Donald Trump

Trosser Trump

Donald Trump får støtte fra andre republikanere etter Nato-uttalelsene, som har rystet Vesten. Men nå bryter en stor gruppe republikanske senatorer med ham og vil ha mer støtte til Ukraina.

OMSTRIDT: USAs tidligere president, Donald Trump, har igjen skapt bølger med sine uttalelser om Nato og Ukraina. Foto:Julia Nikhinson / AFP) / ALTERNATE CROP
OMSTRIDT: USAs tidligere president, Donald Trump, har igjen skapt bølger med sine uttalelser om Nato og Ukraina. Foto:Julia Nikhinson / AFP) / ALTERNATE CROP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Mandag kveld stemte 66 senatorer - hvorav 18 republikanere - for en militær støttepakke på 95 milliarder dollar til Ukraina, Israel og Taiwan, melder Politico. Det skjer etter mye drama. Etter at Trump gikk ut mot planen opprinnelig, valgte en stor andel republikanere å følge ham. Men nå har samtidig så mange republikanere stemt for pakka at den ikke kan blokkeres gjennom en såkalt filibuster.

Nato-uttalelser

Lørdag gikk tidligere president Trump, ifølge New York Times, bort fra manus under en tale i Sør-Carolina. Han har lenge ment at de europeiske Nato-allierte bruker for lite penger på forsvar. Lørdag hevdet Trump at en ikke-navngitt president i et større Nato-land hadde spurt ham om USA ville forsvart dem dersom Russland angrep i en situasjon der det aktuelle landet hadde bevilget nok penger til forsvar.

- Nei, jeg ville ikke beskyttet dere. Tvert imot, ville jeg heller oppfordret Russland til å gjøre hva faen de ville. Dere er nødt til å betale, hevder Trump.

TRUMP: Under et valgkampmøte i South Carolina, var Donald Trump helt klar på hva han ville ha gjort dersom et Nato-land ble angrepet av Russland. Reporter: Edward Stenlund. Video: AP Vis mer

Flere kritikere påpeker at det er svært usannsynlig at en samtale mellom to presidenter ville foregått på denne måten. Uansett har Trumps uttalelser skapt store bølger internasjonalt.

Splittet parti

Det kommer også etter at Trump gikk hardt ut mot en plan det var tverrpolitisk støtte for i Senatet. Planen innebar store innstramminger på grensa til Mexico, samtidig som den ga videre støtte til Ukraina og Israel. Trump skal ikke ha ønsket å gi Biden noen seier knyttet til grensesikkerhet før valget.

Han har også vært svært negativ til å bruke mer penger på Ukraina, og han har uttalt seg i positive ordelag om Russlands president Vladimir Putin. Dermed la han all sin politiske tyngde inn på å torpedere hele planen.

Situasjonen viser hva slags maktposisjon Trump har innad i Det republikanske partiet. Men nå har likevel 18 republikanske senatorer trosset Trump og blitt med på å støtte Demokratene i forsøket på å få vedtatt 95 milliarder dollar i militær støtte til Ukraina, Israel og Taiwan.

- Verdens øyne

Blant dem er de fire senatorerer som sitter i ledelsen for partiet i Senatet, Mitch McConnell, John Thune, Joni Ernst og Shelley Moore Capito. De to andre senatorene i ledelsen, har valgt å følge Trump.

Helt siden andre verdenskrig har store deler av Det republikanske partiet vært opptatt av å støtte USAs allierte og bidra internasjonalt. Med Trump i førersetet har dette snudd. Dermed er det nå en dyp splittelse innad i partiet.

- Det er ingen overdrivelse å si at hele verdens øyne er rettet mot Senatet i USA. Våre allierte og partnere håper at den uunnværlige nasjonen, lederen av den frie verden, finner løsninger for å fortsette, sier McConnell, ifølge AP.

Andre republikanere ser imidlertid ut til å følge marsjordren fra Trump. Flere, som tidligere ble omtalt som hauker blant Republikanerne, forsøker nå å forsvare Trumps Nato-uttalelser.

- Nato-land, som ikke bruker nok på forsvar, som Tyskland, oppfordrer allerede til russisk aggresjon, og Trump slo bare alarm. Styrke, ikke svakhet, avskrekker. Russland invaderte Ukrainai to ganger under Barack Obama og Joe Biden, men ikke under Donald Trump, sier den republikanske senatoren Tom Cotton til New York Times.


PRESIDENTVALG: Årets Super Bowl blir sagt å være rigget for at Taylor Swift kan promotere Joe Biden som presidentkandidat. Vis mer

Forsvarer Trump

Cotton refererer da til Russlands annektering av Krimhalvøya i 2014 og invasjonen i 2022.

Også den republikanske senatoren Lindsey Graham blir ofte omtalt som en hauk i Det republikanske partiet. Men han har også snudd fra å være ekstremt kritisk til Donald Trump, til å bli en av hans ivrigste forsvarere.

- Alt jeg kan si er at mens Trump var president, var det ingen som invaderte hverandre. Jeg tror poenget her er at han på sin måte får folk til å betale, sier Graham til avisa.

I fjor var senatoren Marco Rubio med på å legge fram et lovforslag, som ville hindre at en president alene kunne trekke USA ut av Nato. Da han stilte som presidentkandidat mot Trump i 2016, latterliggjorde Trump ham. Men nå støtter også Rubio ekspresidenten.

- Trump snakker ikke som en tradisjonell politiker, og vi har allerede vært gjennom dette. Du skulle tro folk hadde skjønt det nå, sier Rubio til CNN.

- Suksesshistorie

Trumps eneste gjenværende rival i kampen for å bli republikansk presidentkandidat, Nikki Haley, var også Trumps FN-ambassadør. Hun er svært kritisk til sin tidligere sjef.

- Nato har vært en suksesshistorie de siste 75 åra. Men det som plager meg, er dette: Ikke ta parti med en bølle, som dreper sine motstandere. Ikke ta parti med noen som har gått inn og invadert et annet land og hvor en halv million mennesker har dødd eller blitt skadd på grunn av Putin, sier Haley til CBS ifølge The Guardian.

Hun understreker samtidig at hun krever at alle Nato-allierte bidrar.

- Men det er måter å gjøre det på uten å sitte der og si til Russland at de kan gjøre hva de vil med disse landene. Det er ikke hva vi ønsker, sier Haley.

Krigen i Ukraina