utsettes de planlagte arrangementene, i tråd med politiets anbefalinger.

– Vi har fått en god redegjørelse av vurderingsgrunnlaget til politiet i Agder og PST. Rådet fra dem har vært at vi ikke arrangerer noen markering i kveld. Basert på den informasjonen vi har fått, høres det fornuftig ut å la være, sier leder i FRI Agder, Åge Bjelland, til Fædrelandsvennen etter møtet.

- Trygghet er vår hovedprioritet

I Mo i Rana sier politiet at de håper arrangementet utsettes.

- Nordland politidistrikt har derfor gjort en ny vurdering av hvorvidt pride-arrangementer kan gjennomføres i Nordland og har landet på at vi ikke anbefaler å gjennomføre disse. Innbyggernes trygghet er vår hovedprioritet, skriver politiet i en pressemelding.

- Politiet anbefaler derfor at kveldens pride-arrangement i Mo i Rana utsettes, står det videre.

- Gjennomfører uansett

- VIKTIG: Harlem Alexander, kjent som kjæresten til Jan Thomas, valgte å stille opp på Rådhusplassen, til tross for politiets anbefaling om å droppe den planlagte markeringen mandag 27. juni. Reporter: Vilde Sofie Einan. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen Vis mer

Margrethe Møllevik i Mo i Rana Pride sier til Dagbladet at de kommer til å gjennomføre arrangementet til tross for anbefalingene.

- Vi kommer til å gjennomføre uansett, og så er det opp til hver enkelt om de vil komme og være sammen med oss. Jeg snakket med politiet seinest i går kveld, og da anså de at det var greit, og vi synes det er lite svar å få på hvordan trusselbildet er i Mo i Rana, og grunnlaget for å be oss avlyse, sier Møllevik.

På spørsmål om hva hun tenker om at politiet har anbefalt å utsette arrangementet, svarer hun:

- Jeg synes ikke det er greit, og jeg har ikke lyst til å gjemme meg eller være redd for den jeg er.

Grønt lys fra politiet

En av arrangørene av Trysil Pride og leder av Foreningen TrysilPride, Lisanne Freudenborg, sier at de har fått grønt lys fra politiet. Tirsdag gikk det ut en pressemelding på kommunens nettsider om at Trysil Pride går som planlagt.

- Vi har hatt et veldig godt samarbeid med både kommunen og politiet her i Trysil. I samråd med dem har vi besluttet at arrangementet skal gjennomføres. Vi vet at folk kommer til å samle seg uansett, det hjelper ikke at politiet sier «Ikke gjør det!». Da er det bedre at det skjer i ordnede former med politiet til stede, sier Freudenborg til Dagbladet.

- Usikkert

Mens Trysil kommune har meldt at deres Pride går som planlagt, er det fortsatt usikkerhet i Grimstad.

Frida Mathea Kocian, en av arrangørene bak Grimstad Pride, uttalte til Grimstad Adressetidende søndag at de ikke ville avlyse. Tirsdag er de igjen i tvil.

- Nå er vi så å si i samme situasjon som på lørdag. Det har kommet nye beskjeder som omhandler sikkerheten rundt et slikt arrangement, og som gjør at det igjen er usikkert om Grimstad Pride vil gå av stabelen, sier Kocian til Dagbladet.

Ifølge Kocian gjøres det en vurdering av sikkerheten på nasjonalt nivå tirsdag. Hun håper på en avklaring i løpet av dagen.

- Per nå, så går arrangementet som planlagt, men vi avventer beskjed fra politiet i Grimstad. Vi har sterkt håp om at det avklares i løpet av dagen, da det er mange involverte som venter på beskjed, sier Kocian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer