Trosset FHIs advarsel

Regjeringen trosset Folkehelseinstituttets klare advarsel ved å tillate folk å selv velge om de vil ta Janssen-vaksinen.

NY STRATEGI: Direktør i helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, møtte pressen etter at helsemyndighetene la fram ny vaksinestrategi onsdag 12. mai. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Onsdag besluttet regjeringen at folk skal få lov til å velge å ta Janssen-vaksinen til tross for at den står på pause i det norske vaksinasjonsprogrammet. Folkehelseinstituttet advarte nylig regjeringen om at dette kan skape utrygghet og uro rundt hele programmet.

«Det vil også fortsatt kunne oppstå tilfeller av alvorlige bivirkninger som vil ha konsekvenser utover den enkelte, både for dens nærmeste, men også i samfunnet. Slike tilfeller vil kunne skape utrygghet og uro rundt hele vaksinasjonsprogrammet, selv om dette skulle være organisert som et frivillig tilbud utenfor koronavaksinasjonsprogrammet», skrev FHI i sin rapport fra 10. mai.

Ekspert Gunnveig Grødeland i Vorland-utvalget sier til Dagbladet at hun frykter at dette vil medføre tap av tillit.

- Jeg frykter dette vil medføre tap av tillit til råd fra helsemyndighetene og tap av tillit til vaksinasjonsprogrammet som sådan. Skepsis til vaksiner er et problem verden over. I Norge har vi nå en høy grad av tillit til vaksiner og helsemyndighetene, og det å potensielt svekke den tilliten er, etter mitt syn, veldig skadelig, sier Grødeland til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer