Trosser russisk agent-lov

Frivillige organisasjoner plikter å omtale seg om «utenlandsk agent» i nytt register - flere norske samarbeidspartnere i Russland nekter.

UTENLANDSKE AGENTER: En ny russisk lov krever at alle frivillige organisasjoner i Russland må omtale seg selv som utenlandske agenter. Bellona og Norges Naturvernforbunds søster- og partnerorganisasjoner i Russland neketer. Bildet viser Bellonas-stifter og fagpolitiske leder, Fredric Hauge, og Lars Haltbrekken, leder i  i Norges Naturvernforbund. Foto: Berit Roald / SCANPIX
UTENLANDSKE AGENTER: En ny russisk lov krever at alle frivillige organisasjoner i Russland må omtale seg selv som utenlandske agenter. Bellona og Norges Naturvernforbunds søster- og partnerorganisasjoner i Russland neketer. Bildet viser Bellonas-stifter og fagpolitiske leder, Fredric Hauge, og Lars Haltbrekken, leder i i Norges Naturvernforbund. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norske frivillige organisasjoner frykter for sine søster- og partnerorganisasjoner i Russland.

I dag trer nemlig en ny russisk lov i kraft som stempler organisasjoner som får støtte fra utlandet som «utenlandske agenter».

Loven pålegger organisasjoner som arbeider for å påvirke statlig politikk, og som mottar støtte til dette fra utlandet, å registrere seg i et nytt register under det russiske justisdepartementet. Organisasjonene som gjør dette får strengere og hyppigere kontrollregimer, og de må merke alt de lager av nettsider og materiell med «utenlandsk agent».   

- Det er vanskelig å tolke dette som annet enn et forsøk fra lovgivernes side på å kraftig redusere de frivillige organisasjonenes troverdighet i den offentlige debatten, skriver Naturvernforbundet i et brev til utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).      Les Dagbladets Morten Strands kommentar om de nye skrekklovene i Russland her. Nekter Norske Bellona og Naturvernforbundet er begge engasjert i miljøspørsmål knyttet til atomavfall og atomkraft i Russland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer