KONFRONTERT MED ADVARSLER: Rune Øygard strevde i går med å forklare både bestemte tekstmeldinger til fornærmede i overgrepssaken  og hvordan han hadde respondert på advarsler fra andre om hvordan han forholdt seg til jenta.  Arkivfoto: NTB SCANPIX
KONFRONTERT MED ADVARSLER: Rune Øygard strevde i går med å forklare både bestemte tekstmeldinger til fornærmede i overgrepssaken og hvordan han hadde respondert på advarsler fra andre om hvordan han forholdt seg til jenta. Arkivfoto: NTB SCANPIXVis mer

Trosset advarslene fra elskerinnen

Rune Øygard (53) medgir at den voksne kvinnen han hadde et forhold til i 2010 sa klart fra om at hun mislikte ordførerens språkbruk overfor tenåringsjenta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): I retten i går ble overgrepstiltalte Rune Øygard igjen konfrontert med en til da ukjent sms avdekket av Kripos.

«Skjønar du ikkje kor mykje du betyr for meg? Er du like mykje forelska i meg? Fann du ut at han ikkje er noko for deg likevel? At det du og eg har er finare?», skrev Vågå-ordføreren til 15-åringen klokka 22.53, 28. juni 2011.

Tekstmeldingen er blant flere som er vanskelige å forklare for Øygard blant annet i lys av at han nekter for å ha forstått at jenta var forelsket i ham.

- Slik prater du ikke Dagbladet har tidligere skrevet at to voksne kvinner Øygard hadde kjæresteforhold til i henholdsvis 2006-2009 og 2009-2010 ble viktige vitner i tingrettssaken. Den ene kvinnen hadde reagert på omfanget av Øygards kontakt med tenåringsjenta og måten de to snakket sammen på.

I retten i går bekreftet Øygard at elskerinnen flere ganger hadde reagert på den spesielle kommunikasjonen.

 - Du sa at hun «sa klart ifra». Prøv å gi noen eksempler, sa aktor Thorbjørn Klundseter.

- Hun kunne reagere på språket og si "slik prater du ikke med ei ung jente". Det sa hun nok mange ganger, svarte tiltalte.

Det er tidligere kjent at elskerinnen også reagerte på at Øygard blandet seg i jentas forhold til foreldrene og kjørte et «dobbeltløp mot ei lita jente».

 «Ikke begynn å spille snill pappa ... Det er rivruskende gæernt!!», skrev kvinnen i en sms til ordføreren i januar 2010.

- Fascinert Øygard har denne uka i tillegg bekreftet for lagmannsretten at også en annen person - ei venninne av Øygard-ekteparet - hadde advart ham direkte om jentas tilknytning til Øygard.

Det skjedde 13. oktober 2010, da kvinnen satt på med ordføreren i bil og reagerte på en veldig lang telefonsamtale han hadde med jenta. 

- Du må passe deg så hun ikke blir forelsket i deg, sa venninnen etterpå, hvorpå Øygard ifølge henne virket overrasket og avfeide kommentaren, ifølge  tingrettsdommen.

- Kanskje for sent Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal har merket seg at advarslene kom midt i perioden da Øygard skal ha begått overgrep.

- Det tyder vel på at han ikke var mottagelig for advarsler og at det kanskje allerede var for sent. Kvinnene advarte jo mot noe som forlengst hadde skjedd, ut fra jentas forklaring, sier Braathen Hjortdal til Dagbladet.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener at ingenting i Øygards kommunikasjon kan bevise overgrep, men forstår at den framstår som påfallende.

- Fascinasjonen han selv beskriver ble sterkere enn advarslene for ham. Han burde ha sett det selv og angrer nok bittert i dag på at han ikke tok det til følge, sier advokat Mette Yvonne Larsen til Dagbladet.

- Reflekterte ikke I retten i går ble Øygard spurt om han nå har reflektert over at jenta sier hun var forelska og opplevde at hun var kjæresten hans.

 - Der og da reflekterte jeg ikke over det. Da hadde jeg ikke skrevet det jeg skrev. Nå hører jeg hva hun sier. Hun ble fascinert på en helt annen måte enn hva jeg hadde i tankene.

- Ble du fascinert selv?

- Fascinert på den måten at hun snakket på ungdommens vis. Det er ikke hennes feil, det var mitt ansvar. Jeg skulle aldri gått ukritisk inn i sånn ordbruk.

Rune Øygard har tidligere gjort det klart at han ikke vil snakke med Dagbladet før avisa trykker en skriftlig beklagelse for å ha brukt betegnelsen «elskerinner» om de voksne kvinnene han har hatt et utenomekteskapelig kjæresteforhold til.