Trosset FHIs advarsel

Regjeringen trosset Folkehelseinstituttets klare advarsel ved å tillate folk å selv velge om de vil ta Janssen-vaksinen.

NY STRATEGI: Direktør i helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, møtte pressen etter at helsemyndighetene la fram ny vaksinestrategi onsdag 12. mai. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer
Publisert

Onsdag besluttet regjeringen at folk skal få lov til å velge å ta Janssen-vaksinen til tross for at den står på pause i det norske vaksinasjonsprogrammet. Folkehelseinstituttet advarte nylig regjeringen om at dette kan skape utrygghet og uro rundt hele programmet.

«Det vil også fortsatt kunne oppstå tilfeller av alvorlige bivirkninger som vil ha konsekvenser utover den enkelte, både for dens nærmeste, men også i samfunnet. Slike tilfeller vil kunne skape utrygghet og uro rundt hele vaksinasjonsprogrammet, selv om dette skulle være organisert som et frivillig tilbud utenfor koronavaksinasjonsprogrammet», skrev FHI i sin rapport fra 10. mai.

Ekspert Gunnveig Grødeland i Vorland-utvalget sier til Dagbladet at hun frykter at dette vil medføre tap av tillit.

- Jeg frykter dette vil medføre tap av tillit til råd fra helsemyndighetene og tap av tillit til vaksinasjonsprogrammet som sådan. Skepsis til vaksiner er et problem verden over. I Norge har vi nå en høy grad av tillit til vaksiner og helsemyndighetene, og det å potensielt svekke den tilliten er, etter mitt syn, veldig skadelig, sier Grødeland til Dagbladet.

OMFORDELING: Statsminister Erna Solberg møtte pressen 12. mai for å legge fram den nye vaksinestrategien. Den innebærer blant annet en omfordeling. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Solberg slår tilbake

Statsminister Erna Solberg sier til Dagbladet at hun ikke tror at regjeringens beslutning vil ha en slik effekt på vaksinasjonsprogrammet.

- Når vi gjør det på denne måten, så er det i så fall frivillig. Dersom vi hadde beholdt vaksinen i vaksinasjonsprogrammet, og man ikke hadde hatt mulighet til å velge vaksinen vekk, så kunne det ha fått en slik effekt. Jeg tror ikke at det vil ha en slik effekt på vaksinasjonsprogrammet, sier Solberg til Dagbladet og fortsetter:

- Vi gir ingen vaksiner som vi tror at utgjør fare for deg, og dersom du velger å ta Janssen-vaksinen selv om den kan gi litt større bivirkninger, så er det ditt valg, du gjør det på en informert måte, og det går ikke inn i vaksinasjonsprogrammet hvor man innkalles for å ta vaksine.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer

Sjelden tilstand

Den sjeldne og alvorlige tilstanden VITT knyttes til vaksinasjon med både AstraZeneca-vaksinen og Janssen-vaksinen, som er såkalte virusvektorvaksiner. Tilstanden kjennetegnes av blodpropper, lavt antall blodplater og blødninger. Tall fra USA tyder på at for kvinner under 50 år, så er det 0,7 per 100 000 vaksinerte person som utvikler VITT.

Helseminister Bent Høie sier til Dagbladet at regjeringen tar FHIs innvendinger på alvor.

- Det er innvendinger som vi tar på alvor, og derfor er vi opptatt av å finne praktiske løsninger på dette som ikke skal forstyrre vaksinasjonsprogrammet i for stor grad. Samtidig er det slik at dersom mange vil velge Janssen-vaksinen, så vil andre få andre vaksiner raskere, så det kan også ha en positiv effekt, sier helseministeren.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Retningslinjer

Dagbladet spurte Solberg og Høie om hva som skjer dersom det oppstår støy knyttet til prosessen om valgfrihet, eller om noen dør etter vaksinasjon med Janssen-vaksinen i Norge.

- Dette er et informert valg som du skal gjøre. Vi stenger ikke for at folk kan ta denne, men alle vaksiner kan medføre at du blir syk, alle vaksiner kan medføre at du får bivirkninger, og så skal man være godt informert om det. Men vi legger det ikke inn som en anbefaling til alle. Det er ingenting som er risikofritt i samfunnet vårt, ei heller å ta vaksine, sier Solberg.

Høie forteller at de nå skal se om man kan finne ut mer om hvem som har større sannsynlighet for å utvikle VITT, og om man eventuelt kan utarbeide retningslinjer for dem.

- Det er jo slik at denne vaksinen har risiko for alvorlige bivirkninger som kan føre til død, så det betyr at når vi tilbyr denne vaksinen som et frivillig valg, så kan det innebære at noen som tar dette valget får en bivirkning som gjør at de dør av den, sier Høie og fortsetter:

- Derfor er det veldig viktig at alle som gjør dette informeres godt, og at vi lager noen retningslinjer for hvem som skal kunne ta det valget, i tilfelle noen har større sannsynlighet for å få de alvorlige bivirkningene. Det er et arbeid som starter nå, sier Høie.

BERGEN: Onsdag ble det kjent at Helse Bergen har påvist åtte nye tilfeller av den indiske virusmutasjonen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at det er viktig å ikke få spredning av denne mutasjonen. Vis mer

Går imot Vorland-utvalget

Regjeringens ekspertutvalg anbefalte at AstraZeneca-vaksinen og Janssen-vaksinen skulle gjøres tilgjengelig utenom vaksinasjonsprogrammet. Utvalget var imidlertid delt om hvem som bør kunne velge å ta Janssen-vaksinen, og flertallet i utvalget anbefalte at bare et svært begrenset utvalg personer bør kunne få den valgfriheten.

- Det vil ikke foregå massevaksinering med denne vaksinen, men det er en god vaksine som brukes i andre land. Noen vil kanskje ha personlige behov som gjør at de ønsker å bli vaksinert tidligere, og da blir det feil å flytte makten vekk fra deg og over til noen andre som skal beslutte om det passer for deg.

Smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI sier til Dagbladet at det for dem har vært viktig at denne valgfriheten ikke er en del av vaksinasjonsprogrammet.

- Videre er det opp til helsemyndighetene for øvrig å vurdere hvordan dette skal gjennomføres på en god måte, og vi har tillit til at det blir gjort på en god måte. Vi ønsker nok å bli konsultert med tanke på denne løsningen for å være trygg på at den ikke vil forstyrre oppslutningen om vaksinasjonsprogrammet, sier Bukholm til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer