Trosser verden

USA og Russland ber om stans i volden. EU varsler tøffere tiltak mot Israel. Arabiske land vil bryte all politisk kontakt med Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Ariel Sharon trosset dem alle sammen i går og fortsatte de voldsomme luft-angrepene mot mål i palestinske byer på Vestbredden.

Tretti palestinere ble skadd i angrepene under den jødiske sabbaten i går. Fredag mistet minst 12 palestinere livet da Israel satte inn F 16-jagerfly mot mål i byen Nabulus på Vestbredden.

Dette er første gang siden 1967 at kampfly er brukt mot palestinerne.

Hevn

Angrepene kommer som hevn for selvmordsbombingen som drepte seks israelere i Netanya fredag. Hamas har påtatt seg ansvaret for aksjonen. Regjeringstalsmennen i Israel sier kampflyene ble satt inn for å sende et signal til de palestinske myndighetene. - Dette mer seriøse angrepet er en melding til den andre siden om at den forverrede situasjonen forårsaket av selvmordsbomben, ikke vil bli akseptert, uttalte Raanan Gissin ved statsminister Ariel Sharons kontor til nyhetsbyrået AP.

Selvmordsaksjoner

Men under begravelsen til de som døde i flyangrepet, ropte den palestinske mengden på nye selvmordsaksjoner. 50 000 deltok i begravelsesfølget i Nabulus.

Ikke uventet har den hardeste kritikken kommet fra utenriksministrene fra arabiske land som i helga er samlet i Kairo i et møte i Den arabiske liga. Minstrene ber alle land bryte den politiske kontakten med Israel «så lenge aggresjonen» mot det palestinske folket fortsetter, heter det i uttalelsen fra møtet.

Egypt og Jordan er de eneste arabiske landene som har ambassader i Israel, men ingen ville i går si hvordan de tolker resolusjonen.

Resolusjonen, som ikke er bindende, kan få konsekvenser for den diplomatiske innsatsen Egypt og Jordan har satt inn for å få til en våpenhvile mellom Israel og palestinerne.

Kritikk

Russlands karakteriserer de israelske flyangrepene som «klart uriktig bruk av militær makt». USAs president George Bush har uttrykt dyp bekymring. Tjenestemenn fra EU og Israel satt i går i Brussel og drøftet politiske og økonomiske saker.

EUs medlemsland ser ut til å samle seg om en sterkere kritikk overfor Israel.

SKARPE SKUDD: En israelsk soldat skyter mot en palestinsk demonstrant i Ramallah i går. Også i går gikk israelske kamphelikoptre til angrep på mål i de palestinske selvstyreområdene.