Trosser professorpress

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (ap) nekter å la seg habilitetssjekke.

HARDNAKKET:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil fortsatt ikke vurdere habiliten overfor redervennen Felix Tschudi, som er styreleder for en stiftelse som har fått seks millioner UD-kroner i støtte. 
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
HARDNAKKET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil fortsatt ikke vurdere habiliten overfor redervennen Felix Tschudi, som er styreleder for en stiftelse som har fått seks millioner UD-kroner i støtte. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at en rekke jusprofessorer nå mener at Jonas Gahr Støre (ap) burde be Justisdepartements lovavdeling vurdere hans habilitet overfor redervennen Felix Tschudi, står utenriksministeren på sitt:

- UDs tildeling gikk ikke til Felix Tschudi eller Tschudi Shipping Company. Først på et senere tidspunkt ble det etablert en stiftelse, uten at det ble ansett å endre forutsetningene for den tildelingen som var foretatt. Men jeg gjentar at om jeg skulle få en konkret sak til behandling der Felix Tschudis næringsvirksomhet skulle direkte omfattes, vil det i lys av mitt kjennskap til ham være naturlig at jeg vurderer min habilitet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG søndag kveld.

Til senteret
Dagbladet avslørte tidligere denne uken at Utenriksdepartementet i november 2008 ga seks millioner krone til opprettelsen stiftelsen Senter for nordområdelogistikk. Prosjektet er initiert av Tschudi Shipping Company AS, som eies av Jonas Gahr Støres barndomsvenn - Felix Tschudi (52).

Søknaden kom fra Norges Rederiforbund, men organisasjonen har ikke mottatt én krone. Seks millioner har gått fra UD direkte til opprettelsen av stiftelsen hvor Tschudis selskap Tschudi Shipping Company allerede hadde gått inn med seks millioner kroner. 4,5 av UD-millionene ble utbetalt november 2008 gjennom Høgskolen i Bodøs nordområdesenter, som koordinerte prosjektet i oppstartsfasen. 

De resterende 1,5 millionene ble utbetalt 1. april 2011. Ved en feil fortsatte UD å overføre pengene til Høgskolen i Bodø (nå Universitetet i Nordland), etter at stiftelsen hadde opprettet egen administrasjon i Kirkenes.

UD har selv bekreftet at de siste 1,5 millionene skulle ha gått til direkete til stiftelsen - hvor Felix Tschudi satt som styreleder.

Tschudi-initiativ
Etter søknadspapirene og tilsangsbrevet fra UD fremgår det også helt tydelig, og som en forutsetning, at pengene blir betalt til etableringen av stiftelsen:

«Formålet med tilskuddet er å støtte oppstart og etablering av Senter for nordområdelogistikk». UD viser til i samme tilsangsbrev datert 7.november 2008 at stiftelsens aktivitet «koordineres og administreres fra Nordområdersenteret ved Høgskolen i Bodø. På sikt er målsettingen å etablere et senter i Kirkenes som kan koordinere virksomheten.»

Både i søknaden og prosjektskissen blir det flere ganger vist til at Tschudi Shipping Company er initiativtaker og vil starte arbeidet med senteret.

Krever habilitetsvurdering
Fredag fortalte VG at Støre og Tschudi tilhører en vennekrets på 20-30 personer, og at utenriksministeren og redermilliærden blant annet feirer 17. mai og bursdager sammen.

Jusprofessor Jan Frithjof Bernt sa til VG Nett lørdag at Støre nå  burde gå til lovavdelingen i Justisdepartementet og få vurdert sin habilitet i saken. Både jusprofessor Hans Petter Graver og jusprofessor Erik Magnus Boe ved Universitetet i Oslo støtter ham.

I går fikk han også støtte av jusprofessor Karl Harald Søvig, som sier til Dagbladet at det sentrale i saken er hvem som har mottatt pengene fra Støres departement, og ikke hvem som formelt har sendt søknaden.

Det er Støre uenig i:

- Jeg er opptatt av åpenhet og tillit til forvaltningen. Jeg opplever at noen av avisoppslagene fremstiller det som om dette er midler overført Tschudi Shipping. Jeg deler ikke den vurderingen og ser frem til å redegjøre om dette for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité senere i vår. Tildelingen fra UD i 2008 muliggjorde opprettelsen av et nytt senter. Senteret ble senere omgjort til en stiftelse. Hvordan stiftelsen valgte sin styreleder endrer ikke på det forholdet, fastholder utenriksministeren overfor VG.

Da UD i april 2011 overførte de siste 1,5 millionene, var stiftelsen etablert og hadde Felix Tschudi som styreleder. I stiftelsesvedtakene fra januar 2011 går det dessuten fram at Tschudi Shipping Company har rett på representasjon i styret, en rett ingen andre har. Disse stiftelsesvedtekene ble oversendt til UD. 

VIL HABILITETSJEKKE: Jusprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo mener det avgjørende er hvem som mottok pengene, ikke hvem som søkte. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
VIL HABILITETSJEKKE: Jusprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo mener det avgjørende er hvem som mottok pengene, ikke hvem som søkte. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer