PEKER NESE: Afghanistans president Hamid Karzai trosser USA, og henviser til Afghanistans suverenitet. REUTERS/Findlay Kember/Pool Scanpix
PEKER NESE: Afghanistans president Hamid Karzai trosser USA, og henviser til Afghanistans suverenitet. REUTERS/Findlay Kember/Pool ScanpixVis mer

Trosser USA og setter fri Taliban-fanger

USA raser mot president Hamid Karzai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanske myndigheter sier det ikke er tilstrekkelig bevis mot 72 av 88, som tidligere var USAs fanger på det beryktede Bagram-fengslet utenfor Kabul.

- Farlige kriminelle - Vi kan ikke tillate at uskyldige afghanske borgere sitter i varetekt i måneder og år uten rettssak, og uten grunn, sier talsmann for Karzai, Aimal Faizi, til Reuters. Han sier at løslatelse av fangene også dreier seg om å flagge afghansk suverenitet.

USA på sin side mener veldig sterkt at det ikke er snakk om uskyldige fanger.

- Disse opprørerne kan utgjøre en trussel mot sikkerheteten til det afghanske folket og til staten, sier en talskvinne i amerikansk UD, Jen Psaki. Hun betegner fangene som «farlige kriminelle», som blant annet skal ha deltatt i terroraksjoner.

Den planlagte løslatelsen av de 72 fangene er en ytterligere belastning for det anstrengte forholdet mellom USA og Afghanistan, før USA og den internasjonale styrken etter planen skal trekke seg ut i løpet av 2014, og overlate ansvaret for sikkerheten fullt og helt til afghanske regjeringsstyrker. En løslatelse vil gjøre det vanskeligere å bli enige om en avtale som vil sikre at 10 000 amerikanske sikkerhetsspesialister skal forbli i Afghanistan, også etter 2014. En avtale om dette vil trolig også bety at en liten kontingent norske spesialister fortsatt vil være i Afghanistan.

Anstrengt forhold Forholdet mellom USAs president Barack Obama og Karzai er langt fra godt. Den tidligere amerikanske forsvarsministeren Robert Gates ga tidligere denne uka ut sine memoarer. Der skriver han at Obama har en dyp mistillit til Karzai, som i prinsippet er hans nære allierte i kampen mot internasjonal terror.

Å sette fri fanger som USA har holdt innesperret i årevis er å vifte med en rød klut foran øynene på dem som har utformet amerikansk politikk i Afghanistan. Afghanske myndigheter sier at de ikke har funnet noen beviser mot 45 av de 88 fangene det er snakk om, og utilstrekkelige bevis mot 27. Derfor må de slippes fri, mener afghanske myndigheter.

Karzai-talsmann Aimal Faizi sier at å fortsette og holde fangene innesperret vil være ulovlig.

- Det er ulovlig, i strid med afghansk suverenitet, og vi kan ikke tillate dette lenger, sier Faizi.