Trosser Skjelettutvalget - fortsetter å granske vikingskjeletter

Skjelettstriden ved Kulturhistorisk museum trappes opp.

IGNORERER UTVALGET: «Kulturhistorisk museum henviser til at Skjelettutvalget er et rådgivende organ», skriver SIGMAs prosjektleder, professor Jan Bill, om at Kulturhistorisk museum trosser henstillingen fra Skjelettutvalget. Foto: Pressebilde
IGNORERER UTVALGET: «Kulturhistorisk museum henviser til at Skjelettutvalget er et rådgivende organ», skriver SIGMAs prosjektleder, professor Jan Bill, om at Kulturhistorisk museum trosser henstillingen fra Skjelettutvalget. Foto: PressebildeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulturhistorisk museum fortsetter å analysere skjeletter fra 77 vikinggraver, til tross for at det såkalte Skjelettutvalget i et brev har bedt dem om å ikke gjøre det.

Dermed utvides skjelettstriden ved Kulturhistorisk museums SIGMA-prosjekt.

- Jeg er sjokkert, sier doktorgradsstipendiat Elin Brødholt.

Hun kjenner ikke til andre eksempler på at noen i det arkeologiske miljøet har satt seg over avgjørelsene til Skjelettutvalget, som hører inn under De nasjonale forskningsetiske komiteer.

Kamp om ære
Striden ved Kulturhistorisk museum begynte som en kamp om æren da Elin Brødholt i 2011 var ute i fødselspermisjon, etter at hun året før uventet kom over dyreskjeletter i De schreinerske samlinger.

I vår satte SIGMAs prosjektleder, professor Jan Bill, i gang nye analyser av menneskeskjeletter fra vikinggraver som Brødholt allerede hadde analysert.  Han mente at en annen doktorgradsstipendiat ved SIGMA-prosjektet da ville slippe å henvise til Brødholts arbeid.

Men i et brev datert 13. mai skapte altså Skjelettutvalget enda mer trøbbel for Bill og museumsledelsen.

Ignoreres
Skjelettutvalget kan «ikke tilråde gjennomføring av de nye analysene før saken har vært gjenstand for en formell og ryddig vurdering av de sentrale etiske spørsmålene», heter det i brevet fra utvalgsleder Anne Karin Hufthammer.

Det har Jan Bill og museet bestemt seg for å ignorere.

«Kulturhistorisk museum henviser til at Skjelettutvalget er et rådgivende organ. Stipendiater har en strengt avgrenset periode til rådighet og museet mener at utsatte analyser vil resultere i urimelig stor skade for den stipendiaten som trenger disse resultatene i sitt arbeid», skriver Bill i en epost til Dagbladet.

Klagesak
De forskningsetiske sidene ved striden mellom Elin Brødholt og Kulturhistorisk museum ligger nå i Forskningsetisk utvalg ved Universitetet i Oslo, og vil munne ut i at saken legges fram for universitetsledelsen.

STRIDENS KJERNE: Striden begynte etter et funn av dyreskjeletter blant menneskelige levninger i De schreinerske samlinger. Arkivfoto: John Petter Reinertsen / Samfoto / NTB SCANPIX
STRIDENS KJERNE: Striden begynte etter et funn av dyreskjeletter blant menneskelige levninger i De schreinerske samlinger. Arkivfoto: John Petter Reinertsen / Samfoto / NTB SCANPIX Vis mer

Et kjernepunkt er hvem som skal ha æren for funnet av dyreskjeletter i De schreinerske samlinger.

Brødholt har klaget på sviktende forskningsetikk, og utidig press fra museet og en medstipendiat for å få henne til å gi fra seg forskningsresultater.

Hun hevder dessuten å ha blitt trakassert med blant annet stadige henvendelser da hun hadde fødselspermisjon.

Alt dette avviser museet og medstipendiaten.

- Grovt overtramp
En rekke professorer har engasjert seg i saken, hvor det har versert påstander om blant annet trusler og utpressing, og museumsdirektør Rane Willerslev har overfor Dagbladet hevdet at deler av dyreskjelettene er forsvunnet.

Nå vil ikke lenger Kulturhistorisk museums direktør Rane Willerslev kommentere saken offentlig.

«Når det gjelder forholdet til aktuelle medarbeider behandles dette nå som en personalsak. Slike saker skal behandles på en konfidensiell måte, som ivaretar hensynet til begge parter», skriver han til Dagbladet.

Han har ikke, på Dagbladets forespørsel, utdypet hva som konkret ligger i at saken nå er en personalsak.

SJOKKERT: - Dette er svært ødeleggende for meg og min avhandling, sier doktorgradsstipendiat Elin Brødholt. Foto: Yngve Vogt.
SJOKKERT: - Dette er svært ødeleggende for meg og min avhandling, sier doktorgradsstipendiat Elin Brødholt. Foto: Yngve Vogt. Vis mer

- Dette er helt ukjent for meg. Hvis de har åpnet en personalsak, burde de ha informert meg om det. Jeg oppfatter det som at de forsøker å dysse ned at det de gjør nå, er et grovt overtramp. Hva skal vi med Skjelettutvalget, hvis det er så enkelt som dette å se bort fra deres vurderinger, spør en indignert Elin Brødholt.

Tidsnød I brevet til prosjektleder Jan Bill, bekymrer Skjelettutvalget seg for de «skadelidende parter», doktorgradsstipendiatene ved SIGMA-prosjektet.

De har nå «kommet til et punkt der tidsnøden kommer til som et eget problem for dem», går det fram av brevet.

Dagbladet har foreløpig ikke fått noen kommentar fra Skjelettutvalget til at deres anbefaling ikke tas til følge.