Trosser WHO - skal teste færre

Sveriges helsemyndigheter anbefaler at fullvaksinerte og folk som har gjennomgått covidsykdom ikke skal teste seg for corona. Det strider med WHOs bønn om at flere lar seg teste.

«HAR KONTROLL» : Anders Tegnell, statsepidemiolog ved Folkehelsemyndighetene (FMH) sier at de ikke kommer til å miste kontrollen over smitten i Sverige, selv om de trapper ned testingen betydelig i landet. Foto: TT News Agency/Claudio Bresciani/ Reuters/NTB

«HAR KONTROLL» : Anders Tegnell, statsepidemiolog ved Folkehelsemyndighetene (FMH) sier at de ikke kommer til å miste kontrollen over smitten i Sverige, selv om de trapper ned testingen betydelig i landet. Foto: TT News Agency/Claudio Bresciani/ Reuters/NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.30% Første dose: 78.98%

Både i Norge og i Danmark har man økt testkapasiteten betydelig, og myndighetene i begge landene oppfordrer også fullvaksinerte til å teste seg i større grad.

Siden starten av november har de svenske helsemyndighetene anbefalt at alle som er vaksinert eller har gjennomgått en covid-infeksjon, ikke skal teste seg, selv ikke når de har symptomer, med mindre det er særlige grunner. Det skriver Aftonbladet.

Anders Tegnell, statsepidemiolog ved Folkehelsemyndighetene (FMH) i Sverige, sier til nyhetsbyrået TT at beslutningen baserer seg på at det er relativt lav smittespredning i landet, at det er en høy vaksinasjonsdekning i landet og at vaksinerte har betydelig lavere risiko for å bli syke.

- Man må tenke på om det virkelig er nødvendig å teste seg, og det blir det ikke i denne situasjonen som vi har nå. Man må ha en form for rimelig mistanke hvis man skal ta en test, sier han til TT.

Samtidig er resten av Europa i på full fart inn i en fjerde smittebølge, og smitten øker også så smått i Sverige.

- Følger nøye med

Coronakommisjonen i Sverige fastslo i forrige uke at Sverige var for treige med å teste befolkningen i starten av pandemien. Det førte til at smittespredningen i landet var mye mer utbredt enn det myndighetene visste, ifølge rapporten.

Tegnell sier imidlertid at dette er et scenario som ikke kommer til å gjenta seg.

- På det tidspunktet hadde vi en begrenset testkapasitet. Det har vi ikke nå. Men vi må teste når det er aktuelt, det skal være en hensikt, sier han til nyhetsbyrået.

UENIG: Coronasmitten øker i flere land i Europa og WHO ber land om å teste flere personer for å fange opp smitten. De svenske helsemyndighetene trosser imidlertid denne oppfordringen. Flere svenske eksperter er uenige i helsemyndighetenes avgjørelse. Foto: REUTERS/Stephane Mahe
UENIG: Coronasmitten øker i flere land i Europa og WHO ber land om å teste flere personer for å fange opp smitten. De svenske helsemyndighetene trosser imidlertid denne oppfordringen. Flere svenske eksperter er uenige i helsemyndighetenes avgjørelse. Foto: REUTERS/Stephane Mahe Vis mer

Han påpeker at smittesituasjonen ikke kan vurderes bare på bakgrunn av de smittetilfellene som blir registrert, og han mener at man heller skal se på kapasiteten på sykehusene.

- Vi følger nøye med på situasjonen, og ikke bare på hvor mange positive prøvesvar som kommer inn, sier Tegnell og legger til at myndighetene fortsatt tester mange:

- Det stemmer ikke i det hele tatt at vi mister kontrollen og ikke lenger kan se hva som skjer i samfunnet.

Kritiserer avgjørelsen

Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk i forrige uke ut og ba land om å øke testkapasiteten, så de svenske helsemyndighetene trosser WHOs budskap.

Flere av Sveriges ledende corona-eksperter som Aftonbladet har snakket med er kritiske til FHMs avgjørelse.

SVERIGE: Statsepidemiolog Anders Tegnell oppfordrer folk til å bli hjemme dersom de er coronasyk. Vis mer

Jan Albert, professor i smittevern ved Karolinska institutet, mener det er for tidlig å redusere testfrekvensen, gitt at smitten nå øker i omverdenen. Han påpeker at det både blir vanskeligere å oppdage lokale utbrudd og å gjøre sammenlikninger over tid.

- I forrige uke var det litt færre smittetilfeller i Stockholm. Da hadde vi novemberferie, som kan være en årsak til at færre tester seg, i tråd med de nye anbefalingene fra FMH. Dersom smitten øker etter ferien på grunn av økt sosial kontakt kan det bli vanskelig å fange opp dette, sier Albert.

Tom Britton, matematiker og professor i statistikk ved Stockholms universitet som har regnet med smittespredning, tror ikke at FHMs anbefaling er den beste strategien.

- Når du tester finner du flere tilfeller og da isolerer du smittetilfellene bedre. Da sprer det seg litt mindre, sier han.

Håndterer forskjellig

Siri Feruglio, Overlege ved avdeling for smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet (FHI), mener det blir interessant å følge med på hvordan Sveriges strategi påvirker smittesituasjonen.

- Forskjellige land har hatt forskjellige håndteringer gjennom hele pandemien, og det blir interessant å følge med på de endringene i teststrategien som for eksempel Sverige har innført, og om eller hvordan det vil påvirke smittesituasjonen der, skriver Feruglio i en e-post til Dagbladet.

SKJERPES: Antall innlagte coronapasienter har økt de siste ukene - nå innføres nye tiltak. Vis mer

Hun legger til at det er et svært effektivt tiltak er å oppfordre de med symptomer om å holde seg hjemme, slik Sverige også gjør.

- Samme råd har vi i Norge, men vi har vurdert at det er riktig at også fullvaksinerte skal ha lav terskel for å ta en test, skriver Feruglio.

Helsemyndighetene i Norge anbefaler nå at også fullvaksinerte nærkontakter av husstandsmedlemmer anbefales nå testing, selv om de er asymptomatiske.

- Dette da vi nå ser at det er hovedsakelig blant husstandsmedlemmer av smittede vi finner gjennombrudds infeksjoner hos fullvaksinerte, og vi mener dette er et godt smitteverntiltak å anbefale i den situasjonen vi er i nå, med økende smitte flere steder i landet. Vi vurderer at ytterligere bruk av testing er et godt tiltak, skriver overlegen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer