NEW YORK: Dagbladets reporter Vegard Kvaale forteller om demonstrasjonene i USA. Reporter / video: Vegard Kvaale / AP Vis mer

Trosser portforbudene

Demonstrasjonene i USA fortsetter. Portforbudene brytes i flere storbyer natt til onsdag.

Publisert

SISTE: Ifølge CNN bryter demonstranter både i New York og Los Angeles portforbudene i byene. Ifølge NTB brytes også portforbudet i Washington D.C.

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Natt til tirsdag norsk tid valgte sjefen for New York-politiet, Terrence Monahan, å knele sammen med demonstrantene. Dette er bare ett av mange tilfeller som har spredt seg i nyhetene og på sosiale medier, som viser politifolk som kneler eller viser solidaritet til demonstrantene.

- Det som skjedde med George Floyd var galt, sier han til CNN ett døgn senere.

Monahan la til at politi rundt om i landet «betaler prisen» for hva som skjedde.

- Det er 800 000 politifolk i landet som betaler prisen for hva som skjedde med George Floyd. Det er galt. Vi gjorde ikke det. Det er konsekvenser for den politimannen, sier han og viser til politimannen som er siktet for drapet på George Floyd.

Politimannen var i det han beskriver som en «anspent» situasjon, med omkring 50 politibetjenter og 5000 demonstranter i Washington Square Park. Da henvendte han seg direkte til de oppmøtte. Ifølge CNN spurte han dem om hjelp til å ta tilbake kontrollen over byen.

- På det tidspunktet ble jeg spurt om å knele med ham, sier Monahan om en av dem som organiserte demonstrasjonen.

KNELTE: Natt til tirsdag norsk tid valgte politimannen Terence Monahan å knele sammen med demonstrantene i New York. Foto: Ap / Craig Ruttle
KNELTE: Natt til tirsdag norsk tid valgte politimannen Terence Monahan å knele sammen med demonstrantene i New York. Foto: Ap / Craig Ruttle Vis mer

Statusrapport fra New York

- Folketomt og barrikaderte butikkvinduer.

Slik beskrev Dagbladets reporter Vegard Kristiansen Kvaale store deler av New York City tidlig natt til onsdag.

En drøy time seinere har det samlet seg titusenvis av mennesker i gatene.

Blant stedene hvor det er mye folk, er Union Square på Manhattan. Her går demonstrantene ned på kne mens de leser opp personer som er blitt drept av politiet, forteller Dagbladets reporter på stedet.

Samtidig er hundrevis av demonstranter samlet på Manhattan.

Fra klokka 20 lokal tid er det innført portforbud i byen. Tidligere på kvelden meldte New Yorks ordfører Bill de Blasio, at portforbudet som ble innført for første gang natt til i dag, vil vare ut uka. Det vil også starte tre timer tidligere enn det gjorde i går.

I tillegg vil det ble satt inn mer politi i gatene.

Ifølge NBC News sa Blasio også at coronakrisa og det at folk har fått begrenset sin bevegelsesmulighet, kombinert med protestene, utgjør en «perfekt storm».

FOLKETOMME GATER: Gatene i New York City bærer tydlig preg av uroen og det påfølgende portforbudet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale/ Dagbladet
FOLKETOMME GATER: Gatene i New York City bærer tydlig preg av uroen og det påfølgende portforbudet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale/ Dagbladet Vis mer
DEMONSTRERER: Fredelige demonstrasjoner preger New York i ettermiddag, lokal tid. Foto: Vegard Kvaale/ Dagbladet.
DEMONSTRERER: Fredelige demonstrasjoner preger New York i ettermiddag, lokal tid. Foto: Vegard Kvaale/ Dagbladet. Vis mer

700 pågripelser

Byen er bare en av mange byer som den siste tida har innført portforbud som følge av de nasjonale protestene etter at afroamerikaneren George Floyds døde etter pågripelse av politiet i Minneapolis i USA forrige mandag.

Selv om den foregående natta var den først med portforbud i New York, fortalte en talsperson i New York-politiet til NBC News at omkring 700 personer ble arrestert som følge av protester og vandalisme i byen i løpet av natta som var. Dette altså til tross for portforbudet.

- Flere varehus har blitt vandalisert, blant annet kjeder som Macy's, og mange forsøker derfor å barrikadere bygningene sine for å beskytte dem, forteller Dagbladets reporter på stedet.

Han poengterer at de fleste demonstrantene er fredelige, og demonstrerer mot politibrutalitet og rasisme.

POLITIET: Demonstranter I Union Square går ned på kne mens de leser opp personer som er blitt drept av politiet. Foto: Vegard Kvaale/ Dagbladet.
POLITIET: Demonstranter I Union Square går ned på kne mens de leser opp personer som er blitt drept av politiet. Foto: Vegard Kvaale/ Dagbladet. Vis mer
MARSJERER: Demonstrantene marsjerer i West Village for George Floyd og andre som har blitt drept av politiet. Foto: Vegard Kvaale/ Dagbladet.
MARSJERER: Demonstrantene marsjerer i West Village for George Floyd og andre som har blitt drept av politiet. Foto: Vegard Kvaale/ Dagbladet. Vis mer
DEMONSTRERER: Her i Nedre Manhattan. Foto: Vegard Kvaale/ Dagbladet.
DEMONSTRERER: Her i Nedre Manhattan. Foto: Vegard Kvaale/ Dagbladet. Vis mer

- Men det er også noen som er ute etter å ødelegge, vandalisere og skape store problemer.

Dagbladets reporter sier at byen har ligget nede for telling som følge av coronapandemien da New York har vært episenteret for smitte i USA.

- Nå har byen fått et nytt slag, men mange prøver å vise at New-Yorkere er tøffe og tåler det meste, legger han til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer